Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Május 23. 07:16, péntek | Helyi

A Frangepánban otthonra lelnek

A Frangepánban otthonra lelnek

Frangepán utcai nagy háromszintes ház. Gyönyörű óvárosi panoráma, kicsit meredek a játszótér, de hát nem maradt pénz a tereprendezésre, így a kisebb gyerekek nem játszhatnak felügyelet nélkül az udvaron.

- A mellettünk levő szomszéd nagyon rendes, ő a mi igazi „mikulásunk”. Mindenben számíthatunk a segítségére, ha gyümölcs terem a fáin, hoz át belőle a gyerekeknek – mutatja be a szomszédokat Boros Balázs, a Családok Átmeneti Otthonának csoportvezetője Cserna Gábor polgármesternek, aki ezúttal gyereknap közeledtével azoknál járt, akiknek városunk biztosít otthontalanságukban fedelet a fejük felé. Közel negyvenöten laknak, élnek, terveznek és vágyakoznak a falak között. Közülük most éppen 19 a kisgyerek.
- Dunaújvárosban senki nem marad kisgyermekkel az utcán- mondja az Útkeresés Szolgálat vezetője, Kissné Fekete Éva, aki ezért az intézményért is felel. - Van itt egy krízis szoba is, ha valaki bármikor gyermekkel fedél nélkül marad, itt menedéket talál. Van enni-, innivaló, pelenka, meg minden, amire szükség lehet.
A polgármester be-bekopog egy-egy lakrészbe. Délelőtt van, a nagyobb gyerekek óvodában, bölcsődében, az apák dolgoznak, csak a gyeden lévők vannak a házban. A néhány hónapos Melissza édesanyja karjában vidáman tekint a hirtelen naggyá vált gyülekezetre. Édesapja végre kapott munkát, így hamarosan lesz lehetőségük arra, hogy elhagyják az otthont. Hogy mit jelent ez az otthon? A fiatalasszony gondolkozás nélkül vágja rá, hogy biztonságot. Vanessza még nem lakik itt. A négyéves kislánynak most fertőtlenítik a lakást, mert leukémia elleni kezelése után nem mehet vissza abba a lakásba, ahol most a családjával él. Így édesanyjával majd ideköltözik, apa marad a tesókkal a nagyszülőknél. Ahogy a sorsok különbözőek a vele együtt járó gondok is változatosak.
Cserna Gábor polgármester nagyon fontosnak tartja, hogy városunk élenjár a családok krízis gondozásában, a gyermekek védelmében:
- Gyakorlatilag hozzánk hasonlóan csak két település ad ilyen módon, önálló lakrészekben lehetőséget az otthontalan családoknak, hogy biztonságban legyenek, lehessenek. Nagyon fontosnak tartom az itt dolgozó szociális munkások munkáját, hiszen egész nap a családok segítségére vannak, ha kell gyermekekre vigyáznak, ha kell állást keresni segítenek, ha szükséges, akkor karbantartanak vagy a gyerekekkel tanulnak. Sajnos, még másik húsz család várja, hogy üresedés legyen az otthonban, így újabb lehetőségen is kell gondolkoznunk, hogy lerövidítsük a várakozási időt.

Számok és ami mögöttük van.

Az intézmény 2002 júliusában nyitotta meg kapuit a rászorulók előtt. Célja, hogy segítséget nyújtson a Dunaújvárosban élő lakhatási problémával küzdő, krízishelyzetbe került családok és várandós anyák számára, életük újrakezdéséhez oly módon, hogy számukra átmeneti időtartamban, ideiglenes jelleggel otthont biztosítson.

A számok, és ami mögöttük van: A családok számára 12 bútorozott, konyhával és vizesblokkal ellátott lakrészt tudnak biztosítani. Az intézményben tizenkét hónapig tartózkodhatnak, ez indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható. A családok átmeneti otthonának szolgáltatásának igénybevétele önkéntes, így amennyiben a családok helyzete rendeződik akkor az elhelyezés bármikor megszakítható. Az elhelyezés időtartalma alatt, a jövedelmi helyzetükhöz mérten térítési díjat és előtakarékosságot fizetnek. Az otthon fennállásának 12 éve alatt, 151 családnak, 246 felnőttnek és 312 gyermeknek nyújtott átmeneti menedéket. A rászoruló családok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.