Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 25. 18:56, vasárnap | PR

Akár többezer forinttal is csökkenthető a havi fűtésszámla

Akár többezer forinttal is csökkenthető a havi fűtésszámla

Sokak számára jelent problémát a családi házak befűtése a hideg téli hónapok során. Az extrém magas költségek egyik lehetséges oka a nem megfelelő szigetelés. Mutatjuk, mire érdemes különösen odafigyelni, ha szeretnénk leredukálni a

Az otthonunk melege nem csupán a homlokzati falak szigeteltségétől függ. Első hallásra, talán megdöbbentőnek tűnik a tény, hogy ha a födém nincs, vagy nem megfelelőképpen van szigetelve, az akár 20-30%-al is megnövelheti a fűtés költségeket. Ha jobban belegondolunk, akkor viszont nagyon is logikus, hogy elsősorban felfelé áramolva, a födémen keresztül szökik meg a meleg, hiszen alapvető fizikai törvényszerűség, hogy a meleg levegő felfelé szál. Hatványozottan igaz ez, ha például a ház homlokzati fala már szigetelve van, de a födém még nincs, hiszen ilyenkor a kettő találkozásánál keletkezett hőhidak hatása is érvényesül.
Mindebből következik, hogy a padlástér szigeteléséhez érdemes vastagabb szigetelőanyagot használni, mint a külső falakhoz. A szigetelőanyag lerakásakor a táblák pontos illesztése és ragasztása alapvető fontosságú. Akár a 20-30 cm-es szigetelés sem ritka a padlásfödém esetében, és ezt még erősebbé, hatékonyabbá lehet tenni, ha szigetelőanyagot két rétegben rakjuk fel. A tető utólagos szigeteléséhez gyakran használnak kőzetgyapot szigetelést, mert ez a szálas szigetelőanyag remek hő- és hangszigetelő, illetve kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik.
A padlásfödém megfelelő hőszigetelése a téli hónapok mellett nyáron is szerepet játszik az optimális hőmérséklet kialakításában, ugyanis egy jól szigetelt födém elzárja a cserepek alatt megrekedt forró levegő útját, s nem engedi azt lejutni az egyébként is meleg lakás felé. A szigetelőanyag kiválasztásakor azt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy járható vagy nem járható padlásfödém szigetelésre van szükségünk. Ha járható lesz, akkor a hőszigetelési szempontokon kívül a padláson való közlekedés biztosításának is figyelmet kell szentelni. A szigetelőanyag feletti járóréteg kialakításához nagyméretű táblákra van szükség, s itt az OSB ideális választás. Az OSB lapokat könnyen megmunkálhatjuk, jó szögtartó tulajdonsággal bírnak és nincsennek bennük gyengébb szilárdságú pontok. Érdemes kiemelni az anyag remek vízálló képességét, hisz az OSB követelménye, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságos körülményeinek, és ha nedvesség éri, az anyag akkor is megtartsa merevségét és szilárdságát. Mivel a lapok kemények és jól terhelhetők, ezért kiváló választást jelent az OSB a járóréteg kialakításához.
Az OSB-t nemcsak a profik, de az amatőr barkácsolók is előszeretettel alkalmazzák, hiszen ár-érték aránya rendkívül jó, könnyen variálható, gyors építkezést tesz lehetővé, s használatával gazdaságos, környezetbarát otthon alakítható ki. Az OSB lapok a Káplár fatelep három telephelyén szerezhetők be, ajánlatot kérni és rendelést leadni az OSB Futár honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat