Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2012. Augusztus 04. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

A szerb elnök megkegyelmezett a Toroczkai László megsértéséért elzárásra ítélt magyar újságírónak

A szerb elnök megkegyelmezett a Toroczkai László megsértéséért elzárásra ítélt magyar újságírónak

Kegyelemben részesítette Tomislav Nikolic szerb államfő Sass László vajdasági magyar újságírót, akit Szerbiában elzárásra ítéltek Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjének személyiségi jogait sértő korábbi írása miatt - közölte pénteken a szerb elnöki hivatal.

Az államfő kegyelmi rendelete pénteken lép hatályba. A B92 belgrádi televízió hírportálja szerint az újságírót már el is engedték a szabadkai fogházból.
Nikolic a hivatal közleménye szerint azon meggyőződésétől vezérelve írta alá a kegyelmi rendeletet, hogy a szólásszabadság az alapvető jogok közé tartozik.
A 69 éves Sass Lászlót, az egyetlen vajdasági magyar nyelvű napilap, a Magyar Szó, illetve a Hét nap című hetilap egykori munkatársát korábban 150 ezer dináros pénzbírságra ítélte egy szabadkai bíróság, mert megítélése szerint az újságíró a Magyar Szó 2007. április 24-i számában olvasói levélként Toroczkai Lászlót sértő írást tett közzé. Az újvidéki fellebbviteli bíróság később jóváhagyta az elsőfokú ítéletet.
Mivel Sass László a pénzbírságot szorult anyagi helyzete miatt nem tudta befizetni, a bírságot napi ezer dinárral számolva 150 napos elzárásra változtatták. Sass László tizenhárom nappal ezelőtt kezdte meg szabadságvesztése letöltését.
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet bírálta az ítéletet, elfogadhatatlannak nevezve, hogy egy újságírót a büntetőjog eszközeivel ítélnek el egy politikai vezetővel szembeni kritikus véleménye miatt.
Toroczkai Lászlónak a szerb hatóságok 2008-2010 között megtiltották a belépést az országba a politikus ultranacionalista kijelentéseire és ugyanilyen tevékenységére hivatkozva - emlékeztetett jelentésében a Tanjug szerb hírügynökség.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=03&nav_category=12&nav_id=631925

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 24. 11:28, szombat | Külföld

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában.

2020. Október 24. 05:00, szombat | Külföld

Már az idén elkezdődhet a német lakosság oltása

Célegyenesbe érkezett egy vakcina fejlesztése Németországban, így már az idén elkezdődhet a lakosság oltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen - jelentette a hírportálján a Bild című német lap.

2020. Október 23. 17:04, péntek | Külföld

Doppingszereket gyártó laboratóriumokat számoltak fel a francia hatóságok

Doppingszereket gyártó laboratóriumokat számoltak fel, 24 embert előállítottak és 24 ezer euró készpénzt lefoglaltak a hatóságok Franciaországban

2020. Október 23. 14:08, péntek | Külföld

A megyék több mint felére kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalmat Franciaországban

A franciák több mint kétharmadát érinti szombattól az éjszakai kijárási korlátozás, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszt ki.