Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Május 22. 06:40, csütörtök | Helyi

Alapkő a már épülő gyárnak

Alapkő a már épülő gyárnak

Vannak helyzetek, amikor a cselekedet megelőzi az ünnepséget. Ezek közé tartozik a Hamburger Hungária új erőműve is, amely léptékét és mértékét tekintve energiával látja el az egész gyárat.

Az erőmű épül, az ünnepség is az alapkő letételével jelképessé vált, de hát ezt paradoxont nagyon pompásan használta fel beszédében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki személyével tisztelte meg a közelmúltban a kormány stratégiai partnerévé vált Hamburger Hungáriát.

Az analógia pedig az volt, hogy bár az új kormány csak június 6-án alakul meg, de már teszi a dolgát.

S természetesen nem hagyhatta ki azt sem ünnepi beszédéből, hogy a papírgyárhoz hasonlóan a kormány is a rossz dolgokból, az emberek gondjaiból ( hulladék) próbál eredményt , megoldást létrehozni ( azaz új papírt).

Az osztrák családi vállalkozásnak megköszönte, hogy akkoris hazánkban voltak, mellettünk döntöttek, amikor mások kivonták a tőkéjüket, s ezt Magyarország nem fogja elfelejteni nekik.

Természetesen Cord Prinhorn tulajdonos beszédében is volt némi áthallás, a vállalat küldetéspolitikájának ismertetése mellett megjegyezte, hogy a beruházás magyarországi bankok finanszírozásával nem valósulhatott meg.

(A miniszterlenök erre egyértelműen, de nem túl elégedetten biccentett.)

Az alapkőbe beépített kapszulába a tulajdonoson és a miniszterelnökön kívül Cserna Gábor polgármester dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő is helyezett újságot. A meghívottak között volt dr. Dorkota Lajos MEKH elnök, és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, valamint a helyi gazdasági élet legfontosabb szereplői is .

A rendezvény egyébként a miniszterelnök látogatása és a beruházás nagysága miatt is különleges érdeklődésre tartott számot. Külsőségeiben elegáns volt, s maga az ünnepség része látványos volt a felállított sátorban, amelyben azért megszorult a hirtelen jött nyári meleg, s ez azért próbára tette a várakozókat, hiszen erős csúszással kezdőtött a rendezvény. ( Információink szerint a miniszterelnök Szijjártó Péter ( leendő miniszterrel) megbeszélést folytatott a meghívóikkal. ) A részt vevők egy része fogadáson is részt vehetett utána.

De természetesen mindezek mellett a számok és a tények a beruházásról, amelyet Bencs Attila, ügyvezető igazgató tett közzé:

A 45 milliárd (150 millió euró) értékű kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű szilárd tüzelőanyagokat, többek között a papír-előállítás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet fog felhasználni.

A csúcstechnológiát képviselő létesítmény egyaránt termel hő- és villamos energiát, mégpedig olyan mennyiségben, ami a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban főként lerakókba kerülő termelési hulladék hasznosítását Az erőmű a felhasznált tüzelőanyagan mérve 172 MW, előállított hőben és előállított villamos energiában kifejezve pedig 158 és 42 MW kapacitású lesz. Az építkezés új munkahelyeket is teremt, ami pozitív hatással lesz Dunaújváros környékének gazdaságára.

Az építkezés másfél éves időszakában a beruházás átlagosan mintegy 300 főnek fog munkát adni. A 2015 második félévében tervezett üzembe helyezést követően pedig az erőmű mintegy 60 közvetlen, kiemelkedően magas fizetéssel járó munkahelyet fog biztosítani, amivel együtt a Prinzhorn Csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meg fogja haladni az 550-et. Az erőmű számos Dunaújváros környéki és magyarországi további vállalkozás szolgáltatásait is igénybe fogja venni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.