Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. November 05. 19:14, péntek | Helyi
Forrás: HVB szóvivő

A BM Pince- és Partfalveszély Elhárítási Szakértői Bizottsága Szakvéleménye

A BM Pince- és Partfalveszély Elhárítási Szakértői Bizottsága Szakvéleménye

A Helyi Védelmi Bizottság szóvivője, Németh Tünde az alábbi tájékoztatást adta 2010. 11. 05.-én a táborállási partcsúszással kapcsolatos minisztériumi szakvéleményről és az érintett terület talajmozgásával kapcsolatos önkormányz

A Belügyminisztérium Pince- és Partfalveszély Elhárítási Szakértői Bizottságának Szakvéleménye alapján megállapítható, a jelenleg is mozgásban lévő területen belül 23 épület van, melyek mindegyikén láthatóak különböző mértékű sérülések, törések, két épület részben már lakhatatlan. Az önkormányzat felhívta a tulajdonosok figyelmét a földmozgással érintett területen való állandó tartózkodás veszélyére, megszervezték a figyelő szolgálatot, valamint építési és bővítési tilalmat rendeltek el. Madaras Attila, a Pince-és Partfalveszély Elhárítási Szakértői Bizottság elnöke szükségesnek tartja egy részletes térkép felvételét, melyen a repedések, az elmozdulások iránya és mértéke fel van tüntetve. A térkép alapján ki kell jelölni a területet jól lefedő kb. 10-15 mérési pontot, ahol az elmozdulás mértéke, heti mérési sűrűség alapján jól követhető. A szakvéleményben foglaltak szerint, a dunai magasparton bekövetkezett korábbi földcsuszamlások analógiája alapján valószínű, hogy a jelenleg még csak a lösz roskadási folyamata játszódik le, és a csúszólap menti jelentősebb mozgás csak később következik be. A törésvonalak menti elmozdulások mértékének figyelemmel kísérése esélyt adhat egy nagyobb gyorsabb mozgás lehetséges bekövetkezésének becslésére, hogy az érintett lakosságot is időben értesíteni lehessen.

Szendrődi Tibor, városfejlesztési- és városüzemeltetési iroda vezetőjének elmondása szerint, a mérési munkálatokat a szakvélemény beérkezése előtt már megkezdték, mely a tervezési munkálatokat alapozza meg; a szakvélemény által kért elmozdulás-mérési eljárás a jövő héten geodéziai szakértők bevonásával kezdődik meg. A dréncső kiépítését megelőző kutató fúrások a jövőhéten kezdődnek meg, melyek lehetővé teszik a talajvízszint mozgásának is a figyelemmel kísérését.

A földcsúszás következtében fennálló káreseményt az 1. sz. veszélyességi kategóriába sorolja a szakvélemény, melyben szintén hangsúlyozásra kerül „A földtani környezet tönkremenetele (beszakadás, omlás, gyors ütemű csuszamlás) a település működését különösen veszélyezteti, hatására közintézmények működtetése, illetve lakóépületek használata életveszélyes;…”

***

A Táborállás városrészen kialakult földcsúszás okozta veszélyhelyzet kezelésének érdekében, az október 28-ai Közgyűlés a következő döntéseket hozta:

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése felterjesztéssel kíván élni a Magyar Köztársaság Belügyminiszteréhez, hogy megalkothassák a löszpartok stabilitását szolgáló részletes szabályozást (ugyanis a hatályos jogszabályok alapján elrendelhető intézkedések nem elegendőek egy esetleges katasztrófa megelőzéséhez), valamint arra vonatkozó kérdésben, hogy a veszélyhelyzet megelőzése és elhárítása érdekében foganatosított intézkedések mentesüljenek a közbeszerzésről szóló törvényben foglaltak alól, mivel ilyen esetekben a végrehajtást haladéktalanul meg kell kezdeni.

Továbbá a Közgyűlés elhatározza a „Dunaújváros Táborállás területén lévő mozgásveszélyes partfalak stabilizálásának biztosítása I. üteme” című projekt végrehajtását, a pályázat benyújtási határideje 2011. január 11.

A Közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy a „Dunaújváros, Táborállás területén lévő mozgásveszélyes partfalak stabilizálásának biztosítása I. üteme” című projekt keretén belül megvalósítani tervezett fejlesztések, beavatkozások által érintett-nem önkormányzati tulajdonban lévő-ingatlanok feletti rendelkezési jogot szerezze meg. A szerződések, megállapodások megkötésének határideje 2010. december 22.

