Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 23. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magas gázárak mellett drágul a hagyományos megoldás is

A magas gázárak mellett drágul a hagyományos megoldás is

A gázárak emelkedése miatt egyre népszerűbbek a hagyományos tüzelési módok. Tölgyfából, nyárfából és más fafajtákból elegendő lesz a hazai készlet, akácból ugyanakkor külföldről is be kell majd hozni. Több hajdú-bihari tüzépen Romániából veszik az akácfát, hogy zavartalan legyen az ellátás.

Hetek óta minden dolgozó bevonásával, teljes létszámmal vágják a fát a Nyíreerdő Zrt. erdeiben. A társaság 80 ezer köbmétert értékesít az idei szezonban. Juhász Lajos, a cég műszaki vezérigazgató helyettese elmondta, a kitermelhető tűzifamennyiséget szinte teljes egészében értékesíteni fogják. A 2000-es évek elejétől fokozatosan átalakultak a lakossági fűtési szokások, tette hozzá Juhász Lajos, egyre több család váltott gázról az olcsóbb fára.

A munka ugyan több vele, de jó minőségű fával hatékonyabban és olcsóbban lehet fűteni, mint gázzal, mondta egy megkérdezett vásárló. Simon András, az egyik debreceni tüzép ügyvezetője is a fatüzelés terjedését tapasztalja. Elmondta, két-három évvel ezelőtt kezdtek tűzifát árulni, s azóta megsokszorozódott a forgalmuk. Jelenleg egy mázsa akáctűzifát 2600 forintért adnak, a bükk-tölgy vegyes tűzifa pedig 2000 forint, s mindkettőre van kereslet, ahogy a borsodi barnaszénre is, amelynek 3600 forintba kerül mázsája - adta hírül a közrádió.

Tavaly még 2000 forintért lehetett akácot venni, idén azonban – bár még el sem kezdődött a tél – 600 forinttal drágább belőle egy mázsa. A Nyíreerdő Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese az áremelkedést a kereslet növekedésével magyarázta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk