Városlista
2020. november 25, szerda - Katalin

Hírek

2011. Július 28. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A dél-amerikai partok mentén élő Guyana delfin (Sotalia guianensis) az első olyan emlős, amelyről bebizonyosodott, hogy rendelkezik olyan elektromos érzékelőkkel, amelyek segítik a vadászatban.

Amikor a kutatók első alkalommal felfedezték a kis kinövéseket az állat fején, már sejtették, hogy azok valamiféle érzékszervek lehetnek, amikor azonban kiderült, hogy segítségükkel a delfinek képesek az elektromos mezőket érzékelni a vízben, nagyon meglepődtek. Annak ellenére ugyanis, hogy ilyen érzékszervvel több hal és kétéltű is rendelkezik, ezek a delfinek az első emlősök - a kacsacsőrű emlősön kívül - amelyek szintén képesek érzékelni az elektromos mezőket - írja a Royal Society lapja, a Proceedings B.

A Guyana delfin a többi rokonához hasonlóan hanghullámok segítségével deríti fel a zsákmányt - a mostani eredmények szerint azonban amikor a préda a közelben van, elektromos érzékelőiket használják. Bár érzékszervük nem olyan érzékeny, mint a cápáké vagy a rájáké, a kisebb halak mozgását is képesek felfedezni vele. A tudósok szerint a képesség azért alakulhatott ki, mert a delfinek sokat tartózkodnak a tengerfenéken, ahol sok az iszap és a sár, ráadásul 'hanglokátoruk' nagyon kis távolságon belül nem is működik - ezt küszöbölik ki az elektromos érzékelőkkel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 05:00, szerda | Belföld

A települések 91 százalékában van igazolt fertőzött

Már a magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött - közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

2020. November 24. 18:44, kedd | Belföld

Sűrű ködre figyelmeztetnek

A tartós, sűrű köd veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.

2020. November 24. 18:05, kedd | Belföld

Csütörtökön zárul a KSH népszámlálási kérdőívtesztje

November 26-án, csütörtökön zárul a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által indított, a jövő évi nép- és lakásszámlálás kérdőívének szakmai előkészítését támogató online kérdőívteszt.

2020. November 24. 17:05, kedd | Belföld

Már több mint tízezren kérték az ingyenes internetet a szolgáltatóktól

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internethozzáférést az arra jogosultak közül - közölték a szolgáltatók az MTI érdeklődésére.