Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2012. Augusztus 02. 14:40, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A tavalyinál háromszor több felajánlás a magyarok kenyeréhez a Felvidéken

A tavalyinál háromszor több felajánlás a magyarok kenyeréhez a Felvidéken

A tavalyinál háromszor több felvidéki gazda jelentkezett idén a magyarok kenyere elnevezésű jótékonysági akcióhoz - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját csütörtökön Őry Péter, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke, az akció szlovákiai koordinátora.

A felvidéki gazdák idei felajánlásait már összegyűjtötték az MKP székházában, a jövő hét folyamán juttatják el azokat Pécsre. A baranyai megyeszékhelyen tavaly a nemzet kenyere néven indított akcióban idén 54 felvidéki gazda vett részt, összesen mintegy fél tonna búza gyűlt össze. (A kezdeményezés eredeti elnevezését az MTI információi szerint névegyezés miatt kellett megváltoztatni.)
"A felajánlások a Csallóköztől az Ung-vidékig minden régióból érkeztek, számuk az idén több mint háromszor annyi volt, mint tavaly" - ismertette a júniusban meghirdetett gyűjtés eredményeit a szlovákiai koordinátor. Hozzátette: sokkal több gabonát is összegyűjthettek volna, mert rendszerint többmázsás felajánlások érkeztek, ám logisztikai megfontolásokból arra kérték a gazdákat, hogy inkább kisebb mennyiségeket ajánljanak fel.
A koordinátor elmondta: a magyarok kenyere Felvidék-szerte mindenütt jó fogadtatásra talált, az akciónak egyre nagyobb a visszhangja. Megjegyezte: meggyőződése, ez abban is meglátszik majd, hogy az adományozókon kívül is sokan ellátogatnak Pécsre augusztus 20-án.
A pécsi polgármesteri hivatal szerdai bejelentése szerint idén összességében két és félszer több - 24 tonna - búzát ajánlottak fel a magyarok kenyeréhez a Kárpát-medencében, és az első gabonaszállítmány pénteken érkezik Pécsre.
Az összegyűjtött gabonát egy pécsi cég szállítja, egy másik süti meg a magyarok kenyerét és a 8000 cipót, az őrlést Szigetváron és Mohácson végzik.
A búza nagy részéből a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány házaiban lakó gyerekeknek sütnek kenyeret. A 8000 kis cipóhoz adomány fejében lehet hozzájutni augusztus 20-án Pécsen a Szent István téren. A befolyt összegből a Pécsi Jótékony Nőegylet a "Nekem nincs ebédem" program keretében rászoruló gyerekek számára biztosítja az iskolai étkeztetést. Budapesten Erdő Péter bíboros a magyarok lisztjéből Pécsen sütött kenyeret áldja meg augusztus 20-án.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.

2020. Október 21. 08:58, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 40,7 milliót, a gyógyultaké a 27,8 milliót

A világon már 40 728 371 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.