Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Május 10. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

A lakosság elöregedésének problémájára figyelmeztette Ázsiát az IMF

A lakosság elöregedésének problémájára figyelmeztette Ázsiát az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felszólította az ázsiai országokat, hogy tanuljanak Japán példájából és idejekorán kezdjék el a felkészülést a lakosság elöregedésének problémájára.

Az ázsiai és csendes-óceáni térség gazdasági kilátásairól készített, kedden nyilvánosságra hozott jelentésben a valutaalap kiemelte, hogy a régióban a közelmúltbeli adatok a fellendülés további erősödését vetítik előre. Mindazonáltal a rövidtávú kilátásokat jelentős bizonytalanság és kockázatok - geopolitikai feszültségek és belpolitikai konfliktusok - terhelik, középtávon pedig például a népesség gyors öregedése és az alacsony termelékenység fogják vissza a növekedést. A makroökonómiai politikáknak továbbra is támogatniuk kell a gazdasági növekedést, miközben erősítik a rugalmasságot, javítják a külső egyensúlyt és fokozzák a nyitottságot - mutattak rá az IMF szakértői.

Az IMF arra számít, hogy a tavalyi 5,3 százalékról idén 5,5 százalékra gyorsul az ázsiai és csendes-óceáni térség gazdasági növekedésének üteme. Az idei előrejelzést 0,1 százalékponttal javították az elemzők októberhez képest, a jövő évit viszont változatlanul 5,4 százalékra várják.

Kínában a tavalyi 6,7 százalék után idén 6,6 százalékkal, jövőre pedig 6,2 százalékkal bővülhet a hazai össztermék (GDP), míg Japánban 1,0 százalékról 1,2 százalékra gyorsul idén a növekedés, 2018-ban viszont 0,6 százalékra esik vissza. Az októberi előrejelzéshez képest a kínai GDP-növekedési adatot 0,4, illetve 0,1 százalékponttal, a japánt pedig 0,7, illetve 0,1 százalékponttal emelték a szakértők.

Rontották viszont a növekedési előrejelzést India és Dél-Korea esetében. A tavaly novemberi váratlan pénzcsere következményeként Indiában a 2017-es pénzügyi évben immár csak 7,2 százalékos (-0,4 százalékpont) növekedésre számít a valutaalap, a következőben viszont változatlanul 7,7 százalékot várnak. A politikai bizonytalanságok miatt Dél-Koreában idén 2,7 százalékkal (-0,4 százalékpont), jövőre pedig 2,8 százalékkal (-0,2 százalékpont) gyarapodhat a GDP.

A valutaalap elemzői nagy figyelmet szenteltek az elöregedés problémájának. Az ázsiai és csendes-óceáni térség lakossága az utóbbi évtizedekben jelentősen növekedett, a munkaképes korú emberek aránya mostanra futott csúcsra, de 2050-re nullára esik vissza a népszaporulat, miközben az idős korosztály lakossághoz viszonyított aránya a jelenlegi 2,5-szeresére ugrik. Különösen nagy kihívást jelent a demográfiai helyzethez való alkalmazkodás Ázsiában, amelynek számos részén viszonylag alacsony egy főre jutó jövedelem mellett gyorsan növekszik a 65 évesek és a náluk is idősebbek száma. Egyes ázsiai országokat az a veszély fenyegeti, hogy "előbb öregedik el, minthogy gazdaggá váljon" - figyelmeztettek a szakértők, rámutatva, hogy a következő három évtizedben évente 0,1 százalékpontot vehet el a gazdasági növekedésből a demográfiai helyzet.

Különösen súlyos a helyzet Japánban, amelyet az elöregedés és a népesség fogyatkozása is sújt. Az utóbbi két évtized alatt több mint 7 százalékkal csökkent a japán munkaerő-állomány. A nyugdíjasok számára vezethető vissza a túlzott megtakarítási, illetve az alacsony beruházási ráta, ami lefelé húzza a gazdasági növekedést, és részben emiatt alacsony az infláció. Az IMF arra szólította fel az ázsiai országokat, hogy okuljanak Japán példájából, és mielőbb kezdjék a felkészülést, például hiteles fiskális konszolidációs tervekkel, vagy éppen az idősek és a nők munkavállalásának támogatásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése