Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 19. 10:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Fejér Megyei Kormányhivatal

A szociális ellátások rendszerében bekövetkezett változások

A szociális ellátások rendszerében bekövetkezett változások

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere március 1-től jelentősen át fog alakulni, ez derült ki a megyei kormányhivatal közleményéből. Megmutatjuk, hol, milyen változásokra kell számítani.

Az állam által nyújtandó ellátásokat március 1-jétől az illetékes járási hivatalok állapítják meg. Az e körbe tartozó ellátások a következők: közgyógyellátás (alanyi és normatív alapú); egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság; aktív korúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítő támogatás illetve az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás);időskorúak járadéka; ápolási díj (alapösszegű, emelt összegű és kiemelt ápolási díj).A felsorolt, állami felelősségi körben nyújtott központi költségvetési forrásból kifizetett szociális ellátásokon túl más ellátások nyújtásáról, jogosultsági feltételeiről az önkormányzatok döntenek, az úgynevezett települési támogatás keretében.
Jelentős változás továbbá, hogy március 1. napjától az aktív korúak ellátását is a járási hivatalok állapítják meg. A támogatást a Kormányhivatal folyósítja minden hónap 5. napjáig. A kérelmek továbbra is benyújthatók a polgármesteri hivatalokban, továbbá a kormányablakoknál és a járási hivataloknál.
A rendszeres szociális segély március 1-jétől ebben a formában már nem lesz része a szociális ellátórendszernek. Helyette egy új ellátási forma, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás kerül bevezetésre. A május elsejéig rendszeres szociális juttatásban részesülők jogosultságát a helyi jegyzőnek február 28-ig minden esetben felül kell vizsgálnia.
Az aktív korúak ellátása során megállapítható ellátástípus jelenleg a foglalkoztatást helyettesítő támogatás és a rendszeres szociális segély. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság feltétel-rendszerében azonban nem történik változás. A támogatás havi összege a 2014. évhez hasonlóan 22.800,- Ft. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személyek továbbra is a járási hivatal munkaügyi kirendeltségével kötelesek együttműködni, és az ott a felajánlott munkalehetőséget elfogadni.
A lakásfenntartási támogatás szabályai szintén kikerülnek a Szociális törvényből. Ezen időponttól kezdődően a támogatás ebben a formában nem továbbra állapítható meg. A települési önkormányzatok a települési támogatás keretében biztosíthatnak támogatást a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, melyet helyi rendeletben, önállóan szabályozhatnak.
A méltányossági közgyógyellátás, illetve a méltányossági ápolási díj szabályai szintén kikerülnek a Szociális törvényből. Az önkormányzatok települési támogatás keretében nyújthatnak támogatást a gyógyszerkiadások viseléséhez valamint a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végző hozzátartozók részére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.