Városlista
2019. október 16, szerda - Gál

Hírek

2016. Január 18. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Fekete Györgyi

A tudomány csajos oldala

A tudomány csajos oldala

Pécsi Eszternek hívták az első nőt, aki 1920-ban mérnöki diplomát szerzett Magyarországon. 2009-ben már 1161 nő szerzett hazánkban mérnöki diplomát, amely kimagaslóan magas szám más európai országokhoz képest.

A vállalkozások harcot folytatnak a jó szakemberekért. Néhány közülük már a középiskolás korúakat is igyekszik megnyerni a műszaki tudományoknak, s természetesen majd később munkatársuknak. Valószínűleg mindkettő lehetett a célja az Alcoa Alapítványnak, amikor csatlakozott egy nemzetközi programhoz, amely a Projekt POWER-Progression Of Women EngineeRs nevet viseli, s a célja az, hogy kiegészítő támogatási lehetőséget biztosítson a sikeresen pályázó középiskoláknak, hogy felkeltsék a diákjaik érdeklődését a matematika, a technológia, a mérnöki tudományok ( STEM) iránt. Kiemelt figyelmet fordítanak a lányok érdeklődésének orientálására, s az angol nyelvi képzésekre, és a személyiségi fejlesztésekre. A programba a pályázók közül négy hazai középiskolát választottak ki. Ezek egyike lett a Rudas Középiskola. A pályázat írója és lebonyolítója Nyerkiné Alabert Zsuzsanna, kémia-fizika szakos tanárnő, aki hosszú évtizedek óta elkötelezettje annak, hogy a műszaki tudományokat életszerűvé, vonzóvá tegye a diákok számára. Tavaly tevékenységének elismeréséért Ericsson Díjjal tüntették ki.
- Egy év állt a rendelkezésünkre, s ez alatt az idő alatt a kirándulásoktól a nyári táborokig a legkülönfélébb programokat szerveztük. Mintegy 130 diák vett részt negyven órát meghaladóan a programjainkon, összességében 800 fiatalt értünk el, akik között nemcsak rudasos tanulók vannak, hanem más középiskolák, sőt érdeklődő általános iskolások is részt vettek egy-egy rendezvényünkön.
A programok sora a teljesség igénye nélkül. Kétszer jártak két-két busznyi diákkal a Pannon Egyetem Mérnöki Karán Veszprémben, ahol egyes vizsgálatokat közelről is megszemlélhettek. Ellátogattak az Ericsson Kutatóközpontjában, megnézték, hogy milyen feltételeket biztosít a hatékony munkához a kutatóinak egy multinacionális cég. De ellátogattak a Csodák Palotájában is. Az itthoni programok között szemezgetve rendeztek témahetet, amikor különböző kísérleteket mutattak be zsűri előtt a diákok. Az egyik legszemléletesebb az volt, amikor teafiltert gyújtottak meg egy 500 forintoson, s pénz nem sérült meg, igazolva a tézist, hogy a meleg levegő felfele száll. De legalább ilyen vonzó volt az egyhetes nyári bejárós tábor, ahol a kutatások mellett, angol nyelvi és személyiség-fejlesztési programokon is részt vehetett 30 diák. Az őszi szünetben tartott háromnapos rövidített program is hasonlóan sikeres volt. Az érdeklődő diákok megismerhették egy mérnök egy napját is. Az informatikusok LEGO robot programozásával színesíthették tudásukat. De a pedagógusok is profitálhattak a pályázatból, hiszen a Prezi-cég eljött az iskolába ingyenes felhasználói képzést tartani. Az egyéves program ugyan befejeződött, de diákok és tanárok szeretnék, ha lehetne folytatás.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 03. 17:52, csütörtök | Helyi

Rendkívüli közgyűlés - hét helyett kilenc döntés

Kézilabdás kollégiumra másfél milliárd, elzavartak egy háziorvosz, folyamatos hétvégi ügyeletért, vizsgálat építési lehetőségért, 4 millió behajthatazlan fűtésszámla.

2019. Október 02. 09:32, szerda | Helyi

Ismét rendkívüli közgyűlés most csütörtökön

A 7 eldöntendő téma közt legfontosabb a kézilabda akadémia kollégiumi beruházása, az 5. háziorvosi körzet orvosának azonnali elküldése, a Hegyekalja út vizsgálata, a Nagyvenyimre vezetó 62819 út felújítása.

2019. Szeptember 28. 08:50, szombat | Helyi

Itthon vagy! - Dunaújvárosban

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét megtelik élettel a Városháza tér! Szeptember 28-án és 29-én, azaz szombaton és vasárnap az idei évben is szeretettel várják az érdeklődőket a meghirdetett programokra!

2019. Szeptember 27. 14:20, péntek | Helyi

Rapid rendkívüli közgyűlés, ezúttal pénteken

A sürgős döntés egyetlen témája a Kézilabda Akadémia beruházása támogatási szerződése 2. számú módosításának jóváhagyása volt.