Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 19. 14:06, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A közúthálózat 1200 kilométeren újul meg jövő májusig

A közúthálózat 1200 kilométeren újul meg jövő májusig

Jövő májusig az országos közúthálózat mintegy 1200 kilométeren újul meg, a munkákra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hazai és uniós forrásokból 122 milliárd forintot fordít - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára az országos útfelújítási projekteket bemutató csütörtöki évzáró sajtóeseményen, Móron.

Völner Pál hangsúlyozta, hogy az útfelújításokhoz a regionális operatív programok 89 milliárd forintot biztosítottak, amelyek segítségével jövő májusig 670 kilométernyi útszakasz újul meg. A munkák többsége idén befejeződött - tette hozzá.
Az államtitkár közölte, hogy a szakminisztérium ősszel indított útfelújítási programja további 33 milliárd forintot biztosított a fejlesztésekhez. Ennek keretében 267 útszakaszon, mintegy 520 kilométeren újítják fel a legkritikusabb szakaszokat jövő májusig. A kivitelezők az idén 124 útszakaszt vettek át, ebből nyolcvanat már befejeztek - mondta.
Völner Pál emlékeztetett rá, hogy az útfelújítások döntő többsége a négy- és öt számjegyű utakat érinti. Szólt arról is, hogy a felújítandó útszakaszokat a megyei útügyi biztosokkal konzultálva választották ki.
Az államtitkár kiemelte, hogy a sikeres programot a jövőben is folytatni szeretnék. Jelezte, hogy a 2014-ben induló, új uniós költségvetési ciklusban kevesebb forrás lesz útfelújításokra, de a használatarányos útdíjból a vártnál lényegesen magasabb bevételek elegendő fedezetet nyújthatnak a folytatásra.
Törő Gábor, Fejér megye útügyi miniszteri biztosa elmondta, hogy az útfelújítási program 33 milliárd forintos keretéből 1,6 milliárd forint jutott a megyének. Megjegyezte, hogy a legkritikusabb állapotú, legveszélyesebb utak felújítására fordították a forrást, a fő cél a nyomvályúk és útegyenetlenségek eltüntetése volt.
Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója hangsúlyozta: befejeződtek a munkálatok a 81-es főút Székesfehérvár és Mór közötti szakaszán három helyen, illetve a 7-es főúton Dinnyésnél és a 63-as főúton Székesfehérvár határában is. Jövőre a 81-es úton további két szakasz újul meg a megyeszékhely és a megyehatár között, illetve a 8111-es út Baracska-Kajászó közötti szakaszát is felújítják.
Az igazgató közölte, hogy a regionális program segítségével 4,4 milliárd forintból 29 kilométernyi útszakasz felújítása valósul meg Fejérben: elkészült a Székesfehérvár-Kincsesbánya és az Adony-Káloz közötti út, folyamatban van a Mór-Kocs közötti útszakasz felújítása.
Megemlítette, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. mintegy 23 milliárd forintból építi meg a székesfehérvári nyugati elkerülő harmadik ütemét 2016. májusig. Már elkezdődött a 62-es út 10,6 kilométeres, seregélyesi elkerülőjének építése 11,9 milliárd forintból. Jövő januárban kezdik a 62-es út burkolatának megerősítését Dunaújváros és a megyeszékhely között, a 21 kilométernyi útfelújításra 10,8 milliárd forintot fordítanak - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során