Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Április 16. 22:46, hétfő | Helyi
Forrás: Szárszó Lajos - Dunaújváros Info

A városnak legyen rendőrsége, és ne a rendőrségnek városa!

A városnak legyen rendőrsége, és ne a rendőrségnek városa!

Közrend, közbiztonság, rendőrség, tavalyi év értékelése, mire számíthatunk az idén, ezekről a kérdésekről beszélgettünk városunk rendőrkapitányával, Budavári Árpád rendőr-alezredessel.


- Mit tartott, mit tart a legfontosabbnak munkája során?
- Negyedik éve vagyok rendőrkapitány, és azzal az elhatározással kezdtem neki munkámnak, hogy a két legfontosabb feladat, a megelőzés és az együttműködés minél jobban fejlődjön. Nagyon fontos cél, hogy a 18 településnek, mely Előszállástól Ráckeresztúrig 106 ezer lakost foglal magában, legyünk mind jobban részei. Menjünk közelebb az emberekhez. Ez az a gondolat, hogy a városnak legyen rendőrsége, és ne a rendőrségnek városa. Ebben nagyon sokat segített Dunaújváros, hiszen irodákat kaptunk, és együttműködést a különböző szervezési feladatokban is. Hat körzeti megbízottunk van, térfigyelő rendszerünkben 25 kamerával figyeljük a várost. A környező településeken működő polgárőrökkel is szorosabbra kellett fűzni a kapcsolatot, hogy ne elszigetelten működjenek, hanem velünk együtt, közösen végezzük feladatainkat.


- Tavasszal milyen időszakos feladatok várnak Önökre?


- Minden tavasszal, a közbiztonsági hetek keretén belül próbálunk még közelebb kerülni a lakossághoz. Ilyenkor például vetélkedőket is szervezünk. Az egyik kiemelt feladat az autóvadászat. Ezzel a módszerrel a nélkül tudjuk a forgalmat ellenőrizni, hogy megállítanánk a közlekedőket. Van egy rendszerünk, amellyel a ténylegesen szabálytalankodókat tudjuk kiszűrni. Így ezt a vizsgálatot nem érzik zaklatásnak az autósok, hiszen feleslegesen nem állítunk meg senkit. A helyszíni vizsgálatokat ez nem helyettesíti, hiszen ezeken a szűréseken például az ittas vezetőket nem lehet megtalálni, és a csomagtartóba sem látunk be. De akik lejárt forgalmival vagy más forgalmi rendszámmal közlekednek, esetleg kőrözik az autót, azokat ki tudja szűrni a rendszer. Ezért ez a fajta vizsgálat nagy népszerűségnek örvend.


- Miért volt szükséges a Dunaferr iskolával való megállapodás újra formálása?


- 13 éve működünk együtt. Fontos számunkra, hogy ott legyünk a tanulók kiválasztásánál, hiszen akkor a rendőrré válás első lépéseinél meg tudjuk erősíteni azokat a fiatalokat, akik alkalmasnak tűnnek erre a feladatra. Ebben partner az iskola. Nem lesz minden végzősből rendőr, de nem baj, ha ők is megtapasztalják munkánk értékét, fontosságát. Más európai államokban már a 90-es évek kezdetétől a közösségi rendészet egy átfogó stratégia, mely abból áll, hogy ahhoz, hogy körülöttünk rend legyen, azt ne címezzük meg a rendőrségnek, az nem csak a rendőrség feladata. Mindenkinek van ebben része. Fontos a társadalom szerepe, fontos, hogy figyeljünk egymásra. Ezt ma Magyarországon nehéz véghezvinni. Vannak azonban bíztató jelek városunkban is. Erre nagyszerű példa az, amely a rendezett Dunaújvárosért program vezetése és köztünk él. Rendszeresen találkozunk, tájékoztatjuk egymást a veszélyhelyzetekről, felhívjuk a figyelmet arra, hogy miben tudnak nekünk segíteni. Például, ha nyitott szemmel járnak, akkor az is fontos, hogy ha valamelyik intézményünknél nyitva felejtenek egy ablakot, akkor felhívják erre a figyelmet. Az ilyen bejelentésre mi lépünk, és szólunk az illetékeseknek. Ilyen apróságoknak tűnő helyzetekben is várjuk a lakosság együttműködését. Az emberek többsége a médiából értesül a betörésekről, lopásokról, rablásokról. Szerencsére kisebb számban vannak azok, azok testközelből érzik át a bűncselekményeket. De azt, hogy össze vannak firkálva a buszmegállók, azt, hogy szemét van körülöttünk, azt, hogy egyesek hangoskodással zavarják meg hétvégéinket, azt, hogy a ligetek padjait a discóba induló fiatalok hogyan lepik el, az mindenkire tartozik. Ezek azok a problémák, amiktől az emberek nem érzik életüket komfortosnak. Ez mindenki előtt látható. Ebben kellene összefognunk, hogy nőjön az emberek biztonságérzete. Próbálom arra nevelni kollégáimat, hogy nekünk nem csak hivatali kötelességünk, hogy rend legyen a városban. A dunaújvárosi rendőrséget szinte kizárólag dunaújvárosi rendőrök alkotják. Itt tanultak, itt sportolnak, itt alapítottak családot. A városnak a részei.


