Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2010. November 26. 23:03, péntek | Helyi
Forrás: Németh Tünde

A szemétszállítási díjat emeli/csökkenti

A szemétszállítási díjat emeli/csökkenti

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hirdetményt tett közzé a DUNANETT kérelmére indított eljárásról, a felügyelőség elutasító határozatáról, annak megfellebbezéséről, a másodfokú

A DUNANETT Kft. Kisapostag 03/36 hrsz. alatti ingatlanon egy új, 210.000 m3 hulladék befogadására alkalmas műszaki védelemmel rendelkező lerakót, illetve egy 9800 t/év kapacitású komposztáló telepet kíván kialakítani (II. ütem).

Nem kicsi a tét Dunaújváros és környéke lakosai számára.

Ha jogerős engedélyt kap a tervezett fejlesztés, akkor nem kell innen távoli lerakóba szállítani a kommunális hulladékot. Következésképpen a szemétszállítási díj tartósan alacsonyabb lehet.

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség alábbiakban olvasható hirdetményét a polgármesteri hivatal szóvivője juttatta el hozzánk.

H I R D E T M É N Y

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen (továbbiakban: Felügyelőség) 31141/2009. ügyszámon a DUNANETT Dunaújvárosi Regionális Köztisztasági és Hulladékkezelő Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Kft.) kérelmére Kisapostag 03/36 hrsz. alatti ingatlanon új nem veszélyes hulladéklerakó (I. ütem) létesítése tárgyában egységes környezethasználati engedélyezési eljárást folytat.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) 29. § (6)-(7) bekezdései értelmében, valamint a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005.(XII.25.) Korm. rendelet (továbbiakban: R.) 21.§ (4) bekezdése alapján az alábbi hirdetményt adom ki:

Az eljáró Felügyelőség megnevezése:

Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Székhelye: Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1.

Elérhetősége: Levélcím: 8002 Székesfehérvár, Pf. 137.

Telefon: 06-22-514-300, Telefax: 06-22-313-564

Ügyfélfogadási idő: Hétfő, Szerda: 9-15 óra,

Kedd, Csütörtök, Péntek: 9-12 óra.

Az ügy tárgya: Kisapostag 03/36 hrsz. alatti ingatlanon új nem veszélyes hulladéklerakó egységes környezethasználati engedélye

A tervezett tevékenység rövid leírása: Az ügy előzményeként a Kft. által 2009. március 26-án benyújtott előzetes vizsgálati dokumentáció alapján 11340/2009. ügyszámon eljárás indult a Kft. által tervezett

- új nem veszélyeshulladék-lerakóra (I. ütem)

- a már meglévő, nem veszélyeshulladék-lerakó bővítésére és komposztáló telepen tervezett szennyvíziszap biológiai kezelési tevékenységre (II. ütem) vonatkozóan.

A Felügyelőség 69860/2009. iktatószámon kiadott előzetes vizsgálati eljárást lezáró határozata alapján az I. ütemként megjelölt, új hulladéklerakó megvalósításából jelentős környezeti hatás nem származik, ugyanakkor egységes környezethasználati engedélyhez kötött, a II. ütemként megjelölt, már meglévő hulladéklerakó bővítésére engedély nem adható.

A Kft. e döntést megfellebbezte, tekintettel a Felügyelőség döntésének azon részére, mely szerint az előzetes vizsgálati dokumentációban II. ütemként megjelölt, a már meglévő hulladéklerakó területén, a hulladéklerakási tevékenység bővítésére engedély nem adható, majd kérelmet nyújtott be az I. ütemre vonatkozó egységes környezethasználati engedély kiadása érdekében.

A Felügyelőség a kérelem alapján az eljárást 31141/2009. ügyszámon megindította, s 99742/2009. iktatószámú végzéssel felfüggesztette, a 11340/2009. ügyszámon indult előzetes vizsgálati eljárás jogerős lezárásáig.

A Kft. e végzés ellen is fellebbezéssel élt, de az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 14/406-2/2009. számú végzésében az elsőfokú végzést helybenhagyta.

A Főfelügyelőség 14/734-2/2010. ügyszámon a 69860/2009. iktatószámon kiadott előzetes vizsgálati eljárást lezáró határozatot is felülvizsgálta a Kft. fellebbezése folytán. E határozatot megváltoztatta, a 3.02 pontban foglalt szakhatósági kikötéseket megsemmisítette, s a 3.04 pontban foglalt szakhatósági kikötéseket kiegészítette. Az elsőfokú határozatot egyebekben helybenhagyta.

Fentiek alapján jelen eljárásban a DUNANETT Kft. Kisapostag 03/36 hrsz. alatti ingatlanon egy új, 210.000 m3 hulladék befogadására alkalmas műszaki védelemmel rendelkező lerakót, illetve egy 9800 t/év kapacitású komposztáló telepet kíván kialakítani.

