Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 22. 09:51, kedd | Bulvár
Forrás: mti/Fotó:MTI/Mohai Balázs

A Vuk rajzfilm karakterei színesítik egy fővárosi ház tűzfalát

A Vuk rajzfilm karakterei színesítik egy fővárosi ház tűzfalát

Elkészült kedden az óriás festmény a Józsefvárosban található Baross utca 109. szám alatti ház tűzfalán, a képen a Vuk című rajzfilm karakterei láthatók - közölte a Színes Város Csoport kedden az MTI-vel.

Az összegzés szerint a Színes Város Csoport művészei Józsefváros Önkormányzata támogatásával ismert magyar meséket festenek fel a VIII. kerületben. Először a Szaffi valósult meg a Szigony utca 10. szám alatt 600 négyzetméter nagyságban, az elmúlt két hónapban pedig a Vuk karaktereit festették fel 800 négyzetméter nagyságú felületre. Várhatóan négy héten belül elkészül a Vízipók-csodapók, ezt a Macskafogó, valamint a Vuk folytatása követi, de terveik között szerepel Somogyi János festőművésznek az 1965-ben készült, Nők galambokkal című sgraffitójának újragondolt változata a Tolnai Lajos utcában.

Három évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, hogy régi magyar mesék kerüljenek a VIII. kerület lakóházainak falára. A tűzfalak minden esetben energetikai korszerűsítésen is átesnek, amely megoldásnak köszönhetően hosszú távon fejlesztik a társasházak homlokzatait. A projektekre a társasházak az önkormányzatnál, pályázat útján jelentkezhettek.

A közlemény idézi Megyeri Andrást, a Színes Város Csoport alapítóját, aki elmondta: a Norvég Civil Alap által támogatott, tíz évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezés eredeti célja többek között az volt, hogy hídszerepet alakítsanak ki az alkotó művészek, a helyi közösségek, a civil szervezetek, az önkormányzatok, és a nagyvállalatok között.

Mostanra közel száz hazai projekt valósult meg, de születtek alkotások Londonban, Moszkvában és Berlinben is, összességében pedig több tízezer négyzetméter falfelület újulhatott meg a program során. Mint mondta, ezek a józsefvárosi projektek jelentős mérföldkőnek számítanak a szervezet életében, ugyanis itt példaértékszerűen valósult meg az, amit tíz évvel ezelőtt megálmodtak.

Címkék: főváros, mese, Rajz, rajzfilm, vuk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.