Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tenger mélyén találták meg a megoldást a szuperbaktériumok ellen

A tenger mélyén találták meg a megoldást a szuperbaktériumok ellen

Új antibiotikum-vegyülettel állt elő az Argyll nevű cég, amely véleményük szerint számos olyan baktérium leküzdésére lesz alkalmas, amik egyébként rezisztensek a gyógyszeres kezelésekkel szemben - számol be a felfedezésről a BBC.

Az egyesült királyságbeli Oban-hoz közeli Dunstaffnage-ben található Auquapharmon a tengeri élőlények kutatása közben fejlesztették ki az új vegyületet. A biotechnikai vállalat szerint az új komponens hatékonyan képes felvenni a harcot a Clostridium difficile, a Staphylococcus és a Streptococcus nevű baktériumok ellen.

A kutatók az AQP-182 nevű vegyülettel álltak elő, miután több mint tízezer tengeri mikroorganizmust vizsgáltak át, amelyek különböző fertőzések ellen és gyulladáscsökkentésre is alkalmas tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az Aquapharm igazgatója, Dr. Tim Morley elmondta: 'a természetes anyagok adatbázisának átvizsgálása során 16 olyan új vegyületet azonosítottunk, amelyek teljesen újszerű és változatos kémiai osztályokba tartoznak'.

A legkorszerűbb AQP-182 nevű vegyület ígéretes farmakológiai és farmakokinetikus jellemzőivel új reményeket ad a nehezen kezelhető rezisztens bakteriális fertőzések kezelésében.

Az AQP-182 klinikai kísérletei várhatóan 2013 második felében kezdődhetnek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 25. 15:32, vasárnap | Életmód

Koponyák alapján alkottak látványos 3D-modelleket a kutyák agyáról magyar kutatók

Digitalizált koponyák alapján rekonstruálták az ELTE és a Kaposvári Egyetem kutatói 24 kutyafajta és 4 vadon élő farkasféle agyát - tájékoztatta az ELTE az MTI-t.

2020. Október 25. 07:00, vasárnap | Életmód

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

A gyógyszerpiac első igazán hatékony izomgörcsoldója lehet az MPH-220 nevű hatóanyag-jelölt - mondta a gyógyszer-fejlesztést végző, Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetője szombaton az M1 csatornán.

2020. Október 22. 17:08, csütörtök | Életmód

A klímakutatók a legtöbbet repülő tudósok

A klímakutatók, elsősorban a professzorok jóval többet repülnek, mint a többi tudós, de hajlamosabbak is arra, hogy lépéseket tegyenek repülőútjaik csökkentésére vagy ellentételezésére -derült ki egy globális elemzésből.

2020. Október 21. 16:09, szerda | Életmód

Az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás mérséklésére

Kormányzati célkitűzés, hogy növeljük Magyarország fával borított területét, mert az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás negatív következményeivel szemben