Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 23. 21:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Gulácsi Bence

A tánc, mint életforma

A tánc, mint életforma

A tánc évezredek óta jelent van a világban. Már az első előemberektől származó falfestményeken is megtalálhatók táncra utaló motívumok.Ők még vadászat előtt szerencsekéréshez, vadászat után a zsákmány megköszönéséhez, illetve

Manapság az ember már rendkívül fejlett technikával, hatalmas tudással és civilizáltsággal rendelkezik. Talán megszámlálni sem lehet, mennyi mindent találtunk fel az ősidők óta. Az olyan alapvető tárgyaktól kezdve, mint a kerék, az olyan elképesztő dolgokig, mint a számítógép, rengeteg dolgok alkottunk.

Az első falfestménytől napjainkig felfoghatatlanul sok idő telt el, ám a tánc most is ugyanolyan fontos szerepet tölt be az emberiség életében, mint akkor régen. A technikával együtt a tánc is fejlődött, és mára számtalan formában létezik. A tudomány szerint egy művészeti ág, amely a test – jellemzően ritmikus, zenére történő – mozgásával fejez ki érzelmeket.

De valóban csak ennyi a tánc? Csupán ezért hódolnak neki több millióan világszerte? Milyen a tánc egy táncos szemszögéből? Cikkünk ilyen és ehhez hasonló kérdésekre szeretné megtalálni a választ.

Be kell valljam, én nem tudok táncolni. Egy kicsit sem. Sosem vonzott annyira ez a dolog. Nem értettem, hogyan építheti fel valaki az egész életét a tánc köré. Elég hamar megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a fenti kérdések megválaszolására tökéletesen alkalmatlan vagyok. De ha valami túlélt sok-sok ezer évet, és manapság is rengetegen művelik, akkor abban kell lennie valaminek. Egy dolgot tehettem. Kellett keresnem egy táncost, aki segít a másik oldalról is betekinteni a dolgok mögé. Találtam is! Méghozzá nem akármilyet.

Annyit elárulhatok róla, hogy mind a klasszikus balettben, mind a jazztáncban otthon van. Élete kétharmadát végigtáncolta, nagyon intelligens és nem elhanyagolható módon egy csodaszép lány. De tényleg. Rendkívül segítőkész volt végig, és csak úgy áradt belőle az életerő. Ha minden táncos ilyen, akkor nagyon sajnálom, hogy nem táncol az egész világ.
Nekiszegeztem a kérdéseket:

Melyik a kedvenc táncod?
- Inkább a klasszikus balett.
Miért pont ez?
- Mert nagyon szép és kifejező. A mozdulatok is nagyon esztétikusak.
Mit jelent számodra a tánc?
- Igazából mindent. A tánccal egy csomó mindent ki lehet fejezni, az érzésektől kezdve… a hangulatváltozást például egy koreográfiában nagyon jól lehet ábrázolni..
Tehát a tánc egyfajta önkifejezési forma?
- Igen. Az is.
És itt ugrott a majom a vízbe. Tánccal ki lehet fejezni boldogságot, szomorúságot, féltékenységet, dühöt, irigységet, egyszóval bármit. A tánc nem csupán előre betanult mozdulatok előadása zenére, hanem egy kifejezési forma, mely szavak nélkül adja át üzenetét. Gondoljunk bele, mennyivel művészibb mozgással kifejezni amit érzünk, mint szavakkal. Kezdtem érteni, miért „áldoznak” erre emberek oly sokat.
Mennyi időt, energiát emészt fel, ha valaki egyesületben táncol?
- Sokat, mert be kell járni a próbákra, és a különórákra is. Ilyenkor keményen megizzasztanak minket. Ha pl. egy mozdulatot rosszul csinálsz, azonnal kezdjük előről.
Milyen hosszúak a táncpróbák?
- Másfél-két órásak, de nekünk volt olyan, hogy három órás volt egy óra.
Hány fellépés van egy évben?
- Elég sok. Ha a tanár mindenhova visz minket, - tehát érdekli, hogy mindenhol képviseltessük magunkat - akkor egy évben tizenöt-húsz.
Akkor havonta több is.
- Igen, volt. hogy havonta több is.
Tehát ha valaki komolyan akar táncolni, az bizony rengeteg idő és energia. A hosszú próbák bizony fárasztóak. De vajon anyagi szinten megtérül a befektetés?
Mennyire költséges dolog a tánc?
- Attól függ, hogy ki hogyan műveli, milyen műfajban. Például egy klasszikus balett-táncosnak, ha a fellépő ruháját is ő készíti, elég húzós, mert a tütüt megvarratni, és egy rendes spicc-cipőt megvenni elég drága. Ha valaki kortárs, akkor egyáltalán nem kell balettcipő. Akár mezítláb is táncolhatnak.
Meg lehet élni a táncból?
- Ha mindent belead, és tényleg érdekli, ha olyan társulathoz vagy színházhoz kerül, akkor biztosan!
Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó táncosnak?
- A színészi tehetség mindenképpen kell, mert ha színpadra viszünk például egy Hattyúk tavát, ott el kell tudni az arcunkkal is játszani a szerepet, nem csak mozdulatokkal. Jó ritmusérzék is elengedhetetlen!
Szépnek kell lennie egy táncosnak?
- Szerintem ápolt legyen a külseje, figyeljen oda magára, mert mégiscsak egy fellépő. Ha egy balettot adnak elő, ott fontos a megjelenés, hogy milyen hatást gyakorol az emberekre.
És ami a fizikális tulajdonságokat illeti?
- A jó kondíció szükséges hozzá, de ezt az órák alatt megszerezzük, mert kemények az edzések.
Szóval ha tudsz színészkedni, jó a ritmusérzéked, ápolt a külsőd, jó a kondíciód és szeretsz táncolni, akkor megvannak azok a tulajdonságaid, melyekre egy jó táncosnak szüksége van. De a táncot általában csoportban űzik.
Mennyire összetartó egy tánccsoport általában? Milyen tapasztalataid vannak ezen a téren?
- Szerintem mindenképpen összetartóak vagyunk, és meg is bízunk egymásban. Ha nem bízol meg abban, aki téged emel, az már eleve rossz. Nálunk is történt olyan például, hogy leejtettük az egyik lányt, mert nem bízott meg bennünk. Szóval mindenképpen a bizalom és az összetartás az alapja ennek az egésznek.
Bizalom és összetartás. Nem csak a táncban, hanem az életben is nagyon fontos dolgok. El kell mondjam, összehasonlíthatatlan a táncról alkotott véleményem e cikk megírása előtt és után. Egy fantasztikus dologról beszélünk, amit ha lehet, mindenkinek űznie kell! Én is kedvet kaptam hozzá, pedig az elején meglehetősen szkeptikus voltam. Sajnálom, hogy helyhiány miatt számos érdekes kérdés végül nem kerülhetett be a cikkbe, de a végére még sikerült betuszakolnom egyet, mely remekül összefoglal mindent.
Milyen tanácsokat adnál egy kezdő táncos számára?
- Ha tényleg komolyan szeretné venni, akkor csinálja szívvel, lélekkel! Ne hagyjon föl a lelkesedéssel! Akkor se, ha elég kemény! Volt rá példa, hogy nagyon nehéz volt valakinek, mert megerőltetőek voltak az órák, és ezért abbahagyta. De ezt semmiképpen ne, mert nagyon megéri, nagyon sok értéket ad az embernek.

Gulácsi Bence ( Széchenyi Gimnázium)

Címkék: Balett, mozgás, Tánc, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.