Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Március 05. 06:32, szombat | Helyi

Áll a bál, a maszka bál

Áll a bál, a maszka bál

Az Írisz versszínpad legutóbbi előadásán igazi farsangi hangulatot ütött fel a társulat. Már a bevonulásuk karneváli menetet idézett, hogy azután télbúcsúztatóba csapjon át a február elmúlta. Egy kis néprajzi adalékként elárulhatj

Éppen ezért választotta irodalmi összeállításának, a versek tolmácsolására szerződött színpadi formáció, a „Böjt előtt” címet. Sokat fordult a világ, amióta nem vesszük eléggé komolyan a magyar népszokásokat, s csupán a szórakozáson jár az eszünk farsang szakában. Azért még sem sírom vissza azokat az időket, amikor az emberek azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban a gonosz szellemek életre kelnek, s vigalommal, jelmezes felvonulással, boszorkánybábu elégetésével igyekeztek elűzni a rosszat. Ez az időszak hosszú időn keresztül az udvarlás, a párválasztás és a házasságkötés ideje volt. Aki pedig pártában maradt, azt vénylány-csúfolókkal gúnyolták. A versszínpadosok műsoruk összeállításában nem is feledkeztek meg a mi legendás vénlányunkról, Dorottyáról, Csokonai Vitéz Mihály nyomán, Bardocz Éva remek tolmácsolásában. Miként a farsangi fánkról sem, aminek költői kelesztése és kisütése után nyeltünk egy nagyot, majd felhörpintettük a vendéglátóink által felszolgált teát. Hiszen ne feledjük, a vershez tea jár az Íriszesek délutánján.

A lelkes társulat tagjai: Bardocz Éva, Dezső Éva, Barna József, Vass Tamás és nem utolsó sorban a gitárjával együtt ifjú Pálfalvi János, akikkel legközelebb március végén, március 28-án, hétfőn öt órakor találkozunk és teázgatunk.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.