Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Február 02. 09:51, csütörtök | Helyi
Forrás: Németh Tünde

A Helyi Védelmi Bizottság ÚJABB (!) Közleménye

A Helyi Védelmi Bizottság ÚJABB (!) Közleménye

A Helyi Védelmi Bizottság ÚJABB közleményben hívta fel a figyelmet a veszélyesnek ígérkező időjárási helyzetre. Elég sok hóra és hófúvásra lehet számítani!

A Helyi Védelmi Bizottság 2012. január 31-én megtartotta az idei első ülését. A Katasztrófavédelem új szervezeti felépítéséről szóló tájékoztatás, valamint a téli időjárásra, és az esetleges rendkívüli hóhelyzetre való felkészülés indokolta a megbeszélést.
Lóki Richárd, okleveles tűzoltó százados tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 2012.-től egységes rendszerben működik a magyarországi katasztrófavédelem. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok, a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak költségvetési, képzési, bevetés-irányítási, ellátási és logisztikai szempontból egyaránt. A védelmi igazgatásban változást hoz, hogy januártól a megyei védelmi bizottságokat egy honvédelmi és egy katasztrófavédelmi elnökhelyettes segítsége mellett a megyei kormánymegbízott vezeti.
A tájékoztatást követően az esetleges rendkívüli hóhelyzetre való felkészülés részleteit egyeztették a résztvevők.

AZ ÚJABB FELHÍVÁS ÍGY SZÓL:

Közlemény

Rendkívüli Helyi Védelmi Bizottsági ülést hívott össze Cserna Gábor polgármester 2012. február 02-án, melyen a védelmi munkában feladatot ellátó valamennyi szakhatóság és rendvédelmi szerv képviseltette magát. Az időben folyamatosan pontosított meteorológiai előrejelzések alapján várható lehetséges rendkívüli hóhelyzetre az önkormányzat ugyan már korábban elkezdte a felkészülést, de a friss időjárási előrejelzések, és a feladatok megerősítése indokolta a tanácskozást.
A polgármesteri hivatal és a helyi szociális hálózat koordinálásával, folyamatosan ellenőrizni fogják azokat a lakásokat, melyekről már most tudni lehet, hogy a fűtésük nem megoldott. A hátrányos helyzetben élők, a fedél nélküliek ellátását a vélhetően tartós alacsony hőmérséklet miatt, fokozott figyelemmel kísérjük, és amennyiben szükséges gondoskodunk az átmeneti elhelyezésükről is, az önkormányzat négy szociális intézményében.
Az oktatási intézmények időben tájékoztatni fogják a gyermekeket és szüleiket arról, hogy a február 3-i (péntek) délelőtt 11 órától hazautaznak a gyerekek, valamint a hétvégét követően az első tanítási napon (február 6-án, hétfőn), amennyiben az útviszonyok nem megfelelőek, akkor az adott napokra lehetséges, hogy tanítási szünetet rendelnek el.
Gondolva azokra, akik a körülmények okán nem tudják elhagyni a várost, több intézményben is megtettük a szükséges óvintézkedéseket. Az előzetes tervek szerint, a Vasvári Pál Általános Iskola tornatermében fogadják majd azokat, akik ideiglenes elhelyezésre szorulnak, és természetesen ez idő alatt gondoskodunk az ő alapellátásukról is (folyadék, élelem). Valamint ezúttal is nyitva lesz az uszoda földszinti része a Béke téri buszpályaudvaron tartózkodó utazók számára.
A DVCSH Kft. tájékoztatása szerint a víz-, és csatornaszolgáltatás, valamint a távfűtési rendszer megbízhatóan működik. Bármilyen panaszt rövid időn belül orvosolni tudnak, a megerősített ügyeletnek köszönhetően. Azonban felhívják a lakosság figyelmét, hogy adott esetben, időben gondoskodjanak a vízelvezető aknák megfelelő szigeteléséről, mellyel kivédhető az ilyenkor gyakran előforduló csőtörés.
Az Alba Volán Zrt. megerősített szolgálattal, és műszaki ügyelettel biztosítja a tömegközeledés zavartalan működését. A hómennyiség tükrében fokozott intézkedéseket vezetnek be, és minden lehetséges módon az utasok rendelkezésére állnak.
A Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon, valamint Dunaújvárosi Mentőszolgálaton is felkészítették az autókat a rendkívüli időjárás feltételeinek megfelelően, valamint megerősítették az ügyeleti szakszolgálatot is. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy amennyiben nem szükséges, ne induljanak útnak (még gyalog sem). Az ilyenkor gyakori – főleg idős embereknél – combnyaktörések és egyéb törési sérülések kivédése érdekében, javasolt biztonságos, meleg helyen tartózkodni. Amennyiben kórházi ellátásra szorulnak, és a fennálló hóhelyzet miatt nem tudják megoldani a közlekedésüket, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a kórházzal, hogy az ellátásukra, és a betegszállításra időben fel tudjanak készülni. A mentőszolgálat kéri a lakosság türelmét, hisz az útviszonyok, és a mentőautók leterheltsége megnehezíti a közlekedésüket.
A Dunaújvárosi Vízirendészet folyamatosan ellenőrzése alatt tartja a Duna mellékágait (így a Szabadstrandot is), a kikötő zavartalan működése, valamint a lehetséges balesetek kiküszöbölése érdekében.
A Dunanett Kft. ellenőrizte és felkészítette munkagépeit, és a Magyar Közútkezelő dunaújvárosi kirendeltsége is megnyugtató tájékoztatással szolgált, ugyanis ha szükséges, a jelenlegi gépparkjuk bővítését is megszervezik. A Dunanett Kft. most is az elsődleges útvonalak tisztításával kezdi meg munkáját, ezért kérik a lakosság türelmét, a prioritást betartva, de valószínűsíthetően időben később végzik el a kisebb mellékutcák tisztítását.
Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában a Katasztrófavédelem, műveletirányítási-vezetési pontot működtet. Veszélyhelyzet esetén az országosan ismert segélyvonalakon várják a lakosság bejelentéseit (104-Mentő; 105-Tűzoltóság; 107-Rendőrség; 112-Általános Segélyhívó).
Cserna Gábor polgármester, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke

**************************

A közeli napok várható időjárásáról városokra, térségekre lebontva közöl az Országos Meteorológiai Szolgálat a korábbiaknál részletesebb előrejelzést a http://www.met.hu/ weboldalon.
A fenti oldalon először baloldalon az időjárás, majd alatta levő sorban az előrejelzés szavakra
majd a Települések – automatikus előrejelzés feliratra kell kattintani. Ezután kiválasztható a kérdéses helyen várható időjárás a városnév első kéthárom betűjének beírásával. Esetünkben a du betűpár megadása után a csuszkával ki lehet választani Dunaújváros nevét., vagy akár dunavecse, rácalmás stb. nevét. A megjelenő táblázat egy heti előrejelzést közöl 6 óránkénti bontásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.