Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. November 22. 19:17, kedd | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs szak

A karate egy főiskolás lány szemszögéből!

A karate egy főiskolás lány szemszögéből!

Egy főiskolai hallgató véleményét kérdeztem a karatéról. A riportot kiegészítettem saját ismereteimmel, amit 17 év alatt szereztem erről a sportról.

Életed során találkoztál már a karate valamely formájával, egyáltalán van valamilyen ismereted erről a sortról?

Baráti társaságomban volt annak idején egy fiú, aki profi sportolóként űzte a karatét, azonban az ismereteim itt ki is merülnek a sportággal kapcsolatban. Talán még annyit, hogy ha minden igaz, neveli a jellemet, kitartóvá tesz és fegyelmezetté, ami manapság ugye nem hátrány.

A karate öt fő eleméből kettőt említettél: a jellemet és az akaraterőt. Ezen kívül fontos még a tisztelet, az önuralom és a szorgalom is. Ezek nélkül senkiből nem lehet sikeres sportoló.

Milyennek tartod a karatét, mint sportágat?

Őszintén? Nehéznek. Mondjuk minden sportágat nehéznek tartok. Kell egy fajta kitartás ahhoz, hogy valaki igazán sportoljon. A karatéhoz pedig véleményem szerint még óriási önfegyelem is szükséges.

Ez száz százalékig így van, a sportolók fokozatosan egyre nagyobb önfegyelemre tesznek szert az edzésmunka során. Ami egészen különlegessé teszi ezt a sportágat, az az, hogy a komoly harcművészet mellett a szigorú etikett szabályokat is be kell tartani.

Véleményed szerint az élet különböző területein mennyire lehet hasznosítani a karatét? Szerinted át lehet- e ültetni az életünkbe azt a tudást, irányvonalat, amelyet a karatéban megtapasztalunk és megtanulunk?

Úgy érzem, hogy igen. Aki komolyan veszi, annak ez nem csak egy sportág, hanem az egész életét meghatározó folyamat: megfelelő életvitel, gondolkodás. Kitartás a munkában, a magánéletben, türelem és tolerancia az emberekkel, vagyis példamutatás.

Teljesen egyet értek veled. Tapasztalataim szerint a karatéban tanultakat valóban át lehet ültetni az élet különböző területeire. Különösen a kitartást, a vereség elviselését és nem utolsó sorban azt, hogy mindig „fel lehet állni” (kudarc, verseny elvesztése, lelki problémák), mindig lehet újra kezdeni. Ez igaz a sportra és a mindennapokra is.

Soha nem merült fel benned a gondolat, hogy elkezdj karatézni? Erre azért vagyok kíváncsi, mert nőként kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy meg kell védened magad.

Néha megfordult a fejemben, hogy érdemes lenne ezt a küzdő sportot elkezdenem, de valahogy mindig a lustaságom győzött. Az biztos, hogy megnyugtató lenne az a tudat, hogy bizonyos helyzetekben képes lennék megvédeni magamat, bár attól tartok, hogy leblokkolnék kritikus helyzetekben.

A karate megtanítja kezelni a pánikot, higgadttá tesz, illetve valós életveszélyben képessé tesz arra, hogy egy támadóval szemben képes legyél megvédeni magadat még akkor is, ha nálad erősebb az ellenfél.

Szerinted a karate mit taníthat egy gyereknek?

Mindenképpen önfegyelmet, türelmet és az önbizalmat is növelheti. Ezen kívül egy olyan közösségbe tartozhat, amely példát mutat. Persze sok sikert és örömöt is hozhat.

Ezen kívül felkészít magára az életre. Célokat ad, gyakran csalódást is okoz, de ezek mellett egy magas szintű határozottságot, magabiztosságot is ad. Megtanít a fájdalom elviselésére, amely gyereknél, felnőtteknél egyaránt fontos.

Amennyiben gyermeked lesz, mi alapján döntesz majd, egy – egy sportág mellett? Ha karatézni vinnéd, miért döntenél e sportág mellett?

Azt hiszem, hogy jelentősen befolyásolna a gyermekem a neme. Ha lányom lenne, akkor nőiesebb sportot, ha fiú, akkor szóba jöhet a karate. Talán azért, mert a karatézók fegyelmezettek, kitartóak és nem nagyképűek.

Valóban, a legnagyobb mestereket is a szerénység jellemzi. A karate szelleméhez hozzátartozik az, hogy tudásunkat nem fitogtatjuk, nem élünk vissza az erőnkkel, mert mindez ellentmondana a karate tanításának (,,karate ni sente nashi˝: karatéka sosem támad először)

Nyilván láttál már karate filmeket(Van Damme, Segal, Bruce Lee, Jackie Chan). Mit gondolsz, van valóság alapjuk ezeknek a filmeknek?

Természetesen láttam. Ha valaki profi módon űzi a sportot, akkor a harci jeleneteknek biztosan lehet ilyen változata is, illetve szinte biztos, hogy más kultúrákban, másként kezelik ezt a tradicionális sportágat.

Természetesen egy film mindig csak film marad. Lehet, ugyan van valóság alapjuk, de valószínűleg csekély. Lehetetlen az, hogy valaki kezéből a pisztolyt ki tudjuk rúgni, mert akármilyen gyors is a sportoló lába, a pisztoly 1 tized másodperc alatt elsülhet. Ugyanakkor valóban el lehet venni valakitől egy pisztolyt, ha közel kerülünk hozzá (Kb. 1,5 m)

Mit gondolsz, milyen lehet egy karatés jelleme?

Olyan ember, aki az életét is az ott tanultak alapján éli: kitartó, lelkileg edzett és türelmes.

A karatésokat a ,,tsuki no kokoro˝ , vagyis a Víztükör tudat hatja át. Ez azt jelenti, hogy a tudatunknak olyannak kell lenni, mint amilyen a víz. Ha megzavar valami bennünket (a vízbe bele dobunk egy kavicsot) nem lesz száz százalékos a koncentrációnk, tudatunkban (zavarossá válik a víz és hullámokat gerjeszt) megindul az a folyamat, ami a legrosszabb egy küzdősportoló számára: elveszíti a fonalat (a higgadtságát, bepánikol, elveszti a fejét) és ez akár az életébe is kerülhet.

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre! Nagyon jó hangulatot teremtettél, és bízom abban, hogy felkeltettem az érdeklődésedet ez iránt az izgalmas sportág iránt!

Sudár Ferenc

Sportkommunikátor hallgató

Címkék: interjú, karate

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.