Városlista
2021. március 6, szombat - Leonóra

Hírek

2020. Január 07. 19:24, kedd | PR

Árnyékolással is védekezhetünk a globális klímakatasztrófa ellen

Árnyékolással is védekezhetünk a globális klímakatasztrófa ellen

Miközben a globális felmelegedést már csak azok merik megkérdőjelezni, akiknek érdekében áll, mi szétolvadunk a nappaliban, ha beengedjük a napfényt az ablakon.

Érdemes két fronton is bebiztosítani és megvédeni magunkat és hozzátartozóinkat a túlmelegedéstől. Mutatjuk, hogyan!

Talán már te sem tudod úgy élni a mindennapjaidat, ahogy eddig – és ennek több oka is lehet. Egyrészt azért, mert nem visz rá a lélek, hogy a saját és a gyermekeid életét kockáztasd a tudattalan fogyasztással, másrészt már most is olyan meleg van, hogy képtelenség úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Hiszen már most is közel elviselhetetlen nyáron a forróság.

Mit lehet tenni?
Először is, szerezz be mielőbb minden helységbe egy-egy műanyag redőnyt, hogy biztosítsd a megfelelő árnyékolást! Egy jól beszerelt, vakolható tokos alumínium redőny maximális hőszigetelést biztosít. A külső tokos műanyag redőnyrendszerekbe egymástól függetlenül mozgatható szúnyogháló is beépíthető. A hagyományos redőnyök egyszerűbbek és olcsóbbak. Ha más hangulatra vágysz, gondolkozhatsz rolós megoldásban is. Megfelelő árnyékolással költséghatékonyan tudod megvédeni magad és a családodat az átforrósodástól.

Mit tehetsz azért, hogy élhető maradjon a Föld?Talán nehéz elhinni, hogy nemsokára nem tudunk életben maradni a bolygón. Sajnos ez nem csak reális veszély, hanem maga a tényszerű valóság – ha nem változtatjuk meg az életvitelünket. Mit tehetünk, hogy elkerüljön minket a vég? (Igen, minden egyes ember számít.)

1) Cseréld kompakt fénycsőre a hagyományos izzóidat – és takaríts meg közel 70 kg szén-dioxidot évente!
2) Ne használd az autót – helyette közlekedj gyalog, kerékpárral, tömegközlekedéssel, esetleg telekocsival. Így másfél kilométerenként körülbelül fél kiló szén-dioxidot spórolsz meg.
3) Ne vásárolj műanyagot! - Vagyis ne fizess a szemétért! Se csomagolást, se műanyag tárgyat ne emelj le a boltok polcáról! (PET palackot már régóta nem veszel, igaz?) 10 százalékkal kevesebb szemét évi 550 kilóval kevesebb szén-dioxidot jelent.
4) Hasznosítsd újra a meglévő dolgaidat! - Ha a háztartási hulladékodnak csak a felét újrahasznosítod, évi közel 1100 kg szén-dioxidtól mented meg a légkört.
5) Minimalizáld a felhasznált forró vizet! - A vízmelegítés rendkívül energiaigényes. Ne folyasd hosszasan magadra a zuhany alatt a forró vizet és ne moss feleslegesen, vagy félig töltött dobbal! Így évente közel 230 kg szén-dioxiddal kevesebbet szennyezel.
6) Optimalizáld a termosztátot! - Ha télen 2 fokkal hidegebbre, nyáron 2 fokkal melegebbre állítod a termosztátot, azzal évente több mint 900 kg szén-dioxidot takaríthatsz meg.
7) Kapcsold ki az elektromos eszközeidet, amikor nem használod őket! - Ha áramtalanítod a tévét, a DVD-lejátszót, az erősítőt, a számítógépet, amikor nem használod, több mint 1000 kg szén-dioxidtól mented meg a bolygót évente.
8) Ültess fát! - Egyetlen fa egy tonna szén-dioxidot semlegesít az élete alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 05. 17:45, péntek | PR

Gyönyörű vízpart közeli szálláshelyeket lehet találni Dömsödön

Sokan várták már azt, hogy a hideg évszakunknak búcsút inthessünk, és végre jöjjön a kellemes tavaszi, melegebb időjárás.

2021. Február 23. 11:20, kedd | PR

Elkészült az újjávarázsolt mezőkövesdi általános iskola

Többi közt új nyílászárókkal, kibővített tornateremmel és teljesen felújított homlokzattal várja vissza a mezőkövesdi általános iskola a diákjait.

2021. Február 09. 15:40, kedd | PR

Így készülj diákmunkával a diploma utáni munkába állásra

Megváltozott a világ körülöttünk és sokkal fontosabb lett, hogy már a felsőoktatási tanulmányok alatt tudatosan készülj a majdani munkába állásodra. Ebben segíthet a diákmunka, de nem mindegy hogyan és miben.

2021. Február 09. 12:41, kedd | PR

Gyakori kérdések és válaszok az autópálya-matricákról

Az autópálya-matricákkal kapcsolatban számtalan kérdés merülhet fel. Összeszedtük ezek közül a leggyakoribbakat, és megmutatjuk, hogy tud ezekre választ kapni, vagy hová kell fordulni speciális esetben.