Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

Ahol olajozottan halad a csatorna-beruházás.

Ahol olajozottan halad a csatorna-beruházás.

Mezőfalva a karmestere, hivatalosan gesztora a saját, továbbá Baracs, Kisapostag, Nagyvenyim közös csatorna-beruházásának, amely a házak hiányzó 60%-át is bekapcsolja a szennyvíz-elvezető rendszerbe. Eddig sikeresen.

A „HÍD” Egyesület Önkormányzati Klubjának rendezvénye (2013. 09. 24.) alkalmat kínált arra, hogy Mezőfalva polgármesterétől rövid helyzetértékelést kérjünk a Mezőfalva gesztori irányításával zajló, négy településre kiterjedő csatorna-beruházás állásáról:
– A négy település csatorna-beruházása a várakozásnak megfelelően a tervezett ütemben halad. Az időjárás is kegyes hozzánk, nem akadályozza a munkát. Mindegyik településen folyamatos a kivitelezés. Nagyobb problémával sehol sem találkoztunk. A helyreállítások kapcsán azt el kell mondani, hogy a kivitelező, amely befejezte a munkáját az adott munkaterületen, nem vonult el véglegesen, hanem jelen van a településen, teszi a dolgát. Legyen nyugodt mindenki. Amikor a végleges műszaki átadás megtörténik, akkor – a ténylegesen nagyon határozott és a nagyon jó műszaki gárdának köszönhetően (hasonlóan ahhoz, ahogy a beruházás felügyelete is történik) – meg fog történni a helyreállítások átvétele is. A műszaki ellenőrökkel folyamatos a koordináció, amit a FIDIC-mérnök hív össze. Ilyenkor megbeszéljük a településeken előforduló problémákat és minden egyes problémára megoldást keresünk, illetve találunk.
– A beruházás kezdetekor ígért gyors utcai visszatemetések megtörténnek-e?
– Ez úgy van, hogy csőfektetéskor elől halad, aki ás, mögötte öt-tíz méterre, aki visszagereblyéz. Így csinálja a kivitelező.
– A tervezetthez képest hol tart a munka, a készültség foka hol áll?
– Örömmel mondhatom azt is, hogy ez a beruházás arról híres, hogy rendben mennek a kifizetések is, Nem csak az alvállalkozók kapják meg a pénzüket, hanem a fővállalkozók is határidőre, sőt határidő előtt is. Manapság ez – úgy gondolom – nem elhanyagolható körülmény az építőipar területén. Mindent szépen rendben próbálunk csinálni. A közreműködő szervezet pedig az energiaközpont, aki ezt felügyeli is. A készültség fokát tekintve Kisapostag kicsit hátrébb van, 50% alatt valamivel, a többi településnél a készültségi fok 50% feletti. Mezőfalván a legnagyobb a közút által érintett szakasz. (ezen a Székesfehérvár felől és Dunaföldvár felé tartó, Mezőfalván keresztül vezető útszakaszt értem). Ennek az építése közel nem olyan ütemben történik, mint az egyes utcák építése. Azon folyik most a munka. Ott kissé lassabban tudnak haladni, mert ott igazodni kell a közúti előírásokhoz, forgalomirányítás is kell stb.
– Befejezési határidő?
2014. július 31. De addigra minden elszámolást is le kell zárni. Az utak helyreállítását nem végezzük el az idén, csak visszatöltünk, hogy a süllyedések után jövő tavasszal történjen meg a végleges helyreállítás.
– Maga a rendszer mikor fog működni, azaz mikor használhatják a lakók az elkészült csatornát?
– Nagyon fontos, hogy mikor tudjuk átadni a csatornarendszert az üzemeltető cégünknek. Az erre vonatkozó egyeztető tárgyalás most zajlik. Mert mai információink szerint üzemeltetni csak a teljes mű tényleges átadásakor lehet. De folynak egyeztetések, hogy esetleges rész műszaki átadásokkal meg tudnánk-e oldani a korábbi használatba vételt, hiszen az egyes települések 40%-án már van üzemelő hálózat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.