Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Június 22. 10:04, péntek | Helyi

A miniszterelnök találkozott az új vezérrel

A miniszterelnök találkozott az új vezérrel

Csak remélhetjük, hogy a hungranasok jobban tudnak biomasszát gyártani, mint ünnepséget szervezni, mert az új erőmű átadása rémálomként hagyott nyomott minden tudósító emlékezetében.

De spongyát rá, először is azért, mert a beruházás tényleg nagyszabású, 3 milliárd forintból épült, s gyakorlatilag a mezőgazdaságban termelt "hulladékból" állítanak elő a technolgógiájuk számára hőt, s ezzel nem jelentősen mérsékelni tudják a földgáz használatát.

A 100 éves cég ünnepségét megtisztelte jelenlétével Orbán Viktor hazánk miniszterelnöke, aki az itt létét nem csupán a környezetvédelmi beruházások fontosságának hangsúlyozására használta fel, hanem arra is, hogy a rendezvény után találkozzon a Dunaferr új vezérigazgatójával.

Dr. Dorkota Lajos országgyűlési képviselő közben járására ülhetett le a tárgyalóasztalhoz Evgeny Tankhilevich vezérigazgató és Kroó Iván igazgatósági képviselő.

Az eseményt követően a Dunaferr hetilap szólaltatta meg a tárgyalások résztvevőit.

Dr. Dorkota Lajos, országgyűlési képviselő:
— Eredetileg szombaton, a léptetőgerendás kemence átadására hívták meg miniszterelnök urat, aki egy már korábban lekötött esemény miatt nem tudott azon részt venni. Önnek fontos szerepe volt abban, hogy mégis sor kerülhetett erre a miniszterelnöki találkozóra.
— A szombati vasműs átadás előtt felhívott miniszterelnök úr, és elmondta, hogy ugyan nem tud részt venni azon, mert egyéb kötelezettsége van, de szervezzek meg egy találkozót a vasmű új vezetése és közte. Ma ez megtörtént, szerintem egy igen jó hangulatú eszmecserét folytatott a miniszterelnök úr Kroó Iván úrral és Evgeny Tankhilevich úrral. Azt tapasztaltam, hogy kezd kialakulni egy jó kapcsolat az új orosz tulajdonos és képviselője, a kormány és a város között.


Mint kormánymegbízott, a város, a régió oldaláról hogyan értékeli ezt a megbeszélést, hogyan lehet előrelépni ezen a területen?


— Egyrészt nagyon muszáj, mert válság van, és ez az acélipart érinti a legjobban. Azt hiszem, valamennyi dunaújvárosi érdeke, hogy ne széthúzás, ne ellenségeskedés, hanem együttműködés legyen. A változás alapvető felvétele az volt, hogy egyébként új vezetése legyen a cégnek, valamint fontos szempont volt a tulajdonosváltás is. Kiemelte a miniszterelnök úr is a találkozón azt, hogy amikor Vlagyimir Putyinnal, a korábbi orosz miniszterelnökkel, aki ma az Orosz Föderáció elnöke, megbeszélést folytatott, az orosz politikus elmondta, támogatja a magyar ipart, és a vaskohászatot is támogatná. A mai megbeszélésen is szóba került, hogy az Eximbankon keresztül a kormány hitelt tudna biztosítani a Dunaferrnek, hiszen minden egyes forint, ami itt marad, munkahelyeket teremt, vagy munkahelyeket tart meg. A városban elterjedtek a hírek, hogy adott esetben nagyobb arányú leépítésre kerülhet sor. Ezt próbáljuk megakadályozni azzal, hogy a kormány és a vasmű mindig egyeztet a következő várható lépésekről. Úgy láttam, hogy a vezérigazgató úr és miniszterelnök úr erről is egyeztetett, sőt a miniszterelnök úr javaslata szerint a közeljövőben — és ezt én kezdeményezni is fogom hétfőn a parlamentben — Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel már a konkrét exporttámogató lépésekről folytassanak tárgyalásokat.

Evgeny Tankhilevich vezérigazgatótól azt kérdeztük: hogyan értékeli Orbán Viktor miniszterelnök úrral folytatott tárgyalást?


— Nagyon kellemes találkozónk volt miniszterelnök úrral. Mi elmondtuk a jövőbeli terveinket. Miniszterelnök úr megerősítette: prioritásként kezeli a Dunaferr fejlesztéseit, beruházásait. Úgy nyilatkozott, a Dunaferr az egyik legnagyobb vállalat Magyarországon, ezért minden lehetséges módon támogatni kívánja.
— Milyen javaslat hangzott el a miniszterelnök részéről?
— Konkrét javaslat nem volt a finanszírozás terén, a miniszterelnök úr azonban utalt rá, és egyúttal megerősítette: a továbbiakban szakértői megbeszéléseket folytathatunk a szaktárca képviselőivel, akik segíteni fogják a Dunaferrt ebben a kérdésben.
— Dorkota úr fontosnak tartja, hogy megindult egy közeledés a város, a régió, a kormányzat és az ISD Dunaferr között. A város esetében mit jelent ez önök számára?
— Nagyon örülök, hogy jók a kapcsolataink Dorkota úrral és Cserna Gábor polgármesterrel. Úgy gondolom, hogy a városnak és a Dunaferrnek együtt kell működnie, egymás nélkül nem tudunk a továbbiakban fejlődni.


— Az igazgatóság tagjaként, a tulajdonosok képviselőjeként hogyan értékelte a miniszterelnöki találkozót? — kérdeztünk Kroó Ivántól.
— Egyértelműen sikernek ítélem meg. Mindkét fél reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatunk sikeres lesz. A kormányfő minden támogatást megad a Dunaferrnek, hogy beruházni, fejlődni tudjunk, adott esetben az Eximbank komoly segítségével, ami jelentős előrelépés a jövőre nézve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.