Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2014. Március 14. 15:45, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A HIV-vírus ellen védő, aktus utáni gélt fejlesztenek amerikai kutatók

A HIV-vírus ellen védő, aktus utáni gélt fejlesztenek amerikai kutatók

A HIV-vírus, az AIDS kórokozója ellen védő hüvelygélt fejlesztenek amerikai kutatók. Az aktus után, helyileg használandó szer a próbák során megóvta a nőstény majmokat egy mesterséges HIV-variáns fertőzésétől.

A tesztek eredményei a HIV és az AIDS elleni harc új útjait nyithatják meg - idézte a BBC hírportálja a Science Translational Medicine című szaklapban közzétett tanulmányt.
Az állatkísérletek "a koncepció helyességét igazolták" - közölte az atlantai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC), amely a kutatást vezette. A kísérletek során a gél hat majomból ötöt megóvott a HIV-vírus egy mesterségesen előállított variánsától. A szert röviddel a vírussal való érintkezés előtt, majd három órával utána alkalmazták.
Charles Dobard, a járványügyi központ HIV/AIDS-osztályának munkatársa elmondta: az eredmények azt a reményt keltik, hogy aktus utáni, a HIV-fertőzést megelőző hüvelyi gélt fejleszthetnek ki, ám további kutatások szükségesek. Eddig ugyanis csak kis számú majmon próbálták ki a hatását, és azt is meg kell vizsgálni, milyen időkorlátok közt - hat, nyolc vagy akár 24 órán belül - lehet használni a szert.
Brit AIDS-szakértők óvatosságra intettek. Andrew Freedman, a Cardiffi Egyetem orvosi karának fertőző betegségekkel foglakozó tanára szerint a kísérletek ígéretesek, ám a gél a hatból egy majmot mégsem védett meg a fertőzéstől. Sokkal nagyon létszámú, emberi résztvevőkkel végzett kutatásokra van szükség, mielőtt a gél engedélyt kaphat - tette hozzá.
Senki nem talált még olyan mikrobaölő szert, amely tökéletes védelmet nyújtana a HIV ellen - közölte Jason Warriner, az Terrence Higgins Trust klinikai igazgatója. Szerinte az aktus utáni gél azokban az országokban lenne különösen hasznos, ahol magas a fertőzöttek aránya, a gumióvszer alkalmazása útjában pedig kulturális akadályok állnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.