Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 28. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: - Dunaújváros Info

A Dunaferr-helyzet és más városi dolgok

A Dunaferr-helyzet és más városi dolgok

Városunk legfőbb foglalkoztatója - bár az utóbbi években egyre csökkenő mértékben -, de még mindig a Dunaferr. Jelene, jövője közvetve vagy közvetlenül dunaújvárosi családok ezreit érinti.

Éppen ezért a nyár elején találkozót szervezett Orbán Viktor miniszterelnökkel dr. Dorkota Lajos, városunk országgyűlési képviselője, hogy Evgeny Tankhilevich az ISD Dunaferr új vezérigazgatója személyesen tudja elmondani az elképzeléseit.

A Dunaferről…

Az akkori megbeszélésen szóba került, hogy az orosz-ukrán tulajdonlású cégnek szüksége lenne kedvező hitellehetőségre, hogy a szükséges fejlesztéseket el tudja végezni, s ezáltal a foglalkoztatottságot biztosítani tudja. A megbeszélés folytatásáról kérdeztük elsőként ( még a létszám-leépítés bejelentése előtt ) dr. Dorkota Lajost, városunk országgyűlési képviselőjét:

- Előrebocsátom, hogy a Dunaferr sajnos egy orosz-ukrán magánvállalat, így közvetlen ráhatásunk nem lehet sem a termelési, sem a foglalkoztatási elképzeléseikre. Amíg állami vállalat volt, garantálni tudtuk, hogy nem lesz jelentős létszám-leépítés, de miután az MSZP-kormány a vasas szakszervezet támogatásával eladta a gyárat, nagyon kevés mozgásterünk maradt. A miniszterelnök úr megkérte a Matolcsy miniszter urat, hogy vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy milyen mértékű fejlesztési hitel, mennyi ember munkahelyének megtartását jelentheti. Ismert tény, hogy a nagyolvasztó és a kokszoló átépítése is aktuális, ha ez nem történik meg, akkor ezek a folyamatok leállnak, s az ott dolgozók feleslegessé válnak. A napokban egyeztetek időpontot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úrral, hogy mikor tud tárgyaló asztalhoz ülni Evgeny Tankhilevich vezérigazgató úrral. A tárgyaláshoz háttéranyagokat dolgozunk ki a miniszter úrnak, hogy pontosan át tudja tekinteni, az egyes technológiai egységek mennyi munkahelyet jelentenek.

- Első körben nyolcszáz ember elbocsátásáról beszélnek…

- Hivatalosan én még semmi ilyen jellegű bejelentést nem kaptam, természetesen hallottam annak a hírét, hogy a lőrinci hengerművel együtt 800 adminisztratív munkahely szűnik meg. Ez városunkban 550 munkahelyet érint. Éppen ezért még a hivatalos bejelentés előtt utasítottam a munkaügyi hivatal vezetőit, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel, és minden elképzelhető módon adjanak segítséget azoknak, akik ezen intézkedés következtében vesztik el a munkahelyüket, s próbáljanak meg a lehető legtöbbjüknek akár az Acélalapítványon keresztül, akár más módon foglalkoztatást biztosítani. Mindemellett kezdeményezem a Dunaferr vezetőinek a környékbeli polgármesterekkel a megbeszélését, hiszen a Vasmű helyzete a környékben élőket ugyanúgy jelentős mértékben érinti. Erre a megbeszélésre is a közeljövőben szeretnék sort keríteni.

A kínaiak is megoldáa

- Az elbocsátottak jelentős része feltehetően nő lesz. Városunkban a Triumphon kívül nincs olyan üzem, amely döntően nőket foglalkoztatna…

- Igen, ez így van. Reméljük ebben is lesz előrelépés. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy kínai textilt gyártó céggel. Hogy kerülnek ide a kínaiak? A hivatalos eljárás szerint a külföldi befektetők megkeresik a kormányt, s az illetékes szakhatósága pedig ajánlásokat tesz, hogy hol tudna a befektető és országunk számára is kölcsönösen előnyös feltételeket biztosítani. Városunkat is így ajánlották. Azért vagyok bizakodó, mert nagyon kedvező helyzetben vagyunk: az út, a híd, a kikötő, a Dunaújvárosi Főiskola mind jelentős érvként szól mellettünk.

-

Miért lesz jó a járási székhely?

  • Itt a környékbeli települések és a város viszonyát említette. Hamarosan ismét járási székhely is leszünk. Jó lesz ez a dunaújvárosiaknak?
  • Határozottan igen. Több szempontból is. Az egyik, hogy nagyon sok olyan az olyan intéznivaló ügyünk, amihez eddig két vagy több hivatalt fel kellett keresni, sok esetben még Fehérvárra is el kellett utazni. A tervek szerint a legtöbb ilyen ezentúl majd helyben lesz, s egy ablaknál elintézhetővé válik. A járások létrejöttével a járási hivatalok felállásával az ügyintézési munka ideje is változik, úgy ahogy a kormányablaknál, ott is reggel 8 és este 8 között várják majd az ügyfeleket. Tehát a járások létrejötte a dunaújvárosiak szempontjából a gyors és a kényelmes ügyintézést jelentik majd.

Beruházások pedig lesznek

  • Polgármester úr az ünnepi beszédében felsorolta, hogy milyen jelentős beruházások előtt áll a város. Országgyűlési képviselőként, hogy látja, mikorra lesznek ezek láthatóvá?
  • Az ellendrukkereket el kell, hogy kedvetlenítsem. A kórházi műtők felújításánál már a kivitelezők pályáztatásánál tartanak, hat cég adott be a tenderre ajánlatot. Ugyancsak folynak a tervezési munkái a vidámparkból létrejövő sport- és szabadidő központnak, és a miniszterelnök úr, kiemelten fontosnak tartotta, hogy a dunaújvárosi futball-pálya se maradjon torzón. Az MLSZ hamarosan dönt az építkezés üteméről. A most induló beruházás nyomán pedig megszépül és megújul a városháza és környéke. Olyannyira nem csupán elképzelés ez, hogy már folyik a kivitelezők pályáztatása.
  • A jövő mellett egy kicsit vissza a jelenbe… A város gazdálkodási nehézséggel küzd. Decemberben az Ön közben járására a kormány 600 millió forint gyorssegélyt adott. Most is szükség lenne rá…
  • Megkértem a polgármester urat és a gazdasági alpolgármester urat, hogy állítsák össze azt az koncepciót, amit még ebben a hónapban leteszek a miniszterelnök úr asztalára, hogy ismét kapjunk a kormány azon támogatási keretéből, amelyet az önhibájukon kívül eladósodott városoknak biztosítanak. Hatalmas adósságot örököltünk, s ez rendkívül megnehezíti az adott körülmények között a helyzetünket. Remélhetőleg ezzel és a válságkezelő intézkedési csomagunkkal stabilizálódni fog a gazdálkodásunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.