Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 23. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Az amerikaiak a felsőfokú végzettségtől várják a boldogulást

Az amerikaiak a felsőfokú végzettségtől várják a boldogulást

A Gallup friss kutatása szerint az amerikaiak többsége szerint a főiskolai vagy egyetemi végzettség elengedhetetlen a jó álláshoz.

A közvélemény-kutató cég és a Lumina Oktatási Alapítvány közös felmérése szerint a megkérdezett nagykorúak 69 százaléka osztja ezt a nézetet.

A kutatásban arra kérték a válaszadókat, hogy egy ötfokú skálán értékeljék, mennyire értenek egyet az állítással: "a felsőfokú végzettség kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ember jó álláshoz jusson ebben az országban". A megkérdezettek 69 százaléka teljesen egyetértett vagy inkább egyetértett, 19 százalék egyet is értett meg nem is, miközben a válaszadók 11 százaléka erősen vagy inkább helytelenítette az állítást.

A májusban készült, és augusztus 18-án publikált felmérés megállapításaival egybecsengenek a Gallup napi szintű adatsorai a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokról. Ezek szerint az Egyesült Államokban sokkal jobb esélye van a munkaerőpiacon azoknak, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. A diplomások körében a munkanélküliség és az alulfoglalkoztatottság is messze elmarad az országos átlagtól. Miközben a teljes felnőtt népesség körében a munkanélküliség átlagosan 6 százalékos volt 2011 januárjától július végéig, az alulfoglalkoztatottak aránya pedig 19 százalék, addig a felsőfokú végzettséget szerzettek körében csupán 5, illetve 9 százalék körül alakult ez az érték.

A felsőoktatás, továbbtanulás megítélése is inkább a gazdasági szükségszerűségeket tükrözi. A megkérdezettek 53 százaléka szerint a továbbtanulás legfontosabb indoka a jobb pénzkereseti lehetőség, 33 százalékuk szerint pedig a jobb állások megszerzésének reménye. A széleskörű műveltséget, a tájékozottságot és a kritikai gondolkodást csupán a válaszadók 5,3, illetve 1 százaléka nevezte meg legfontosabb indokként.

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.