Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. November 18. 02:44, péntek | Helyi
Forrás: Szente Tünde

Az egész a Fesztiválirodával kezdődött

Az egész a Fesztiválirodával kezdődött

- Ha Önnek fontos Dunaújváros kulturális örökségének ápolása, fenntartása, gazdagítása, ha szeretné, hogy minél több kulturális program valósuljon meg városunkban, akkor lépjen be a DKE (Dunaújvárosi Kulturális Egyesület) tagjai k

… az egyesület feladatául tűzte ki a város kulturális életének fejlesztését, a település belátható rövid időn belül bővülő infrastruktúrájának, felértékelődő logisztikai szerepének (Duna-híd, M6, M8 autópálya megépítése), és a kistérség szabad művelődési lehetőségeinek bemutatását, az információs szolgáltatások összehangolását és kibővítését…jó partneri viszonyt kíván kialakítani egyesületünk mindazokkal, akik értéket teremtenek Dunaújváros és kistérsége kulturális közegében, illetve ezen értékek megőrzésén munkálkodnak. Ennek megfelelően együttműködésre törekszik a művelődés helyi, kistérségi és regionális intézményeivel, a non-profit kulturális szervezetekkel, valamint minden segítőkész magánszeméllyel, intézménnyel és gazdasági társasággal. Egyesületünk civil kezdeményezésre jön létre, pártoktól független szervezetként” – részelt a 2005. szeptember 21.-i dokumentumból, amelynek keltezése azonos a DKE Munkásművelődési Központbeli alakuló ülésével.

A messziről jött emberre hallgattak…


Dunaújváros kulturális intézményeinek vezetői ekkor úgy döntöttek, hogy támogatják Szögi Csabának, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház akkori művészeti igazgatójának ötletét, aki városunkban a kulturális rendezvények összehangolatlanságát tapasztalta. Ennek kiküszöbölésére fesztiváliroda létrehozását szorgalmazta, amelynek nem csupán a rendezvények koordinálása, hanem azok országos, esetenként nemzetközi szintű publicitása is a feladata. Ezen a napon szavaztak az egyesület és a Négy Évszak Fesztiváliroda létrehozásáról, amelynek vezetésével Gulácsi Zoltánt bízták meg. A fesztiváliroda a város és térsége kulturális programjainak összegyűjtésére, saját honlapjának működtetésére, frissítésére, a programok szervezési és jegyeladási feladatainak ellátására és a térség kulturális program-időpontjainak lehetőség szerinti koordinálására vállalkozott. Lényeges szempont volt, hogy a kulturális rendezvények sokaságában ne szervezzenek egy időben több helyszínen is azonos célközönséget-vonzó programot. Az egyesület 2005. november 29-i ülésén Szögi Csaba tájékoztatta az egybegyűlteket: - Téli rendezvénysorozattal indul a Négy Évszak Fesztiváliroda, amelyet a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában rendeznek meg december 28. és 30. között. A kísérő rendezvények sorában, a színház aulájában fotóművészeti kiállítás is szerepelt.
Az egyesület hivatalos bejegyzési procedúrája kissé elhúzódott, 2006-ba jócskán átcsúszott, hogy azután a tagság a DKE Szervezeti és Működési Szabályzatát a 2006. október 17-i közgyűlés elfogadhassa.


Hátszél a jó ügyeknek
Időközben az egyesület pályázati forrásból részt vett egy átfogó művelődésszociológiai kutatásban, amelyben a kistérségi kulturális életben a civil szervezetek növekvő szerepvállalását vizsgálták.

A kutatás nyomán szimpoziont szervezett a kistérségi közművelődés helyzetének változásairól. Kezdeményezte a Dunaferr főbejáratát díszítő Domanovszky-freskó állagmegóvásának elindítását. Alapítása óta minden eszközzel óvja és védi a nemzetközi acélszobrász alkotótelepeken készült szabadtéri szoborparkot, amely egyedülállónak számít Európában. Visszahozta a Dunaújvárosi Közművelődési Tanács intézményét.

Mozi és a gyerekek

Bábáskodott több helytörténeti kiadvány megszületésénél, könyvbemutatóknál, összművészeti produkciók létrejöttében, nevet adott a Munkásművelődési Központ egykori folyosógalériának, amely Kassák Galériára keresztelkedett. Bővítette az MMK-hoz tartozó Európa –Udvar Szoborparkot. Segítő kezet nyújtott a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Kamara Galériája kiállításainak másfél évvel ezelőtti útjára indításában, a köztudatba bevezetésében. Elsők között állt mellé a Dózsa Mozicentrumot működtető új vezetők intézményfejlesztésre, kulturális központtá alakításra vonatkozó koncepciójának megvalósításához. Az egyesület az évek során kismértékben bővítette létszámát, igazi lokálpatriótákkal egészült ki a tagság. Mivel továbbra sem kíván tömegszervezetté válni, ennek köszönhetően rangot és elismerést jelent az egyesületbe kerülés, az egyesülethez tartozás.

A Dunaújvárosi Kulturális Egyesület továbbra is fő feladatának tekinti összegyűjteni, rendszerbe foglalni a kulturális élet szereplőinek gondjait, hogy azután a közös problémákkal együtt forduljanak az önkormányzathoz, vagy akár az állami döntéshozókhoz.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.