Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Október 10. 12:36, kedd | Helyi

A kézilabdacsarnoktól a vasműig – lobbi Dunaújvárosért

A kézilabdacsarnoktól a vasműig – lobbi Dunaújvárosért

– Elnök úr, kezdjük egy személyes kérdéssel! Azt hallottuk, hogy miniszterelnök úr Önön keresztül személyesen gratulált városunknak. Egy ilyen négyszemközti megbeszélésen lehetősége van a további lobbizásra is?

Ezzel a kérdéssel fordultunk dr. Dorkota Lajoshoz, Dunaújváros és Fejér megye Díszpolgárához.
– Természetesen. Ahogy az eredmények mutatják, Dunaújváros nevében mi elég sokat szoktunk kérni, de azt hangsúlyoznom kell, hogy a kérések mögött mindig előkészített tervek, koncepciók vannak. Tavaly májusban, amikor a Modern Városok Program keretében hosszú távú megállapodást kötött polgármester úr a miniszterelnök úrral, részletesen kidolgozott és előkészített elképzelések alapján jöhetett ez létre. Végre meg tudunk oldani olyan sokéves, évtizedes problémákat, amelyekre eddig nem volt lehetőségünk.

( fotó hvg.hu)

– A Modern Városok Program mellett lehetőség lesz a sportcsarnok felújítására is…
– Elsősorban a régi, ezer férőhelyes csarnok felújítását szerettük volna. Mindez most kibővül egy két kézilabdapálya nagyságú csarnokkal, amelyet össze lehet nyitni, s 1600 férőhelyes lelátóval lehet bővíteni, ahová várjuk a szurkolókat. Mindemellett öltözők, irodák, kiszolgáló létesítmények épülnek, és a kézilabda akadémia sportolóinak szálláslehetőségük is lesz. Minderre mintegy 6 milliárd forint áll rendelkezésünkre. A korábbi tervek szerint ez az elképzelés több ütemben valósulhatott volna meg, de mindezt most egyszerre sikerült elérnünk, így reményeim szerint két éven belül készen lesz az épületegyüttes.
– Vannak, akik osztanak, szoroznak, s attól tartanak, már nem valószínű, hogy beleférhet az uszoda felújítása?
– Ilyen veszély nincs. Polgármester úr és miniszterelnök úr a Modern Városok Programban ezt is rögzítette. A megállapodás szerint az élményfürdő felújítását követően belevághatunk a Fabó Éva Sportuszoda teljes rekonstrukciójába. Az erre szükséges forrás a rendelkezésünkre áll. Én nem is ettől tartok, hanem a fizikai kapacitás korlátaitól. Annyi építőipari beruházás folyik most ország- és városszerte, hogy majd arra kell figyelnünk, legyen elegendő, megfelelő minőségű szakember.


– A szkeptikus véleménye szerint már megint sportlétesítményekre adjuk a pénzt, de mi van az egészségüggyel, a közlekedéssel?
– Aki végigolvasta a Modern Városok Programjának dunaújvárosi fejezetét, olvasta a Magyar Közlönyt, láthatja, hogy a programban nem csupán sportlétesítmények felújításai szerepelnek, hanem a többi között egy logisztikai és intermodális központ vasúttal kiegészítve. Azt se feledjük, hogy a kórház fejlesztésére az elmúlt évek alatt 6 milliárd forintot költöttek. Az idén napelemeket helyeztek el a középiskolákra, s az egyetemünk is folyamatosan fejlődik.

( fotó:napelemek a kórház tetején)
– Döntés született Paks2-ről és itt van a Dunaferr…
– Süli János miniszter úr várja, hogy a Dunaferr beszállítója legyen a beruházásnak. Abban maradtunk a miniszter úrral, hogy nem csak a Dunaferr beruházásáról egyeztetünk, hanem a szakemberképzésről is. Ezen a területen fontos szerep hárul az egyetemünkre. Teljesen nyilvánvaló, hogy a paksi beruházás Dunaújvárosnak jelentős előnyökkel jár.
– A Dunaferr új tulajdonosainak képviselőivel is találkozott már. Információnk szerint itt felvetődött a technológia-váltás szükségessége…
– Igen, a Nemzetgazdasági Minisztérium kapta azt a feladatot, hogy előkészítse a kormány számára a javaslatot, amely tartalmazza, hogy olyan fejlesztéseket kellene a Dunaferrben megvalósítani, amelyek alapvetően azt a célt szolgálják, hogy a gyár beszállítója lehessen a paksi atomerőműnek.
– Elektroacélgyártásról beszélnek…
– Valóban, nem titkolt szándéka a vállalatnak, hogy később autóipari beszállító lehessen. Ehhez további technológiai fejlesztések szükségesek, s ezt a törekvést a kormány támogatja.
– Főállásban Ön a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke. Emellett Dunaújváros fejlődéséért lobbizik. Hogyan értékeli a közvélemény-kutatások eddigi adatait?
– Én nem szoktam a közvélemény-kutatásokkal foglalkozni. Akik ismernek, tudják, hogy polgármester úrral 27 éve a városért tevékenykedünk. Úgy gondolom, hogy itt és most Dunaújváros teljesít nagyon jól, s ennek az előnyét mindenki élvezheti, aki itt él, vagy igénybe veszi a szolgáltatásait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.