Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 29. 07:12, péntek | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Áder János: a párizsi klímamegállapodás bajban van

Áder János: a párizsi klímamegállapodás bajban van

Párizs bajban van, a világ károsanyag-kibocsátása nagyobb, mint valaha - jelentette ki Áder János államfő csütörtökön az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában, New Yorkban.

A népességrobbanás nem állítható meg, ahogy a gazdasági növekedésről sem mondanak le az államok. Változásra van tehát szükség, ugyanazt a fejlődést kevesebb energiával és szén-dioxid-kibocsátással kell elérni - hangsúlyozta. Áder János szerint ezeken a területeken már rövid távon lehetőség van a cselekvésre.

A nap-, a szél-, a víz- vagy az atomenergia felhasználásának növelése nem elegendő. Korszerűbb, kevesebb energiát használó és kevesebb káros anyagot kibocsátó technológiával kell előállítani ugyanazt a terméket - fejtette ki az államfő, aki a hulladékok nagyobb arányú újrahasznosítását is szorgalmazta.

Az ENSZ-közgyűlés negyedszázada tárgyal, egyeztet a klímaváltozás veszélyeiről. Huszonöt éve nem találjuk a megoldást arra, hogy miközben száz év alatt három és félszeresére emelkedett a Föld lakóinak száma, az energiafelhasználás megtízszereződött - tette hozzá.

"Az emberiség felfűti a bolygót a fosszilis energia felhasználásával, ezzel pedig egy tízezer éve fennálló egyensúlyi állapotot bont meg" - mondta Áder János.



Párizsban végre megszületett a megállapodás arról, hogyan tartható kordában a globális felmelegedés - emlékeztetett. Azóta egyre több energiát termel a világ a megújuló források felhasználásával, mégis ismét egyre nagyobb mértékben nő a károsanyag-kibocsátás, elsősorban az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában - mondta a köztársasági elnök.

Az államfő - Abraham Lincoln egykori amerikai elnök szavait idézve - a gyors cselekvés szükségességét hangsúlyozta: "a holnap felelősségétől nem szabadulsz meg az által, ha e felelősséget ma elhárítod".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.