Városlista
2020. november 26, csütörtök - Virág

Hírek

2019. December 28. 17:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A magyar gazdaság számára döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása

A magyar gazdaság számára döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása

A kis, nyitott gazdaságok számára, mint amilyen a magyar is, döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása - mondta el Halmai Péter közgazdász, egyetemi tanár az M1 szombat reggeli műsorában.

A szakértő felhívta a figyelmet arra: a magyar gazdaság 2017 óta produkál magas növekedési teljesítményt, és a cél az, hogy ezt hosszú távon is fenn lehessen tartani. 2016 után elsősorban a munkaerő bevonásával, majd a beruházások felfutásával függött össze a gazdaság növekedése, a legutóbbi időszakban pedig már a termelékenység is kedvezően alakult - mutatott rá.

Hozzátette: a világgazdaság ciklikussága miatt ugyanakkor nem kerülhető el a növekedés lassulása, biztosra vehető, hogy a jelenleg 5 százalék körüli növekedés nem tartható fenn; a kérdés az, hogy a recesszió mikor érkezik el és milyen mértékű lesz.

Halmai Péter úgy vélte, egyelőre a "Trump-effektus" még növekedési lendületet ad a világgazdaságnak. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a globalizáció, az összefonódó gazdaságok korában kockázatos az, amit az amerikai elnök tesz, hogy élezi a világkereskedelmi feszültségeket, ugyanakkor úgy tűnik, ezt egyelőre díjazzák a piacok és tart a gazdasági növekedés. Az amerikai adminisztráció érdeke az, hogy az elnökválasztás előtt ne legyen recesszió - jegyezte meg.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 26. 05:00, csütörtök | Belföld

Csecsemőt hagytak egy bokorban Szolnokon

Csecsemőt talált egy fiatalember szerdán Szolnokon egy bokorban egy Délibáb úti üzletnél - írta közösségi oldalán a Szolnok TV. Kiderült, hogy nem is találták a babát, csak szülei így akartak megszabadulni tőle.

2020. November 25. 18:08, szerda | Belföld

Változik a járványgörbe, kevesebb pozitív esetet regisztráltak

A múlt heti adatokat tekintve látható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest kevesebb pozitív esetet regisztráltak - közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

2020. November 25. 16:09, szerda | Belföld

Egymillió tabletta favipiravir ékezett Kínából

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából szerda hajnalban - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban.

2020. November 25. 15:07, szerda | Belföld

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében,