Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Június 24. 07:41, péntek | Bulvár
Forrás: mti

A kannabisz továbbra is a leggyakrabban használt drog

A kannabisz továbbra is a leggyakrabban használt drog

Világszerte negyedmilliárd ember fogyaszt drogot, a kannabisz továbbra is a legelterjedtebb kábítószer - közölte az ENSZ illetékes hivatala csütörtökön éves jelentésében.

A világszervezet kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala (UNODC) szerint a világ felnőtt lakosságának öt százaléka fogyasztott legalább egyszer drogot 2014-ben. A hivatal mintegy 250 milliárdra becsüli azoknak a 15 és 64 év közöttieknek a számát, akik 2014-ben drogokhoz nyúltak, közülük a legtöbben, 183 millióan kannabiszt fogyasztottak.

A jelentés arról is beszámol, hogy 2014-ben több mint kétszázezer ember halt meg drogfogyasztás következtében, jellemzően túladagolás miatt. A dokumentum szerint számos esetben elkerülhető lett volna a haláleset, ha a helyszínen megfelelő módon beavatkoztak volna.

A legtöbb emberéletet továbbra is a heroin használata követeli - hívta fel a figyelmet Yury Fedotov, a hivatal igazgatója.

Az ópium előállításának mértéke 2015-ben 38 százalékkal, mintegy 4800 tonnára csökkent az előző évhez viszonyítva. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy Afganisztán déli tartományaiban a mák terméshozamának csökkenése miatt az érintett területen 48 százalékkal kevesebbet állítanak elő. A világ mák-termőterületének kétharmada Afganisztánban található. Az ópiáthasználat az ENSZ szakértői szerint a drogok által okozott halálesetek nagy részéért felelős.

A hivatal becslése szerint az ópium-, a morfium- és heroinfogyasztók száma 17 millió világszerte. A szakértők szerint az előző év jelentős hozama miatt nem tapasztalható majd visszaesés a globális heroinpiacon.

A jelentés megállapítja, hogy aggodalomra ad okot a pszichotróp összetevők egyre gyakoribb előfordulása is. Míg 2014-ben 66 új anyagot jelentettek, 2015-ben már 75-öt.

2014-ben a 247 millió droghasználóból 29 millió embernél a droghasználat betegséget vagy egyéb zavarokat okozott, azonban csak minden hatodik érintett áll kezelés alatt. A droghasználók közül 12 millió szúrja magát, akiknek fele hepatitis C vírussal, 14 százalékuk, vagyis 1,6 millióan pedig HIV-vírussal fertőzöttek.

A férfiak körében háromszor olyan gyakran fordul elő, hogy kannabiszt, kokaint vagy amfetamint használnak. A kábítószerekkel történő visszaélés és a HIV-fertőzés inkább a férfiakra jellemző, a nők azonban gyakrabban válnak drogfüggők által elkövetett erőszakos cselekedetek áldozataivá.

A tehetősebb társadalmi rétegek hajlamosabbak a drogfogyasztásra, az alacsonyabb társadalmi osztályok tagjai azonban nagyobb valószínűséggel lesznek függők - áll a beszámolóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.