Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. December 18. 18:51, szombat | Helyi

A magas löszpartot végig stabilizálni szükséges

A magas löszpartot végig stabilizálni szükséges

A Duna jobb partját végigkísérő lösz magas part vízzel telítődve instabil lesz és bekövetkezik a suvadás. 1964. február 28-án ez történt Dunaújvárosban. A következő években kormányzati forrásból rendezték a vasmű és város alatt

Nemes Józsefné, a polgármesteri hivatal beruházásokkal foglalkozó munkatársa és Szendrődi Tibor a városüzemeltetési és –fejlesztési iroda vezetője sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a „Kőtár alatti partfalszakasz védelme, meglevő védművel való összehangolása I üteme” című (KDOP-4.1.1/C-2008-0002 számú) pályázat feltételei szerint végrehajtott munka a 2010 december 31-i határidő előtt befejeződött.

A jelentős partvédelmi munka, amelyhez 275,7 millió forint támogatást nyert el városunk a vállalt 48,6 millió forint önrész mellett, három különálló munkarészből állt. Megtörtént a kőtár alatti partfalszakasz helyreállítása és stabilizálása, felújították a felső parton levő 8 víztelenítő csápos-kút felét. Konkréten a Barátság városrészben levő, a kórház mögötti és a Római városrészben levő két, összesen 4 csápos-kút elektromos és gépi berendezéseit cserélték ki, és ami talán még legfontosabb volt, a mintegy ötven méteres mélyégben vízszintesen az altalajba fúrt víztelenítő csápokat is kitisztították. Ezek a kutak emelik ki ugyanis a város alatti talajvíz tekintélyes részét. Az összesen 324 millió forint értékű munka harmadik része 8 új talajvízszint mérő kút elkészítése volt, jórészt a Római városrészben. Az új kutak jórészt eltömődött, használhatatlanná vált régieket pótoltak.

A közbeszerzési eljárással kiválasztott kivitelezők (SYCONS Kft. illetve a csápos-kutak felújítását végző TIMPANON P+P Kft.) megfelelő minőségben végezték el a szerződésben vállalt munkát.

Elhangzott a tájékoztatón, hogy van esély a hasonló nagyságrendű második üzem támogatásának elnyerésére. Ha nyer az újabb pályázat sor kerülhet a másik 4 csápos-kút felújítására, a kőtár alatti részen két új víztelenítő vápa kialakítására és további 40 talajvízszint észlelő kút elkészítésére. A régi kutak jó része ugyanis használhatatlan, illetve eltömődött.

Mintegy zárógondolatként elhangzott: a Táborállásnál napjainkban tapasztalt talajmozgás arra (is) figyelmeztet, hogy a partvédő művek meghatározó jelentőségűek a beépített lösztalajú városi magas partok esetében!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.