Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Január 18. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Fekete Györgyi

A tudomány csajos oldala

A tudomány csajos oldala

Pécsi Eszternek hívták az első nőt, aki 1920-ban mérnöki diplomát szerzett Magyarországon. 2009-ben már 1161 nő szerzett hazánkban mérnöki diplomát, amely kimagaslóan magas szám más európai országokhoz képest.

A vállalkozások harcot folytatnak a jó szakemberekért. Néhány közülük már a középiskolás korúakat is igyekszik megnyerni a műszaki tudományoknak, s természetesen majd később munkatársuknak. Valószínűleg mindkettő lehetett a célja az Alcoa Alapítványnak, amikor csatlakozott egy nemzetközi programhoz, amely a Projekt POWER-Progression Of Women EngineeRs nevet viseli, s a célja az, hogy kiegészítő támogatási lehetőséget biztosítson a sikeresen pályázó középiskoláknak, hogy felkeltsék a diákjaik érdeklődését a matematika, a technológia, a mérnöki tudományok ( STEM) iránt. Kiemelt figyelmet fordítanak a lányok érdeklődésének orientálására, s az angol nyelvi képzésekre, és a személyiségi fejlesztésekre. A programba a pályázók közül négy hazai középiskolát választottak ki. Ezek egyike lett a Rudas Középiskola. A pályázat írója és lebonyolítója Nyerkiné Alabert Zsuzsanna, kémia-fizika szakos tanárnő, aki hosszú évtizedek óta elkötelezettje annak, hogy a műszaki tudományokat életszerűvé, vonzóvá tegye a diákok számára. Tavaly tevékenységének elismeréséért Ericsson Díjjal tüntették ki.
- Egy év állt a rendelkezésünkre, s ez alatt az idő alatt a kirándulásoktól a nyári táborokig a legkülönfélébb programokat szerveztük. Mintegy 130 diák vett részt negyven órát meghaladóan a programjainkon, összességében 800 fiatalt értünk el, akik között nemcsak rudasos tanulók vannak, hanem más középiskolák, sőt érdeklődő általános iskolások is részt vettek egy-egy rendezvényünkön.
A programok sora a teljesség igénye nélkül. Kétszer jártak két-két busznyi diákkal a Pannon Egyetem Mérnöki Karán Veszprémben, ahol egyes vizsgálatokat közelről is megszemlélhettek. Ellátogattak az Ericsson Kutatóközpontjában, megnézték, hogy milyen feltételeket biztosít a hatékony munkához a kutatóinak egy multinacionális cég. De ellátogattak a Csodák Palotájában is. Az itthoni programok között szemezgetve rendeztek témahetet, amikor különböző kísérleteket mutattak be zsűri előtt a diákok. Az egyik legszemléletesebb az volt, amikor teafiltert gyújtottak meg egy 500 forintoson, s pénz nem sérült meg, igazolva a tézist, hogy a meleg levegő felfele száll. De legalább ilyen vonzó volt az egyhetes nyári bejárós tábor, ahol a kutatások mellett, angol nyelvi és személyiség-fejlesztési programokon is részt vehetett 30 diák. Az őszi szünetben tartott háromnapos rövidített program is hasonlóan sikeres volt. Az érdeklődő diákok megismerhették egy mérnök egy napját is. Az informatikusok LEGO robot programozásával színesíthették tudásukat. De a pedagógusok is profitálhattak a pályázatból, hiszen a Prezi-cég eljött az iskolába ingyenes felhasználói képzést tartani. Az egyéves program ugyan befejeződött, de diákok és tanárok szeretnék, ha lehetne folytatás.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.