Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A Katona József Színház is fellép a gyermekhalandóság ellen

A Katona József Színház is fellép a gyermekhalandóság ellen

Megállapodást kötött az UNICEF Magyarország a Katona József Színházzal a gyermekhalandóság visszaszorítása érdekében. Az együttműködés keretében fotókiállítás nyílik a színházban és az intézmény több fiatalt megmozgató ifjúsági programjában is foglalkozik a gyermekek jogaival. Az UNICEF kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy naponta 18 000 gyermek hal meg megelőzhető okok miatt.

A Katona József Színház is csatlakozik az UNICEF Higgyünk a Nullában kampányához, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy bár 1990 óta csökkent a gyermekhalandóság, még mindig sok a teendő. Az ötéves koruk előtt életüket vesztett gyermekek száma közel a felére esett vissza az elmúlt két évtizedben: 12,6 millióról 6,6 millióra. A szervezet adatai szerint még mindig közel 18 ezer gyermek hal meg naponta olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének. Az UNICEF és partnerei, így a Katona József Színház is bíznak benne, hogy ez a szám lehet nulla.

Az együttműködés részleteit Máté Gábor, a színház igazgatója ismertette sajtótájékoztatón hétfőn. Mint elmondta, az intézmény eddig is komoly témákat boncolgatott a több száz diákot bevonó ifjúsági programjának keretében, de foglalkozásaikon ezentúl feldolgoznak olyan kérdéseket is mint a gyerekek helyzetének bemutatása és a gyermekjogok. „Szeretnénk, ha a programban résztvevő diákok nyitott szemmel járjanak a világban, és felfognák azt, hogy mekkora szerepük van saját jelenük-jövőjük kialakításában”.

A közös fellépés részeként december 5-én kiállítás nyílik a 'Gyermekek a nemzetközi fejlesztésben - a Milleniumi Fejlesztési Célok gyerekszemmel' című projekt során készült alkotásokból. A január végéig látható képekközéppontjában egy-egy UNICEF-fotó áll, amit a magyar gyerekek továbbgondolnak, továbbrajzolnak, hozzáfotóznak.Így dolgozzák fel a világunkat aktuálisan érintő legkomolyabb kihívásokat a gyermekszegénységtől az éhezésen át a környezetvédelemig és a fenntartható fejlődésig. A projektben nyolc iskola vett részt és összesen 16 művet állítanak ki a színház előterében.

Nagy Ervin, a Katona József Színház művésze egyike annak a 16 hírességnek, akik szerepelnek az UNICEF kampányfilmjében. A színész hangsúlyozta, a 21. században a színésznek már nem elég a színpadon helytállnia, dolga az is, hogy ilyen kezdeményezések mellé álljon. Idén Kemény Dénes, Sena Dagadu, Azurák Csaba és Lilu is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A magyarországi Higgyünk a Nullában kampány tavaly indult és már az első hónapban 15 ezer hívás érkezett a 13 666-es adományvonalra, amely hívásonként 500 forinttal támogatja a harmadik világ gyermekeit. „Nem könnyű elérni a magyar embereket, hiszen távoli témáról van szó. Ezért is jó, hogy a színházzal összefogva a magyar gyerekeket is bevonjuk a programba” – emelte ki Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár