Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. December 16. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alvási problémával küzdő gazdájuknak is segítenek a kutyák

Alvási problémával küzdő gazdájuknak is segítenek a kutyák

Ismert a kutyákról, hogy meglepő körülmények között képesek segíteni embertársaikon. Most egy új esettanulmány rámutatott, hogy az ember legjobb barátja olyan súlyos alvási problémával küzdő gazdáján is képes segíteni, akinek napközben nehezére esik ébren maradni - számol be a Health Day.

A jelentés egy olyan 35 éves belga nő esetét írja le, aki súlyos nappali aluszékonysággal küzd, s előfordult, hogy 16 órát aludt nappal egyhuzamban, és akár napi hatszor képes csak úgy elaludni.

Ez a szindróma nagy nehézségeket okoz társadalmi életében, mindennapi közlekedése során, mivel általában amint leül, pár percen belül elalszik. Tömegközlekedési eszközön való utazása során sokszor a végállomáson ébresztik fel, emiatt folyton az álmosság ellen kell küzdenie.

A gyógyszeres kezelés csak korlátozott segítséget nyújt számára, ezért kapcsolatba lépett egy jótékonysági szervezettel, amely vakok és süketek számára képez ki kutyákat.

A kutya előbb megtanulta, hogy a reggeli ébresztőóra megszólalásakor felébressze a nőt, majd azt, amikor csörög a mobiltelefonja. Végül pedig megtanulta, hogy utazás alatt minden megállónál felébressze gazdáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.