A Közgyűlés a már említett projektre vonatkozó pályázatírói tevékenység elvégzésére az ECONOSERVE Pályázati és Üzleti Tanácsadó Kft-vel megköti a Megbízási szerződést. Ugyanazon projektre vonatkozó Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány elkészítésére a GEOTESZT Környezetgazdálkodási és Kulturmérnöki Szolgáltató Kft-vel megköti a Vállalkozási szerződést. Továbbá a Közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy a már említett projektre vonatkozó Előzetes Környezetvédelmi Vizsgálat elkészítésére a PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft-vel, valamint a „Dunaújváros, Táborállás területén lévő mozgásveszélyes partfalak stabilizálásának biztosítása I. üteme” című projekt engedélyezési terveinek elkészítésére a MÉLYÉPTERV Kulturmérnöki Kft-vel kösse meg a Vállalkozási szerződést. Illetve a projekt részét képező, a Táborállás felszíni csapadékvíz elvezetése engedélyezési terveinek elkészítésére a VI-CSA MÉRNÖKIRODA Bt-vel is kösse meg a Vállalkozási szerződést. A szerződések megkötésének november 02-a a határideje.

A Közgyűlés támogatja, az Ivó utca – Harcsa utca – Üdülő sor környezetében megvalósítandó szivárgók és talajvízszint észlelő kutak kiépítését. Valamint a Táborállás területén történt földcsuszamlás miatt szükségessé vált többlet feladatok támogatására a Dunaújvárosi Táborállási Polgárőrség részére 200 ezer forintot biztosít.

A Helyi Védelmi Bizottság az előzőekben említett szakvélemény tükrében, továbbra is fenntartja korábbi intézkedéseit, a terület továbbra is életveszélyes.

*

Az említett szakvélemény, teljes terjedelmében, a következő információkat tartalmazza:

„BELÜGYMINISZTÉRIUM

PINCE- ÉS PARTFALVESZÉLY ELHÁRÍTÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG”

SZAKVÉLEMÉNY

Vis maior támogatási kérelemhez

Bejelentő: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata

Bejelentés időpontja: 2010. október 14.

Helyszíni szemle időpontja: 2010. október 19.

Káresemény helyszíne: Táborállás, Dunaújváros

Káresemény típusa: Földcsuszamlás

Káresemény leírása:

A Táborállás városrészen, az Ivó utca 2-20. és az Üdülő sor 37-54. közötti területen földcsuszamlás következett be.

A földcsuszamlás iránya közel Ny-K irányú, hosszúsága 100 m, É-D irányú szélessége 400 m. A csúszólap felső, 110 m hosszon követhető kimetsződések északi 2/3 része jól követhető, maximális elvetési magassága maximum 2 m, a repedés tágassága közel 1 m. A déli részt az erős növénytakarás miatt nem tudtuk bejárni. A helyszíni szemle idején konstatáltuk az Ivó u. 2. sz. ingatlan kertjében, közvetlen az épület mellett, hogy a csúszó laptól Ny irányban, 20 m távolságban, a fő töréssel párhuzamosan, 5 m hosszon, egy 1 cm nyitottságú újabb repedés rajzolódik ki.

A csúszólap alsó kimetsződése az Üdülő sort K felől határoló 6-8 m magas rézsűben lehet, de ez egyelőre nem látható. Az Üdülő sor északi részén az 53. és 55. sz. ingatlanok előtt, a burkolaton vízszintes elmozdulást jelző 20/70º és 30/60º repedések láthatók. A déli részen ilyen egyértelmű repedés még nincs, csak a sokkal merevebb kőburkolatok töréséből lehet következtetni a törésvonalra.

A bejárás során készített egyszerű jelenség térkép alapján, több kisebb eltérő mozgási sebességű belső karéj, illetve az Ivó u. 2. sz. kertjében egy esetleges külső karéj rajzolódik ki.

*

A földcsuszamlással érintett 55 ingatlanon 41 épület van, melyből 1 lakóház, 4 állandó bejelentéssel lakott üdülő épület, 24 alkalomszerűen használt üdülő.

A jelenleg mozgásban lévő területen belül 23 épület van, melyek mindegyikén láthatóak különböző mértékű sérülések, törések, 2 épület részben már lakhatatlan.

Az önkormányzat felhívta a tulajdonosok figyelmét a földmozgással érintett területen való állandó tartózkodás veszélyére, megszervezték a figyelő szolgálatot, valamint építési és bővítési tilalmat rendeltek el.

