Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 22. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aggasztóan beszélt a Fed philadelphiai kormányzója

Aggasztóan beszélt a Fed philadelphiai kormányzója

Charles Plosser szerint az amerikai jegybank egy ketyegő időzített bombán ül. Ezt a bombát pedig ő maga készítette, most pedig, legalábbis a jegybankár szerint nem igazán tudja, hol kell kikapcsolni az időzítőszerkezetet. A bombában a robbanószer 2,5 trillió, azaz 2500 milliárd dollárnyi banki vésztartalék, a detonátor pedig valószínűleg maga a beinduló hitelezés.

Plosser emlékeztetett, hogy a hatalmas mennyiségű pénzt maga az amerikai jegybank pumpálta a pénzügyi rendszerbe és kötelezte a fenntartását arra az estre, ha a válság kirobbanásához hasonlóan leállna bankközi hitelezés. Ez az összeg azonban most csak ott van és nem történik vele semmi, ugyanakkor már kellőképpen jelentős mennyiség ahhoz, hogyha megmozdulna, akkor kétségtelenül berobbantaná az inflációt. Erre a forgatókönyvre már nem egy elemző felhívta a figyelmet az elmúlt években. Charles Plosser szavai arról tanúskodnak, hogy a Fed nemcsak aggódik, hanem egyelőre a vezetői sem rendelkeznek biztos tudással arról, hogy pontosan mit okoz a következő években a roppant pénztartalék a bankoknál. A szakértő szerint az is veszélyes lenne ha a Fed most ezt a tartalékot elkezdené kiszívni, hiszen éppen pang a hitelfelvétel, így a visszájára is elsülhetne a lépés úgy hogy ismét megtorpan a bankközi forgalom. Charles Plosser úgy számol, hogy mire véget ér a kötvényvásárlási program, azaz teljesen kivezetik a QE3-at a rendszerből, ez a pénzmennyiség 4,5 milliárd dollárra is ugorhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).