Városlista
2020. február 29, szombat -

Hírek

2019. November 08. 15:31, péntek | PR

A leghatékonyabb megoldások a szőnyegek folttisztítására

A leghatékonyabb megoldások a szőnyegek folttisztítására

Mitől marad a szőnyeg újszerű és tiszta? És mit tegyünk, ha már megvan a gond? Nekiessünk házi praktikákkal, vagy hívjunk szakszerű segítséget?

Egy okosan kiválasztott szőnyeg a helység dísze lehet. Nagyban hozzájárul az otthonos, meleg hangulathoz, a nappali vagy a hálószoba tökéletesebb összképéhez.
Ám balesetek még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is bármikor előfordulhatnak, ha pedig gyerek van a háznál, akkor szinte biztos, hogy előbb-utóbb bekövetkezik, és a szőnyegen kisebb-nagyobb foltok éktelenkednek majd. No de mit is tegyünk ilyen esetben, ha kedvenc szőnyegünket nem kívánt foltok tarkítják? Hívjunk segítségül szakembert, esetleg vegyszerekkel, vagy épp ellenkezőleg, házi készítményekkel essünk neki a hívatlan vendégnek?

Házi praktikák a szőnyegtisztítás terén

Első körben próbáljunk meg a két legnépszerűbb házi megoldással megválni a folttól.

1. Ecetes víz

Mint oly sok mindenre a háztartásban, a szőnyegen éktelenkedő foltokra is megoldás lehet az ecet. Hígítsunk fel egy flakonban ecetet vízzel, és fújjuk a foltra. Hagyjuk állni legalább egy órát, ha szükséges, akkor sikáljuk át a folyadékkal. Az ecet jellegzetes szaga rövid időn belül elillan, és vele együtt a folt is jó eséllyel távozik. Az ecetes vizes tisztítást egyébként általános szőnyegtisztításra, szőnyegfrissítésre is használhatjuk. Alapos porszívózás után fújjuk be a szőnyeget a bekevert ecetes lével, majd dörzsöljük is át vele. A szálak felfrissülnek, tiszták lesznek és visszanyerik eredeti színüket is.2. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna is rendkívül sokrétűen felhasználható a háztartásban, csak úgy, mint a folttisztításban. Önmagában is szórhatjuk a kezelendő felületre, vagy vízzel elkeverve. Gyengéden dörzsöljük át a szőnyeg kritikus részeit, majd hagyjuk hatni. Bő másfél óra múlva távolítsuk el, vagy porszívózzuk fel a port – az eredmény magáért beszél.

Amennyiben a fenti két megoldás közül egyik sem vezetett eredményre, úgy megpróbálhatunk erősebb megoldásokhoz nyúlni: a külön az erre a célra készített folttisztító készítmények is sikeresek lehetnek – ám arra mindenképpen vigyázzunk, hogy olyan szert ne vigyünk fel a szőnyegre, mely a színét is fakíthatja. Ezt megelőzendő érdemes egy kisebb részen próbát végezni.

Ha szeretnénk elkerülni a folttisztítással járó problémákat, akkor érdemes modern, mosható, könnyebben tisztítható szőnyegeket választani. A sötét színű, vagy mintás szőnyegen jellemzően kevésbé szembetűnő a halvány folt, mint egy kényesebb perzsa szőnyegen. A kisebb rongy- vagy futószőnyegeket pedig akár gépben is moshatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Február 05. 18:20, szerda | PR

Szuper receptek kölessel

Unod a rizst, a tésztát és a krumplit? Szeretnél változatosabban étkezni? A köles egy olyan jolly joker, amit nagyon sokféleképpen el tudsz készíteni.

2020. Február 05. 18:17, szerda | PR

Ingázó élet, avagy mit vegyél számításba üzleti út esetén

Jó néhány honfitársunk él ingázó életet munkából kifolyólag. Lehetnek ők felsővezetők, akik portékájukkal terjeszkedni szeretnének a nagyvilágba -

2020. Január 24. 15:06, péntek | PR

Mikor és hogyan érdemes hitelünket előtörleszteni?

Jelzáloghitel vagy személyi kölcsön esetén lehetőséget biztosít a hitelintézet arra, hogy előtörlessz, azaz, hogy egy nagyobb összeget egyben visszafizess a hiteled futamideje lejárta előtt.