Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2012. Szeptember 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A D-vitamin segíthet legyőzni az akár halálos kimenetelű tuberkulózist - állítják londoni orvosok. A betegség évente 1,5 millió embert öl meg világszerte, s bizonyos esetekben a tuberkulózis kezelhetetlen - írja a BBC.

Az orvosok szerint amennyiben a betegséget vitaminnal és antibiotikummal egyszerre kezelik, úgy a páciensnek sokkal jobb esélye van a felépülésre. Az ötlet, hogy D-vitaminnal kezeljék a tuberkulózist, a legelső kezelések egyikének alapja.

Mielőtt ugyanis az antibiotikumokat felfedezték, a fertőző betegeknek kötelező napozást írtak elő, ami növelte a szervezet D-vitamin szintjét. Ez a fajta kezelés azonban eltűnt, amikor az antibiotikumokkal már sikeresen gyógyították a tuberkulózist.

A mostani tanulmány keretében 95 olyan beteget vizsgáltak meg, akiket antibiotikummal és D-vitamin tablettával párhuzamosan kezeltek. Az eredmények azt mutatták, hogy ők két héttel gyorsabban gyógyultak meg, mint azon társaik, akik nem kaptak D-vitamint. 'Az eredmények ígéretesek, de még további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy a bizonyíték erősebb legyen' - mondta Dr Adrian Martineau kutatásvezető a BBC-nek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 17:08, péntek | Életmód

A nyaralni készülők többsége belföldön tervez pihenni

A magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzár feloldását követő időszakban is óvatosan tervezi utazásait:

2020. Július 10. 15:08, péntek | Életmód

Napszemüvegeket ellenőriztek

Megfeleltek az UV-szűrésre vonatkozó előírásnak a vizsgált napszemüvegek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

2020. Július 09. 17:09, csütörtök | Életmód

A koronavírus-fertőzés kezelésében alkalmazható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben található - hatóanyagot azonosítottak, ami a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható

2020. Július 01. 17:03, szerda | Életmód

Az internetezők hetven százaléka vásárol online

A magyarok már a járvány előtt is rendszeresen használták az internetet különböző ügyeik intézésére;