- Hogyan lehet a lakossággal való kapcsolattartáson javítani?


- Erre vannak jó példáink. Kőhalmi László kollégánk például előadásokat tart, vetélkedőket szervez általános iskolások részére. Volt egy nagysikerű rendezvényünk a Városháza „C” termében, ahol a disco balesetekre hívtuk fel a figyelmet. Szinte sokkoló volt a fiatalok számára az a szituációs bemutató, ahol a Bartók Színház színészei játszottak el egy családi tragédiát. Én ezekben a kapcsolatokban hiszek. Egy másik jó példa, a baracsi körzeti megbízott kollégánk, Sebestyén Tamás, aki a községbeli önkéntes tűzoltókkal összefogva tisztította meg az utat és a ház környékét a hótól az idős embereknél. Segítettek kollégáim a rászorulókon az erős hidegben, de a löszfalak megcsúszásakor is kérték segítségünket Kulcson és Dunaújvárosban is. Ekkor is látszott, hogy mekkora igénye van a rendőrökre a lakosoknak ilyen igényű, szolgáltatói feladatokban is. Ez az a szemlélet, ami ahhoz kell, hogy közelebb kerüljünk a lakossághoz.


- Milyen sikerekről tud beszámolni?


- Folyamatosan ügyelünk arra, hogy a lakosság minél jobban tájékoztatva legyen. Örömmel mondhatom, hogy szisztematikus munkáknak köszönhetően sikerült lelepleznünk több kábítószeres dílert és fogyasztói körét. Nagyon sok kábítószeres ügyünk van, melyek magukkal vonzanak egyéb bűncselekményeket is. Az ismertté vált bűnügyek tekintetében azt a helyet foglaljuk el a városok sorában, amely összhangban van a lakosság számával. Városunk a közepesen fertőzöttek közé tehető. Ez 2010-ben körülbelül 3000 ismertté vált ügyet jelent. A számadatok alapján nincsen szégyenkezni valónk. A vagyon elleni bűncselekmények száma az idei év eddig eltelt időszakában látványosan csökkent. A számoknál azonban sokkal fontosabb, hogy az emberek hogy érzik magukat a városban, mennyire érzik magukat biztonságban.


- A Pentele városrészben melyek a legfontosabb feladataik?


- A városrész közbiztonsági tárgyú történései jól mutatják a rendőrség az önkormányzat és a lakosság közös erőfeszítésének eredményeit. A közelmúltban a városrész több pontján, így a Magyar út-Petőfi utca kereszteződésében és a Magyar út- Szigeti út kereszteződésében is térfigyelő kamerákat állított üzembe az önkormányzat, melyeket mi rendőrök figyelünk, legutóbb például a kamerák segítségével sikerült elfogni azt a fiatalokból álló társaságot, akik Petőfi utcai házakra graffitiket festettek. A kamerarendszer önmagában azonban nem csodaszer, fontos, hogy legyen olyan rendőr, aki tud reagálni a megfigyelt eseményekre, kapcsolatot tart a lakossággal, ismeri problémáikat, tudja azokat kezelni is. A városban újjáélesztett körzeti megbízotti hálózatot legutóbb az óvárosi körzeti megbízott kinevezésével erősítettük, így Óvárosnak saját rendőre van. A lakosságnak a jó közbiztonság iránti igényét pedig mi sem mutatja jobban, minthogy a városrész lakói polgárőrséget működtetnek. A Táborállási Polgárőr Egyesület sokat segít az itt lakók nyugalmának biztosításában. Szintén a városrészt érintő komoly feladat volt a táborállási löszfalomlást követően az üresen maradt házak őrzése. Az önkormányzat segített abban, hogy az itt szükségessé váló többlet rendőri jelenlét költségei rendelkezésre álljanak, kollégáim tették a dolgukat, a polgárőrségek pedig mindvégig partnereink voltak. Az ilyen jellegű összefogások mindig eredményesek, ez is az volt. Talán ezek a példák is alátámasztják, hogy a várost szolgáló rendőrséget építjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.