Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Szeptember 21. 09:52, kedd | Helyi

A díjra pályázni lehet

A díjra pályázni lehet

Felkapott fogalom manapság az innováció. Ami tulajdonképpen hasznos, a mindennapi munkát megkönnyítő, meggyorsító, eredményesebbé tevő ésszerűsítést, változtatást jelent. Dunaújváros erős ipari-gazdasági központ. Ám, hogy az marad

Azért is, hogy az itt előállított produktumok (gyártmányok, életvitelt könnyítő megoldások) minél több szellemi spirituszt tartalmazzanak. Szakkifejezéssel: minél több legyen az úgynevezett hozzáadott érték mindabban, amit Dunaújváros térségében hoznak létre alkotóik.

 

Eme cél vezérelte a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács testületét és vezetőit, amikor tavaly megalapították a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Díjat.

 

Dr. Lukács Péter, az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, a helyi innovációs tanács társelnöke, Rácz Mária, a város önkormányzata oktatási bizottságának elnöke, a helyi innovációs tanács tagja, Rohonczi Sándor, azM8-Dunahíd Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, a helyi innovációs tanács titkára és Szollár Zsuzsa projektmenedzser hétfőn (2010 09 20) sajtótájékoztató keretében tudatták, hogy idén október 15-ig pályázhatnak a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Díj-ra kistérségbeli vállalkozások olyan megvalósult innovációs projekttel (új termék, új szolgáltatás, új eljárás létrehozása, piaci bevezetése), amely a legutóbbi két évben jött létre. Az eredményt adatokkal is alá kell támasztani. Pályázhatnak diákok, illetve diákcsoportok is az elmúlt két évben született, megvalósított, vagy a kivitelezés stádiumában levő innovációs projektötlettel. Végül pályázhatnak az innovációs díjra a kistérség intézményei, ha rendelkeznek az utóbbi két évben született, megvalósult, vagy kivitelezés alatt levő innovációs projektötlettel.

 

Rácz Mária részletezte, hogy a benyújtott pályázatokat szakmai bíráló bizottság értékeli, amelynek elnöki tisztét ő látja el, tagjai: Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosa, Grabarics Gábor, a Grabarics Kft. vezetője és dr. Jászka Ernő, a többcélú kistérségi társulás munkaszervezetének vezetője. A zsűri javaslata alapján a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács dönt a díjak odaítéléséről. A díjakat a Dunaújvárosi Főiskola idei Tudomány Hete konferencia-sorozat plenáris ülésén (november 8 - 12 között) tervezik átadni.

 

Dr. Lukács Péter szólt az innováció jelentőségéről és arról, hogy „fel akarjuk építeni" ezt a díjat, hogy minél többen megismerhessék, megragadhassák a benne rejlő lehetőséget és hogy rangja legyen a díjnak. Sok olyan újítás van - mondta - aminek újdonság volta nem tudatosul a bevezetők, a vele dolgozók mindennapjaiban, míg kívülállók fel nem figyelnek az új megoldásra, a dolog praktikusságára.

 

Rohonczi Sándor - hivatkozva Rechnitzer János professzor intelmére - azt hangsúlyozta, hogy a teljesítményeket el kell ismerni. A teljesítmény viszont mindig relatív, amit ahhoz a közeghez kell viszonyítani, amelyben létrejött. Legyen és lehessen rá büszke, aki valami újat, hasznosat alkotott.

 

A tavalyi innovációs pályázat díjazottai - akik ismételten megérdemlik a nyilvánosságot - a következők:

 

A Vállalkozói kategória győztese: a KlímaComp Plusz Kft - DunaX üzletág „DunaX - YS55 rádióamatőr antenna kifejlesztése".

Az Intézményi kategória győztese: a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium „Rapid randi a tudományokkal, avagy tudásátadás diák módra".

A Diák kategória győztese: Rohonczi Anita „Tiflokartográfia kutatások gyakorlati alkalmazása" című pályázata.

 

Különdíjazásban részesült: Májer Emese „Utazás egy életen át, mérföldkövek az utazó vidámparkok életében" című pályázata.

 

 

Az október 15-ig pályázni szándékozók a pályázati feltételekkel kapcsolatos információkat letölthetik a http://www.acel-hid.hu/ honlapról, illetve tájékoztatást kaphatnak Szollár Zsuzsa projektmenedzsertől a 25/407-684-es telefonszámon.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.