Mind a négy érintett utcában vízvezeték van, az ingatlanokhoz szennyvíztároló tartozik.

A Harcsa utca és Üdülő sor közötti területen található ásott kutakból a Tűzoltóság bevonásával szivattyúzás történik, a kiemelt víz átlagosan 30 m³.

Szükségesnek tartom egy részletes térkép felvételét, melyen a repedések, az elmozdulások iránya és mértéke fel van tüntetve. A térkép alapján ki kell jelölni a területet jól lefedő kb. 10-15 mérési pontot, ahol az elmozdulás mértéke, heti mérési sűrűség alapján jól követhető.

A Dunai magasparton bekövetkezett korábbi földcsuszamlások analógiája alapján valószínű, hogy a jelenleg még csak a lösz roskadási folyamata játszódik le, és a csúszólap menti jelentősebb mozgás csak később következik be. A törésvonalak menti elmozdulások mértékének figyelemmel kísérése esélyt adhat egy nagyobb, gyorsabb mozgás lehetséges bekövetkezésének becslésére, hogy az érintett lakosságot is időben értesíteni lehessen. Az elvégzett térképezés, a mérések folyamatos szakmai felügyelete, és azok értelmezésének segítése érdekében javaslom a Veszprémi Bányakapitányság, Földtani és Adattári Osztálynak bevonását.

Veszélyességi kategória: A káreseményt 1. sz. veszélyességi kategóriába sorolom.

A veszélyhelyzetek megszüntetésére a vis maior kérelmet támogatom.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal által megállapított földtani veszélyességi kategóriát kell érteni.

Veszélyeztetettségi kategóriákba való besorolás és szakértői vélemény

Kategória

Besorolás

Kategória leírása/szakértői vélemény

1. kategória

A földtani környezet tönkremenetele (beszakadás, omlás, gyors ütemű csuszamlás) a település működését különösen veszélyezteti, hatására közintézmények működtetése, illetve lakóépületek használata életveszélyes; belterületi szakaszt érintő, országos közforgalmú vasutak, közutak, közművek sérültek, fogalomlezárás vált szükségessé, a vízi- és energiaellátás szünetel. Kerülőútként nincs figyelembe vehető szilárd burkolatú, megfelelő teherbírású út.

Igen

2. kategória

Az 1. kategóriában felsoroltak 2. földtani kategóriájú földmozgásokkal veszélyeztetettek. A földtani környezet tönkremenetele a település érintett részének megközelítését sem a veszélyeztetett úton, sem más irányból nem teszi lehetővé. Az érintett szakaszon működő közművek megsérültek, de kiváltásuk megoldható.

Nem

3. kategória

Az 1. kategóriában felsoroltak 3. földtani kategóriájú földmozgásokkal veszélyeztetettek. 2. földtani kategóriájú mozgások gyűjtőutakat és lakóövezeti utakat, közműveket veszélyeztetnek. 1. földtani kategóriájú mozgások a település élete szempontjából gazdaságilag fontos, külterületre vezető utakat, pince-, illetve pihenőövezetekben lévő gazdasági építményeket, utakat, közműveket veszélyeztetnek.

Nem

4. kategória

4., 5. földtani kategóriájú földmozgások az 1. kategóriában felsoroltakat, 3. földtani kategóriájú mozgások kiszolgáló és lakóövezeti utakat, 2. földtani kategóriájú mozgások a település élete szempontjából gazdaságilag fontos, külterületre vezető utakat, pince-, illetve pihenőövezetekben lévő gazdasági építményeket, utakat, közműveket veszélyeztetnek.

Nem

5. kategória

A helyszín állapota gyors beavatkozást nem igényel, mivel a megvédendő objektumok helyzetéből, távolságából adódóan a további mozgások esetén sem kell azok veszélyeztetésével rövid távon számolni.

Nem

Kelt: Budapest 2010. 10. 27.

Pince- és Partfalveszély Elhárítási Szakértői Bizottság részéről:

Madaras Attila

Beosztás:

elnök

A begépelt szakvélemény, a korábban faxon megkapott szakvéleménnyel szó szerint megegyezik, melynek eredeti példányának megtekintéséhez lehetőséget biztosítunk.

Az érintett területen lakó ingatlanok tulajdonosaival történő legközelebbi egyeztetés, 2010. november 08-án, a Közgyűlési teremben, 14:00 órakor lesz, melyen természetesen a szakértők és az érintett irodák vezetői is részt vesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.