Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2019. November 08. 15:31, péntek | PR

A leghatékonyabb megoldások a szőnyegek folttisztítására

A leghatékonyabb megoldások a szőnyegek folttisztítására

Mitől marad a szőnyeg újszerű és tiszta? És mit tegyünk, ha már megvan a gond? Nekiessünk házi praktikákkal, vagy hívjunk szakszerű segítséget?

Egy okosan kiválasztott szőnyeg a helység dísze lehet. Nagyban hozzájárul az otthonos, meleg hangulathoz, a nappali vagy a hálószoba tökéletesebb összképéhez.
Ám balesetek még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is bármikor előfordulhatnak, ha pedig gyerek van a háznál, akkor szinte biztos, hogy előbb-utóbb bekövetkezik, és a szőnyegen kisebb-nagyobb foltok éktelenkednek majd. No de mit is tegyünk ilyen esetben, ha kedvenc szőnyegünket nem kívánt foltok tarkítják? Hívjunk segítségül szakembert, esetleg vegyszerekkel, vagy épp ellenkezőleg, házi készítményekkel essünk neki a hívatlan vendégnek?

Házi praktikák a szőnyegtisztítás terén

Első körben próbáljunk meg a két legnépszerűbb házi megoldással megválni a folttól.

1. Ecetes víz

Mint oly sok mindenre a háztartásban, a szőnyegen éktelenkedő foltokra is megoldás lehet az ecet. Hígítsunk fel egy flakonban ecetet vízzel, és fújjuk a foltra. Hagyjuk állni legalább egy órát, ha szükséges, akkor sikáljuk át a folyadékkal. Az ecet jellegzetes szaga rövid időn belül elillan, és vele együtt a folt is jó eséllyel távozik. Az ecetes vizes tisztítást egyébként általános szőnyegtisztításra, szőnyegfrissítésre is használhatjuk. Alapos porszívózás után fújjuk be a szőnyeget a bekevert ecetes lével, majd dörzsöljük is át vele. A szálak felfrissülnek, tiszták lesznek és visszanyerik eredeti színüket is.2. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna is rendkívül sokrétűen felhasználható a háztartásban, csak úgy, mint a folttisztításban. Önmagában is szórhatjuk a kezelendő felületre, vagy vízzel elkeverve. Gyengéden dörzsöljük át a szőnyeg kritikus részeit, majd hagyjuk hatni. Bő másfél óra múlva távolítsuk el, vagy porszívózzuk fel a port – az eredmény magáért beszél.

Amennyiben a fenti két megoldás közül egyik sem vezetett eredményre, úgy megpróbálhatunk erősebb megoldásokhoz nyúlni: a külön az erre a célra készített folttisztító készítmények is sikeresek lehetnek – ám arra mindenképpen vigyázzunk, hogy olyan szert ne vigyünk fel a szőnyegre, mely a színét is fakíthatja. Ezt megelőzendő érdemes egy kisebb részen próbát végezni.

Ha szeretnénk elkerülni a folttisztítással járó problémákat, akkor érdemes modern, mosható, könnyebben tisztítható szőnyegeket választani. A sötét színű, vagy mintás szőnyegen jellemzően kevésbé szembetűnő a halvány folt, mint egy kényesebb perzsa szőnyegen. A kisebb rongy- vagy futószőnyegeket pedig akár gépben is moshatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 21. 11:24, hétfő | PR

Híre már megelőzte: Raktárkoncert, összefogás a hazai könnyűzenéért

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított Raktárkoncert-sorozat felvételei augusztus közepe óta zajlanak. A projektet koordináló Lounge Groupnál hatalmas apparátus dolgozik a produkció sikerességén.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.