Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyar adósság negyede van európai bankok kezében

A magyar adósság negyede van európai bankok kezében

Június végén összesen 18,5 milliárd eurónyi magyar állampapír volt az Európai Bankhatóság által vizsgált nagybankoknál. A hatvannégy banknál így a teljes magyar adósság 25,3 százaléka van. Meglepetésre nem az OTP, hanem a belga KBC Bank a legaktívabb ezek közül a magyar piacon - írja a Napi Gazdaság.

Az Európai Bankhatóság által vizsgált 64 bankból 33 esetében volt valamekkora magyar állampapír-állomány a könyvekben június végén, a legnagyobb szereplők a hazánkban is jelen lévő pénzintézetek anyabankjai. A 33 cégnél összesen 18,479 milliárd eurónyi magyar állampapír volt, ez 5543,7 milliárd forintot jelent, ami az október végén közölt 21 918,3 milliárdos teljes adósság 25,3 százaléka. Csak összehasonlításként: a fenti összeg több mint a duplája a Franklin Templetonnál lévő 11,7 milliárd dolláros magyar állampapír-portfóliónak.

A bankok közül Magyarország legnagyobb hitelezője a KBC Bank, amely 4,058 milliárd eurónyi magyar kitettséget vallott be, ez 12,2 százalékkal volt magasabb, mint 2012 végén. Ez azt jelenti, hogy a Templeton mellett a belga bank is jelentős hitelezőnek számít, bár így is csak feleakkora a kitettsége, mint az amerikai alapkezelőnek.

A KBC mögött az OTP Bank áll a listán, amely 3,3 milliárd euróval hitelezte Magyarországot a június végi adatok szerint. Ez 8,1 százalékos növekedést jelentett a fél évvel korábbi szinthez képest. A dobogó harmadik fokára az Erste került bő 2 milliárd eurós kitettséggel. A listán az Erstét a nagy magyar bankok anyacégei, az UniCredit, a Raiffeisen, a Bayerische Landesbank, az Intesa Sanpaolo követi. Meglepő, hogy a Magyarországon nem aktív pénzintézetek egy része is tart viszonylag számottevő magyar állampapírt, a német Norddeutsche Landesbanknál például 196 millió euró kitettség volt, míg a szintén német Landesbank Berlin 179 millió eurónyi állampapírt tartott. Hasonló összeg volt a brit HSBC könyvében, és meglepetésre például a spanyol Banco Bilbao Vizcaya is tartott 63 millió eurónyi magyar befektetést.

Amennyiben 2013 első félévét vizsgáljuk, akkor a 33 bank magyar állampapír-kitettsége összesen 1,7 milliárd euróval emelkedett, ez 10,1 százalékos bővülés. A legnagyobb mértékben az ING Bank növelte az állományát, a holland cégnél 61 százalékkal több állampapír volt, mint 2012 végén. Jelentősen, 56 százalékkal növekedett az MKB Bank tulajdonosának, a Bayerische Landesbanknak az állománya is hat hónap alatt, a harmadik legaktívabb pedig a brit Barclays volt 34 százalékos emelkedéssel. A negatív oldalon a szintén brit Royal Bank of Scotland vezette a listát, amely 25 millió eurós magyar állományát szinte teljes egészében leépítette fél év alatt. A jelentősebb kitettséggel rendelkező pénzintézetek közül az olasz Intesa Sanpaolo 13,2 százalékos csökkentését érdemes kiemelni, a CIB Bank tulajdonosa 178 millió euróval mérsékelte magyar kitettségét. Hasonló mértékben, 115 millió euróval csökkent a BNP Paribas állománya, ez 35,7 százalékos visszaesésnek felelt meg.

A legnagyobb állampapír-tulajdonosok közül a KBC fél év alatt 441 millió euróval növelte az állományát, ez az átlagnál nagyobb, 12,2 százalékos növekedést jelentett. Az OTP esetében a 250 millió eurós növekedés 8,1 százalékot jelentett hat hónap alatt, míg az Erste 9,3 százalékkal, 171 millió euróval bővítette portfólióját.

A cégek részleteket is közöltek a futamidő szerinti összetételről, a KBC-nél a legnagyobb tételt, másfél milliárd eurót a három hónapnál rövidebb hátralévő futamidejű papírok teszik ki, további 606 millió eurónyi papír pedig egy éven belül lejár. Vagyis a közeljövőben érdekes kérdés lesz, hogy a bank megújítja-e a lejáratokat. Az viszont megnyugtató, hogy a belga pénzintézetnél van 634 millió eurónyi tíz éven túl lejáró magyar állampapír is.

Az OTP portfóliója nagyban különbözik a KBC-étől, hiszen a magyar pénzintézetnél mindössze 40 millió eurónyi lejárat esedékes három hónapon belül. A legnagyobb tétel, egymilliárd euró, 5−10 év közötti hátralévő futamidővel rendelkezik, de jelentős, félmilliárd euró feletti az 1−2 és a 3−5 éves lejárat is.

A harmadik legnagyobb szereplő, az Erste szintén a rövid magyar papírok piacán aktív, másfél milliárd eurónyi állampapír három hónapon belül lejár, ez a teljes portfólió csaknem háromnegyede. A második legnagyobb tétel a tíz éven túli lejárat 238 millió euróval.

A most közölt banki adatok alapján a korábbinál pontosabb képet kapunk a teljes magyar adósság tulajdonosi összetételéről. A legnagyobb szereplő a Templeton, mely nagyjából 16,1 milliárd eurónyi magyar állampapírral rendelkezik, a nagy európai bankok 18,5 milliárdja mellett említést érdemel még a 2008-ban felvett nemzetközi hitelcsomag, melynek keretében még tartozunk az Európai Bizottságnak. Emellett a lakossági állampapír-állományt érdemes kiemelni, mely az év eleje óta intenzíven növekedett. A felsorolt tételek összesen a teljes magyar adósság hatvan százalékát jelentik. A fennmaradó rész főleg nem európai (elsősorban amerikai és ázsiai) bankoknál, illetve alapkezelőknél lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során