Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Szeptember 11. 12:04, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A MasterCard ellen ítélt jogerősen az uniós bíróság

A MasterCard ellen ítélt jogerősen az uniós bíróság

Helybenhagyta az első fokú törvényszék döntését csütörtökön az Európai Unió Bírósága, jogerősen megtiltva ezzel a MasterCardnak, hogy az Európai Unióban úgynevezett multilaterális bankközi díjat alkalmazzon.

A díj alkalmazásának megtiltásáról még 2007-ben határozott az uniós versenyhatóságként eljáró Európai Bizottság, ám a MasterCard minden lehetséges jogi fórumon megtámadta a döntést, a csütörtöki ítélet ellen viszont már nincs hova fellebbezni.
Brüsszel úgy látta, hogy a multilaterális bankközi díj alsó küszöbértéket jelent a kereskedőkkel szemben felszámított díjak esetében, korlátozva ezáltal az árversenyt.
A multilaterális bankközi díjak alkalmazása azt jelenti, hogy az adott cég a kiskereskedelmi egységekben történt minden egyes fizetésre felszámol egy díjat, ami növeli a kiskereskedők kártyaelfogadási költségeit, ez esetben anélkül, hogy bizonyítható módon javította volna a hatékonyságot.
A multilaterális bankközi díj önmagában nem törvényellenes, a
MasterCardéhoz hasonló nyílt fizetőkártya-rendszer üzemeltetése esetén azonban csak akkor áll összhangban az uniós versenypolitikai szabályokkal, ha hozzájárul a műszaki és gazdasági haladáshoz és a vásárlók hasznát szolgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -