Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Október 20. 21:32, szerda | Helyi
Forrás: Bankó Károly Naplója

A nagy löszomlás I. rész

A nagy löszomlás I. rész

Óriási partomlás következett be 1964. február 29-én Dunaújvárosban. A Dunai Vasműt és a várost veszélyeztető rendkívüli esemény (suvadás), valamint a helyreállítás terjedelmes és részletes korabeli dokumentuma került elő 2010. tava

A NAPLÓ bejegyzései (első rész)

1964. II. 29.

D. e. 10-kor Andai, Binnyei, Kiss M. Domján, Szivák, Bankó, helyszíni szemlén D.újvárosban d. u. 3-ig. Tárgyalás a DV-vel és KGMTI-vel. Jegyzőkönyv készült, amely rögzíti az első elképzeléseket a partszakadás okairól és megbízást tartalmaz a helyreállításról.

1964. III. 2.

Főmérnöknél beszámoló a látottakról. 10-kor Goschy Béla és Párdányi Jenő Bankóval újabb helyszíni szemlére mentek, d. u. 6 ig. Hajnali 4 óra körül újabb kismértékű partomlás történt; leszakadt a radari 43-as barak. A radar mentén végig repedések vannak a talajon, további omlásokkal kell számolni. A 26-os V. kavicsrakodójának áramellátása veszélyben van. Fényképnagyítások rendelése. Kopácsy szakvélemény leírása 3 pld-ban.

1964. III. 3.

A főmérnök utasítására jkv. készült a hétfői megbeszélésről. Újabb 2 tekercs filmről nagyítások rendelése.

A Geofizikai Intézetben Kiss Zoltán T: 142-260 szerint szombaton 6 óra előtt jelentéktelen földmozgást észlelt a földrengést jelző műszer. Be kell várni a kecskeméti esetleges észrevételeket is, ennek alapján lehet a mozgás helyéről és nagyságáról véleményt alkotni. Régi sziv. telepi és csővezeték tervek böngészése a tervtárban.

1964. III. 4.

Andai közölte, hogy 5-én Nagy Bélával (KGMTI) tárgyalás lesz. Helyszíni szemle szükséges az új szivattyútelep helykijelölésére.

Kopácsy dr. helyszíni szemlén.

Járominé interurbán: a KGMTI ma megy ki beszintezni az 1. és 2. szivattyútelepet. Újabb omlás nem történt. A Ganz gyár a szivattyúkat vizsgálja az 1. telepen. A főmérnök utasítására levelet kell írni jelentéstétel céljából a főosztálynak. 2 sorozat fénykép és jkvi mellékletek is készítendők. Goschy Béla közölte, hogy az ÉTI a további munkában nem vesz részt.

1964. III. 5.

A fényképek (41 – 41 db) készen vannak. (Andai + Főmérnök + Bankó + 2 – 2 Főosztály).

Rabovszky interurbán: Az ivóvízmű tervezését az OVF és a VIZIBER új alapra akarja helyezni. Mondtam, hogy a jövő héten már lesz valami új koncepció az új vízkivételi műre, addig várjanak. A szennyvízalávezetés a mozgások miatt nem oldható meg megnyugtatóan, ezért akarja függetleníteni a város az ivóvízellátást. 6-án lesz ez ügyben tárgyalás Dunaújvárosban.

Kopácsy dr. információja szerint az 1. sz. sziv. telep valószínűleg üzemeltethető lesz. A gépek is kb. függőlegesek maradtak. Repedés nincs. Enyhe nedvesedés mutatkozik, de valószínűleg nem repedés miatt, hanem a csővezetékeken visszaáramló víz miatt.

1964. III. 6

Az ÉM. Gazd. Hivatalától Wolf László főmérnökkel jkvet vettünk fel az ivóvíz-mű és a tervezett új 1200 fh-es munkásszálló távfűtés-koncepciójáról. Közöltem, hogy bizonytalan a vízmű eredeti elgondolások szerinti építése, nem lesz valószínű a koncepció megvalósítása. (Lerakva a 65-772-163 dossziéba).

1964. III. 7.

Dr. Kopácsy véleménye: Átázás folytán – a fagyás okozta felduzzadás miatt is – az altalaj, mint valami zagy, befolyt a Dunába. Ezt aláhúzzák a nagy zökkenések a part-menti úton, (ott folyt be a legtöbb zagy a Dunába) és a csövek alatt. Okvetlenül szükséges a geod. felmérés a parton és a mederben, továbbá talajmech. fúrások a talajvízszint megállapítására. További kisebb méretű suvadások várhatók (ez látszik a radari repedésekből), de nagyobb méretű nem.

A sziv. tp. helyreállítása lehetséges, a csöveket provizórikusan, csőhidakkal lehet helyreállítani.

Vrabélyvel közöltem, nyilatkozzanak a továbbtervezésről a felszíni vízmű tekintetében. Kétségesnek látom a helyzetet, mert a szennyvízalávezetés – szerintem – nem oldható meg. Kopácsy szerint nem szabad a szennyvízalávezetést a jobb parton a tervek szerint megépíteni. Vrabély jelezte, hogy az ügyben Bakonyi levelet írt.

Értekezlet Andainál

Andai, Binnyei, Kiss M., Nagy Béla (KGMTI), Lőrinczy Sándor

Nagy B: 36 m-es eltolódás, de valószínűtlen. A sziv. tp. 33 mm-t süllyedt, mintegy 4 cm-t billent D felé. Belülről üzemképes, a motorokat megpörgették. A szivattyúk kézzel pörgethetők.

A meder részen a Vizig, parton az FTV végzi a felmérést. Egyelőre 50 – 50 m-re a sziv. tp. től

É - D-re készül felvétel azért, hogy a szivattyútelephez vizet lehessen juttatni. - A provizórium létesítése csak a pillanatnyi lehetőségek szerint felel meg. A Vasmű tudomásul veszi, hogy a provizórium léte bizonytalan lesz (1 nap – 1 hét – évek).

KGMTI véleménye szerint a provizóriumot mind a 4 csőre el kell készíteni.

Mélyépterv ezt ellenzi (D cső nem kell!) Megjegyzés: 3 csőre elég lesz elkészíteni a prov.t.

1964. III. V-én OFI, OVF, Szfv. Vizig, KGMTI, DV értekezlet volt Diktált határidők: 2 hétre a felmérésektől a vízhozzáfolyás biztosítására tervek; III. 25-ére a csövek proviz. összekötési terveinek kell készen lenni. (Inotai ukáz).

Andai: fúrások nélkül nem lehet. Azonnal megkaptuk a megbízást feltárásokra is.

Nagy B: 10 nap múlva 1:250-es helyszínrajz készül a csövek – telep által érintett területről. (Műegyetem geod. tanszék veszi fel). Épületek, létesítmények állapotfelvételét Mélyépterv kell, hogy végezze – de csak azt állítjuk helyre, ami a sziv. tp. üzembeállításához szükséges. Hétfőn 3 mérnök kimegy állapotfelvételre.

Mederfelvételre adatok 18-án lesznek. Búvármunka is kell, ennek mi az időpontja? (Vasmű intézi).

Csövek helyreállításához 50 db Ø1000 mm-es 10 atm.-ás gumikompenzátor kell. KGMTI Apró Antal útján megpróbálja a csehektől beszerezni.

(folyt.köv.)

Előző részek:

Bevezető

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.