A telephely területe 6 ha 1296 m2, ebből a nem veszélyes hulladéklerakó területe kb. 2 ha. A telephely iparterületen helyezkedik el, körülötte védendő létesítmény nem található. Dunaújvárostól kb. 4000 m, Kisapostag belterületétől kb.1500 m, Dunavecsétől kb.1600 m-re helyezkedik el.

Az új lerakó a hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló 20/2006.(IV.5.) KvVM rendeletben előírt műszaki védelemmel – aljzat- és rézsűszigeteléssel, kiépített monitoring rendszerrel és kapcsolódó létesítményekkel együtt – készül.

A telepen a gödörfeltöltéses, prizmás lerakási technológiát alkalmazzák. A prizmás rendszerű lerakás során a hulladék rétegesen kerül lerakásra. A lerakott hulladékot elegyengetik és kompaktor segítségével tömörítik. A betömörített hulladék napi földtakarásával minimalizálják a szélkihordást és a csurgalékvíz keletkezését, és ez ismétlődik, egészen a rekultivációs végforma eléréséig

A vélelmezett hatásterület kiterjedése: A dokumentáció 101. oldalától kezdődően részletezi a tervezett létesítményben folytatott tevékenység hatásterületének meghatározását, a 14. sz. melléklet tartalmazza az 1000 m-es védelmi övezettel érintett területek helyrajzi számainak, tulajdonosainak felsorolását.

A Ket. 15.§ (1) bekezdése első fordulata értelmében ügyfél az a természetes személy vagy jogi személy, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy érinti.

A Ket. 15.§ (3) bekezdés második fordulata alapján az (1) bekezdésben foglaltak vizsgálata nélkül ügyfélnek minősül jogszabály rendelkezése esetén az abban meghatározott hatásterületen lévő ingatlan tulajdonosa és az, akinek az ingatlanra vonatkozó jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték.

A Ket. 15.§ (5) bekezdése szerint, meghatározott ügyekben törvény az ügyfél jogaival ruházhatja fel az érdekvédelmi szervezeteket és azokat a társadalmi szervezeteket, amelyeknek a nyilvántartásba vett tevékenysége valamely alapvető jog védelmére vagy valamilyen közérdek érvényre juttatására irányul.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 98.§ (1) bekezdése kimondja, hogy a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott egyesületeket és más, politikai pártnak, érdekképviseletnek nem minősülő – hatásterületen működő – társadalmi szervezeteket a környezetvédelmi közigazgatási hatósági eljárásokban a működési területükön az ügyfél jogállása illeti meg.

A tárgyi hatósági eljárás megindításáról az eljárásban érintett, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által működtetett adatbázisban szereplő társadalmi szervezeteket a közigazgatási hatósági eljárás megindulásáról szóló értesítés érdekében vezetett elektronikus adatbázis létrehozásáról, vezetéséről, valamint az adatbázis alapján történő értesítésről szóló 187/2009. (IX.10.) Korm. rendelet 2.§ (2) bek. szerint eljárva jelen hirdetmény elektronikus úton történő megküldésével értesítem.

Felhívom a figyelmet, hogy a társadalmi szervezet ügyféli jogállását a szervezet alapszabályának és a nyilvántartásba vételéről szóló bírósági végzésének Felügyelőségre történő benyújtásával igazolhatja.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a hatósággal történő kapcsolattartás lehetséges formáit a Ket. 28/A.§ (1) bekezdése szabályozza, eszerint a hatóság:

a) írásban

aa) postai úton,

ab) telefaxon,

ac) személyesen átadott irat útján,

ad) kézbesítési meghatalmazott útján,

ae) a hatóság kézbesítője útján,

af) kézbesítési ügygondnok útján,

ag) hirdetményi úton,

ah) az e törvényben meghatározott módon elektronikus úton, vagy

b) szóban

a Ket.-ben meghatározott feltételekkel tart kapcsolatot az ügyféllel.

Tájékoztatom az ügyfeleket arról, hogy az ügyfélnek joga van ahhoz, hogy az eljárás során nyilatkozatot tegyen.

Az ügyfél – dr. Puskásné Nagy Ildikó és dr Bajusz Andrea ügyintézőkkel (tel: 06-22-514-300) történő egyeztetés szerinti helyen és időben – az eljárás bármely szakaszában betekinthet az eljárás során keletkezett iratba. Az iratbetekintés során az arra jogosult másolatot, kivonatot készíthet vagy másolatot kérhet. A másolatot és a kivonatot a hatóság kérelemre hitelesíti.

A hirdetmény közzétételének időpontja: 2010. november 25.

Székesfehérvár, 2010. november 23.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.