Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Január 09. 23:36, csütörtök | Helyi

A réginek már nyoma is alig van - képekkel

A réginek már nyoma is alig van - képekkel

A polgármesteri hivatal C-szárnya különleges módon épült. Nem alulról támasztották alá, hanem fülről lógatták be a kiugró épületrészt, így most a bontásnál nagyon nagy körültekintéssel kell dolgozniuk.

Ezeket meséli Németh Tamás, a Városháza tér felújításával foglalkozó Swietelsky-Vemépszer- Grabarics Kft. konzorciumának a főépítésvezetője. Végigvezet bennünket az épületen, ahol a több funkcióra használható, el- és leválasztható nagy terem lesz majd a régi színházterem helyett, megközelítőleg 280 ülőhellyel. Ideköltözik az anyakönyvi hivatal, itt lesznek az esküvők, de lehetőség lesz konferenciák és koncertek tartására is.

A téli kertet még csak elképzelni tudjuk, s hatalmas fantázia kell ahhoz, hogy lássuk magunk előtt az elegáns, modern épületrészt. Most már a réginek sincs nyoma, csak a kongó, tégláig levert falak maradtak. Igazolásául annak, hogy minden felújítás először rombolással jár. Aláépítik az épületrészt, így meg kell erősíteni az alapokat is. Így válik csak akadálymentessé a le- és bejárat.

Könnyen fel tudunk az emeletre is jutni, hiszen liftet is építenek az épületbe. Ott lesz pontosan – mutat Németh Tamás a gödörben pár pillérkezdeményre, s mi bólogatunk rá. Nem szeretnénk, ha kiderülne, hogy laikusként csak gödröt látunk, vasat és csövet meg földet az egészből. Így járunk el akkor is, amikor azt halljuk, hogy majd hogyan simul igényesen és elegánsan egymásba az üveg-, a márvány-, a kőburkolat a tervek szerint.

Amihez nincs szükség a fantáziánkra az, hogy közgyűlési terem változatlanul marad, de maga a szárny egy különleges üvegburkolatot kap, s ráterpeszkedik egy pengefalra.

Ez egyrészt támasztékul is szolgál, másrészt dekorációs eleme is lesz, s végigfut egészen a főtérig. Farkas Ferenc és csapata éppen a vasbeton szerkezet készítését végzi az épületnél.

A földvári vállalkozó örül a munkának, örül annak, hogy dunaújvárosiak és városkörnyékiek kapnak első sorban lehetőséget arra, hogy itt dolgozzanak. Több mint 30 éve a szakmában van, s bár elég hideg van, szitál a köd, de az emberei legyintenek, dolgoztak már mínusz 20 fokban is, ez nekik semmi. Dolgoznak a körforgó kialakításánál is.

Most folyik a közművek kiváltása, s ez csak látszólag unalmas feladat, ahogy megtudjuk, 50 évvel ezelőtt ugyanis nem vezettek pontos nyilvántartást arról, hogy melyik kábel merre fut, így lépten-nyomon a kivitelezőket meglepetés éri. Óvatosan tudnak haladni, de ha az időjárás megengedi, lehet, hogy a hónap végén már neki tudnak állni a körforgó kialakításának. Ugyancsak a tavaszra vár a sportpályák és a kiszolgáló létesítmények befejezése. Egy biztos, hogy addig, amíg a parkolóhelyekkel együtt a körforgó nincs kész, nem fogják lezárni a Városháza teret. Jól halad a kormányablak kialakítása, kívül már kész, a belső munkák is hamarosan elkezdődhetnek. A dísztér felújítása lesz az utolsó lépés, ha minden az ütemterv szerint alakul, nyáron lehet az átadás.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.