Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átszokik a lakosság a készpénzre

Átszokik a lakosság a készpénzre

A banki ügyfelek egy része már előre készült az ingyenes készpénzfelvételre, és sokan vesznek fel azóta többször és nagyobb mennyiségű készpénzt, hogy a törvények ezt megengedik. Az idegen ATM-ek használata is fokozódott, ez alkalmanként 200-250 forintba került a kártyabirtokos bankjának - írja a Világgazdaság.

Már érzik a bankok az ingyenes készpénzfelvétel hatásait. A jogszabályok szerint február óta kell havonta kétszer minimum 150 ezer forint, illetve negatív számlaegyenleg esetén a havi jövedelem erejéig díjmentes készpénzfelvételt biztosítani az ügyfeleknek, akik már januárban készültek erre.

Az OTP Banknál ugyanis azt tapasztalták, a januári készpénzfelvételi forgalom visszaesett, az ügyfelek egy része ugyanis megvárta a februárt az ATM-ek felkeresésével, hogy spóroljon. A hitelintézeteknél egyelőre nem minden ügyfél élt a lehetőséggel.

Az OTP-nél viszont a kliensek túlnyomó többsége kérte ezt, ami érthető is azok után, hogy a bank februártól jelentősen megemelte a készpénzfelvétel díját a számlacsomagok többségében, pontosabban eltörölte a korábban akciósan alacsony tarifájú tranzakciókat.

Szintén sokan, az aktív ügyfelek háromnegyede kérte az ingyenes készpénzfelvételt az Ersténél, és a CIB-nél is több mint 100 ezren nyilatkoztak erről. A Budapest Banknál viszont csak az kliensek 42 százaléka nyilatkozott, az UniCreditnél pedig az ügyfelek valamivel több mint harmada élt a lehetőséggel.

Ami a készpénzhasználatot illeti, a különböző bankok ügyfélköre nem teljesen egyformán reagált a változásra. Az UniCreditnél például rászoktak a készpénzre, a korábbinál több alkalommal és nagyobb összegeket vesznek fel. Az Ersténél szintén nőtt a felvett készpénz mennyisége, az OTP-nél és a CIB-nél viszont a készpénzfelvételek volumene nem változott, a tranzakciók száma viszont csökkent, a Budapest Banknál szintén nem észlelték a forgalom növekedését.Az, hogy a készpénzt most már idegen ATM-ekből is ingyenesen felvehetik az ügyfelek, szintén hozott némi mozgolódást.

Szinte minden bank tapasztalta, hogy az ügyfelei más hitelintézetek automatáit is növekvő számban veszik igénybe, ugyanakkor többen jelezték, hogy az ő ATM-jeikből is vesznek fel pénzt más bankok kliensei. Az egyetlen kivétel az OTP, amelynek olyan nagy a saját ATM-hálózata, hogy az idegen ATM-ek használata nem releváns a számára. Az idegen automatás készpénzfelvételnél eszközhasználati díjat kell fizetnie a kártyát kibocsátó banknak az ATM-et működtető hitelintézet számára, ez egyébként tranzakciónként mintegy 200-250 forinttal növeli meg egy bank költségeit a CIB tájékoztatása szerint.

A bankok számára ez valószínűleg aprópénz ahhoz képest, amekkora díjbevétel-kiesést okoz a tranzakciók ingyenessé tétele. A jegybank adatai szerint tavaly valamivel több mint 6 ezer milliárd forint értékben vettek pénzt fel kártyával, ez után csak a befizetendő tranzakciós illeték 36,3 milliárd forint körül van, de az ügyleteknek egyéb költségei is lehetnek.

Az ügyfelek általában bőven a 150 ezer forintos limiten belül maradtak, egy átlagos bankkártyával havonta körülbelül 56 ezer forintnyi készpénzt vettek fel tavaly, de ha feltételezzük, hogy főleg csak a betéti kártyákat használták készpénzfelvételre, akkor is csak 66 ezer forint környéki az átlag.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.