Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. December 24. 00:18, szombat | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs szak

Ahány ország, annyi szokás!

Ahány ország, annyi szokás!

A karácsony az egyik legnagyobb és legcsodálatosabb ünnep a keresztény emberek életében; bár az ünneplés, a dátumok és a hagyományok változnak, a lélek azonban ugyanaz marad mindenütt.

Míg a legtöbb ember pár napig, mások hetekig tartó fesztivállal ünnepelnek. Nézzünk meg pár országot a világ különböző tájairól és ismerjük meg az ottani szokásokat.


Ausztrália
Ausztáliában nyár közepére esik a karácsony, így náluk a rénszarvasok helyet nyolc fehér kenguru húzza a Mikulás szánját. Az ünnepi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.


Finnország
A Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak egyet. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.


Mexikó


Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig.

Svájc

Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A srácok karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik.
Dánia
Dániában a mennyezetre akasztják az adventi koszorút. A karácsonyfát saját készítésű díszekkel ékesítik: dán zászlókból álló füzérrel és piros-fehér szívekkel. Az ünnepi vacsora hat órakor kezdődik, melynek fő jellegzetessége a desszert. A tejberizsbe mandulaszemet rejtenek, és aki megtalálja, az egy szerencsemalacot kap ajándékba.

Ukrajna

A gyerekeknek az ajándékot a Jégapó három rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van Hópehely leány is, aki ezüstkék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Olaszország

Talán első hallásra hihetetlenül hangzik, de az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást. Őket a jóságos boszorkány, Befana látogatja meg, és nem december elején,hanem január 6-án.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.