Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2011. Október 20. 16:03, csütörtök | Helyi

A „HÍD” Egyesület területfejlesztési céljai

A „HÍD” Egyesület területfejlesztési céljai

A „HÍD” Dunaújváros és Környéke Egyesület 2011. október 19-i elnökségi ülése a területfejlesztés lehetőségeit, valamint az egyesületi klubok munkáját tekintette át.

A Területfejlesztők Nívódíjával ismerték el (A Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület, Lajosmizsén 2005-ben) a Dunaújvárosi Kistérség térségfejlesztő munkását és így közvetve a „HÍD” Egyesület szerepét. Ez a hagyomány ma is kötelez – mondta Rohonczi Sándor ügyvivő a 2011. október 19-én tartott egyesületi elnökségi ülésén. Ez alkalommal adott számot a „HÍD” Egyesület ez évi eddig végzett munkájáról, amelyben kiemelten szerepelt a DuTeFA („Összefogás Dunaújváros és Térsége Fejlesztéséért” Alapítvány) közreműködésével a Nemzeti Együttműködés Térségi Programja – Dunaújváros névvel illetett helyi programjának ismertetése. Ide vonatkozóan megjegyezte, hogy az egyeztetés még nem zárult le teljesen. E program célja, hogy a sikeres nemzeti modell jól tudja integrálni a mi helyi együttműködésünk rendszerét az országos és helyi gazdaság és társadalom javára.
A Nemzeti Együttműködés Térségi Programja – Dunaújváros a térség fejlesztési programja. Az ott folyó munkát Programtanács irányítja.
E programtanács elnöke dr. Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője, társelnökök: Cserna Gábor polgármester és L. Simon László, mindhárman országgyűlési képviselők. Tagjai: dr. Kadocsa László, a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács társelnöke; Klyuchkin Serhiy, a DuTéFA és az ISD Dunaferr Zrt. képviselője; dr. Kukorelli Sándor, Dunaújváros jegyzője, Pintér Attila, a közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke; dr. Ragó Pál városfejlesztési alpolgármester; Schreiner Béla, a Dunaújvárosi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulása alelnöke; titkára Rohonczi Sándor, a munkaszervezet vezetője.
***************
Több mint egy évvel ezelőtt foglalkozott először az elnökség egy nemzetközi vasútfejlesztési és logisztikai konferencia megrendezésének kérdéseivel. Az azóta eltelt időszakban eleinte intenzív előkészítő munka zajlott, ám a magyar EU elnökség miatt a prominens előadók elfoglaltsága nem adott esélyt arra, hogy e témában előadást vállaljanak.
A tervezett konferencia – a Duna-híd megépítését elősegítő, úgynevezett TINA konferenciához hasonlóan – azt lenne hívatott igazolni, hogy a Budapestet elkerülő, az alföldi és a dunántúli vasútvonalak közötti összeköttetés legcélszerűbb nyomvonala Dunaújváros közelében vezetne át a Dunán, mert egy ilyen megoldás kedvezővé tenné a dunaújvárosi térség logisztikai fejlesztéseit és a dél-dunántúli vasútvonalak is előnyösen rákapcsolódhatnának a Dunán átvezető új vasútvonalra.
Egy Székesfehérvár és Szolnok közötti vasúti összeköttetésnek, a „V0”-nak a gondolata és tervei már csaknem fél évszázadosak. Ám a megvalósítás mindmáig elmaradt. Újabban viszon ismét foglalkoznak tervezők és vasúti szakemberek a nagyon hiányzó vasúti kapcsolat megvalósításának szükségességével.
A téma aktualitására tekintettel (az unió támogatására is lehet esély) az elnökség támogatta a szervezés felgyorsítását. A tervezett konferencia kedvező esetben már a jövő év tavaszán megszervezhető lesz. A helyszínválasztást megkönnyíti, hogy a főiskola immár tud fogadni nagy rendezvényeket is, ugyanakkor a jobb megközelíthetőség szólhat fővárosi helyszín mellett is.
**************
Áttekintette az elnökség a „HÍD” Egyesület klubjainak ez évi eddigi munkáját és a következő időszakra vonatkozó terveit.
Az Üzletemberek Klubja a Humán Klubbal közösen rendezte meg nyáron a Hamburger Hungária papírgyár érdekes és hasznos üzemlátogatását. A jövő év elején a Hankook Tire gumiabroncsgyárba terveznek hasonló látogatást. A város termelő üzemeinek jobb megismerésén túl e látogatások célja a hasznosítható üzemi tapasztalatok közkinccsé tétele is.
A Humán Klub idén november 3-ára Majorné Angyal Erzsébetet, a munkaügyi kirendeltség vezetőjét hívta meg egy előadásra a városháza közgyűlési termébe. A téma a város a kistérség foglalkoztatási helyzete lesz.
Az Önkormányzati Klub pozitív visszhangot eredményező rendezvénye volt a Jegyzői Fórum, amit egy hasonló, a II. Jegyzői Konferencia követ december 2-án. Utóbbinak az ad aktualitást, hogy módosítani tervezik az önkormányzati törvényt. A klub közreműködött a nemrég a Dunaújvárosi Főiskolán tartott oktatási konferencia megszervezésében, amelyen 350-en vettek részt.
Az egyesület Értelmiségi Klubja a főiskola Gazdálkodástudományi Intézetével közösen szervezi meg október 24-én 15 órától a Kutatók Délutánját az A épület 09-es előadójában. Program szerint 12 előadásra kerül sor, részben szaktanárok, részben hallgatók tolmácsolásában. A témák a nemzetközi adósságcsapdától a gazdasági világválságon át a vásárlási szokásokig (szabad vasárnap), a mozgáskorlátozottak termelésbe integrálásától a magyar adórendszer elemzéséig fognak át számos témát.
Az Idegenforgalmi Klub tavasszal részt vett az immár hagyományos „Parázs-Varázs” összejövetel megszervezésében, idén novemberben pedig Etyekre, a Korda filmstúdióba és az ottani pincészetbe szerveznek látogatást.
A Marketing Klub - nagyfokú önállóságát megtartva a „HÍD” Egyesületen belül – számos rendezvény házigazdája volt. Bemutatkozott ennek keretén belül többek között Várnai Gyula, Szebényi Zoltán, ifj. Kopasz László.
Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere, az Önkormányzati Klub elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyobb intenzitással kellene lobbizni az M8 autópálya továbbépítése érdekében.
Egyetértve az észrevétellel az elnökség tagjainak többsége azt az álláspontot osztotta, hogy most sokkal fontosabb azt szem előtt tartani, hogy a Dunán való vasúti átvezetés – ha születik erre vonatkozó döntés – vegye figyelembe a Dunaújváros térsége által nyújtható előnyöket.
Mintegy kiegészítette ezt az álláspontot Rohonczi Sándor ügyvivő azon indítványa, hogy idén december elején szervezzen a „HÍD” egyesület „work-shop”-ot, amely választ ad arra, hogy az egyesületi erőfeszítések milyen kiemelt célok elérésére irányuljanak.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.