Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2015. Július 02. 23:42, csütörtök | Helyi

A repülés szerelmeseinek

A repülés szerelmeseinek

Július 11-én III. Baracs-Kisapostag Repülőnap.

Öt évvel ezelőtt Baracs község képviselő testületének kezdeményezésére ült le kerekasztal megbeszélésre egymással a Dunaferr Repülőklub és Kisapostag küldöttsége, hogy a 6-os út melletti reptér hosszú távú működtetéséről, annak fejlesztéséről tárgyaljanak. Ekkor fogalmazódott meg az, hogy mindhárom félnek eltökélt szándéka a sportrepülés életben tartása. A cél egyértelműen az volt, hogy az ifjúság is közelebb kerüljön ehhez a szakmához. Így jött létre az I. Baracs-Kisapostag Repülőnap, melyre közel 3000-en voltak kíváncsiak. Mivel a siker nem maradt el, így egy évvel később ismét benépesült a reptér. Az ekkor vendégként itt járt Farkas Bertalan, Magyarország eddigi egyetlen űrutazásban részt vett űrhajósa kiemelte, hogy véleménye szerint a rendezvény elérte a célját, ami a sportrepülés népszerűsítése volt. Ebben a nézőktől is megerősítést kaptak a szervezők, hiszen közel 4000-en voltak kíváncsiak az eseményre. Bár ekkor biztosnak tűnt a folytatás, de a harmadik repülőnapra, mely 2015. július 11-én lesz, egy sajnálatos baleset miatt két évet várni kellett. A rendező csapat azonban egy évnyi kemény munkát követően sikeresen megszervezte a III. Baracs-Kisapostag Repülőnapot.

A hangsúlyt most is a légtérben zajló programokra helyezték, de amíg a gépek le-és fel szállnak, érdekes földi programokkal várják a kilátogatókat. A reptér délelőtt 10 órakor nyitja meg kapuit, majd az ejtőernyősök színesítik be először a légteret. A legnagyobb érdeklődés várhatóan Vári Gyula JAK-52-es, majd Veres Zoltán műrepülő bemutatója idején lesz, aki nem először mutatja be tudását:
- Két évvel ezelőtt megígértem, hogy ismét eljövök erre a nagyszerű rendezvényre. Amikor a közönségnek repülök, van bennem egy kis drukk, de mindig arra törekszem, hogy a repült programot én is élvezzem. Az idei bemutatón várhatóan improvizálok majd, hiszen az az időjárástól is függ.
Az igazi meglepetés azonban az, hogy most először áthúz a légtérben egy igazi vadászgép is, melyet Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt vadászrepülő pilóta vezet majd. A Dunaferr Repülőklub a teljes nap során várja azokat a repülés iránt érdeklődőket, akik ki szeretnék próbálni, milyen érzés különböző típusú gépekkel, ultrakönnyű repülővel, vagy akár helikopterrel a magasba emelkedi. A földi programok most a katonai bemutatókra helyezik a hangsúlyt, miközben a gyermekek az akadálypályán próbálhatják ki ügyességüket, de nem maradnak el a fergeteges néptánc bemutatók sem.

Címkék: programok, repülőnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.