Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Január 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kórházakhoz kerülnek a szakrendelők

A kórházakhoz kerülnek a szakrendelők

A kórházak közvetlen fennhatósága alá kerülnek a májustól államosítandó szakrendelők – ez derül ki abból a törvényjavaslatból, amely a parlament tavaszi ülésszakán kerül a döntéshozók elé. A javaslattal a kormányzat az átadás-átvétel részletszabályait pontosítja – írja a Népszabadság.

Az egészségügyben zajló államosítás során – a kórházakkal együtt – csaknem 200 szakrendelőt már államosítottak, további 263 önálló intézményre azonban csak most kerülne sor. Ezek közül is már csak az önkormányzati tulajdonban lévő 120 intézmény érintett a tulajdonosváltásban, és ezekre is csak akkor tart igényt az állam, ha a helyhatóságok maguk is szabadulnának tőlük.

Aki nem akarja, az nem adja, mint ahogyan az orvosi, illetve egyéb magáncégek által üzemeltetett, de közfinanszírozott rendelőre sem tart igényt az állam. Ha valamely település február közepéig nem jelzi, hogy megtartja a saját intézményét, akkor azt államosítják. A feladattal együtt az államé lesz a szakrendelőhöz tartozó ingó és ingatlan vagyon, valamint az adósság is.

A lap információi szerint a 120 szakrendelős önkormányzatból eddig körülbelül 20, főként módosabb település polgármestere jelezte: nem adják oda, megtartják a rendelőt. Úgy vélik, az államnál jobb színvonalon tudnak saját lakosságuknak szakellátást biztosítani, másrészt a közelgő választási kampányban is jó pontot jelenthet a választóknál, hogy valamit mégis megtudtak őrizni a településen a közösség számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.