Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. November 13. 18:17, vasárnap | Helyi

Amikor odaüt Marci Tominak

Amikor odaüt Marci Tominak

Sok szülő nem érti, hogy miért is lesz hirtelen verekedős az óvodában, az iskolában az amúgy addig kezelhetőnek tartott gyermekük.

Kissné Korsós Ágnes, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézményének vezetője úgy véli, hogy a gyermekek azt produkálják, amit a környezetükben látnak, tapasztalnak:
- A konfliktus rendezésének ez időnként számukra a leggyorsabb módja, amikor úgy döntenek, hogy az igazság nevében cselekednek agresszívan. Nem meglepő, hiszen a televízióban, interneten is sokszor találkoznak ezzel a viselkedéssel. Nagyban hozzájárulhat ehhez az is, hogy a családok sokat dolgoznak, elég nagy a stressz, ezért kevés minőségi időt tudnak együtt tölteni. A frusztrált szülők gyermekei is frusztráltak lesznek, hiszen kevés körülöttük a segítő felnőtt, akikkel meg tudják beszélni a problémáikat, felmerülő kérdéseiket. Olyanra is akad példa, hogy egy apa a fiát megerősíti az agresszív viselkedése után: „Ne hagyd magad fiam, védd meg magad, így viselkedik egy igazi férfi.” Ezekkel pedig mind azt erősítjük a gyermekben, hogy jól tette, hogy odaütött Tominak. Mindennapi rohanó világunkban ezek a gyermekek magukra vannak hagyva. Panaszkodásaikra, agresszív tetteikre pedig akaratlanul is agresszíven válaszolunk: rájuk kiabálunk, ezzel is megerősítve, hogy ezzel a magatartásformával el lehet érni, amit szeretnénk, van értelme az erőszaknak. Olyankor figyelnek rá, középpontba kerül. Ezzel csak az a gond, hogy hasonlóan a szenvedélybetegségekhez, az agressziónál is egy örvényszerű fokozódás tapasztalható. Hiszen ha egy idő után azzal nem ér el semmit Marci, hogy rálép Tomi lábára, akkor legközelebb ráüt a fejére.
- Ki és hogyan segíthet?
- Együtt kell működni a szülőnek a pedagógussal, és fontos szerepe van a helyzet megoldásában az iskolapszichológusnak is, aki segít felderíteni az okokat. Azonban a legtöbb esetben egy kis odafigyelés, egy hétvége minőségi eltöltése családi körben, vagy egy beszélgetés is már sokat segíthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.