Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 05. 14:01, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

A Moodys is odacsapott Görögországnak

A Moodys is odacsapott Görögországnak

Görögország hitelezői szerint 2015-től harmadik mentőprogramra is szükség lehet, legalább 50 milliárd euró erejéig.

Az euróövezet múlt héten hagyta jóvá a második, 130 milliárd eurós finanszírozást a mediterrán ország számára. Közben a legrosszabb adóskockázati osztályzatra minősítette vissza Görögországot a Moody’s. A hitelminősítő cég szerint a görög kormány adósságcsere-javaslata súlyos veszteséget okoz a befektetőknek.

A hitelminősítő cég indoklása szerint a görög kormány adósságcsere-javaslata várhatóan súlyos, hetven százalékot meghaladó veszteséget okoz a görög államadósság befektetőinek. A hitelminősítő londoni elemzése szerint az uniós program és a javasolt adósságcsere csökkenti ugyan Görögország adósságterheit, ám a törlesztésképtelenné válás kockázata még az adósságcsere végrehajtása után is magas marad.

A Moody’s szerint Görögországnak középtávon is fizetőképességi kihívásokkal kell szembenéznie, adósságrátája sok éven át a hazai össztermék száz százaléka felett marad, és a mostani, második pénzügyi segélyprogram kifutása után is valószínűtlen, hogy az országnak hozzáférése lesz a magántőkepiacokhoz. Ráadásul a tervezett költségvetési és gazdasági reformokat is változatlanul nagyon jelentős végrehajtási kockázatok terhelik. A Moody’s szerint sokkal gyorsabb ütemű költségvetési konszolidációra, szerkezeti reformokra lenne szükség ahhoz, hogy a görög kormánykötvények osztályzata emelkedhessen – számol be róla a Magyar Hírlap.

Eközben kiderült: alig száradt meg a tinta a második, százharmincmilliárd eurós görög mentőcsomagot szentesítő megállapodáson, az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank alkotta trojka úgy véli, 2015-től újabb, immár harmadik mentőprogramra is szüksége lehet Görögországnak. „A 2015–20-as időszakra várhatóan további, legalább ötvenmilliárd eurós hitelkeretet kell kidolgozni Athén számára” – áll a trojka legfrissebb jelentésében, amelyet a Der Spiegel német hírmagazin ismertetett.Az unió statisztikai hivatalának adata szerint Görögország kormányzati adóssága 347,2 milliárd euró volt tavaly a harmadik negyedév végén, ez a GDP 159,1 százalékának felelt meg. Kétszázmilliárd euróval a magánhitelezőknek tartozik Athén.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése