Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Az alacsonyak kövérebbek lettek az új testtömegindex-számítás alapján

Az alacsonyak kövérebbek lettek az új testtömegindex-számítás alapján

Az alacsonyabb emberek kövérebbnek minősülnek az új testtömegindex-számítás alapján, a magasabbak viszont soványabbnak.

Az Oxfordi Egyetem matematikusai rukkoltak ki a korrekcióval, mert úgy találták, hogy a régi számítási mód a magasakat túlsúlyosabbnak mutatja, az alacsonyakat pedig nem elég kövérnek. Az új képlet fő kidolgozója Nick Trefethen matematikaprofesszor. Szerinte a régi mód félrevezette az alacsonyakat, soványabbnak gondolhatták magukat a ténylegesnél, míg a magasak kövérebbnek tarthatták magukat a valósnál.
A BMI - testtömegindex - régi formulájának képlete: a testtömeg kilogrammjai osztva a testmagasság négyzetével. A számítási mód már több mint másfél évszázados (egy belga férfi, Adolphe Quetelet dolgozta ki hangsúlyozva, hogy a BMI-számítása nem áll mindenkire.) A módszer a normális testtömeg hányadosát 18,5-25 közé teszi. A 25-30 közötti mutatójú embereket enyhén túlsúlyosnak, a 30 felettit pedig kövérnek minősíti.
Trefethen úgy találta, Quetelet módszere nem veszi figyelembe, hogy a magasabb emberek általában testesebbek. Ezt korrigálandó, azt javasolja, hogy a 150 centi magasak adjanak hozzá egy pontot indexükhöz, míg a 180 centisek nyugodtan vonjanak le belőle ugyancsak egyet. A brit matematikus szerint csupán a 170 centi magasakra passzol pontosan a régi számítási mód - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -